23 Aralık 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara7°C
  • Antalya13°C

TÜRKİYE'DE SAATLER İLERİ ALINDI MI? YAZ SAATİ UYGULAMASI BAŞLADI MI?

Tartışmalara neden olan 2016'daki değişiklikle Türkiye 'yaz saati'ni kalıcı hale getirerek ülke saatini 45 derece doğu meridyenine (GMT+3) sabitledi.

Türkiye'de saatler ileri alındı mı? Yaz saati uygulaması başladı mı?

29 Mart 2021 Pazartesi 10:00

İSTANBUL - 2016 yılından beri Türkiye'de yaz-kış saati uygulaması yapılmıyor. Bu nedenle saatlerin ileri-geri alınması söz konusu değil. Tartışmalara neden olan 2016'daki değişiklikle Türkiye 'yaz saati'ni kalıcı hale getirerek ülke saatini 45 derece doğu meridyenine (GMT+3) sabitledi.
İşte, saat dilimleri hakkında bilgiler...

Teknolojik cihazların bir kısmı kendiliğinden saatleri ileri alınca vatandaşlar "Saat kaç?" sorusunu internette araştırmaya başladı. Yaz saati uygulaması kapsamında birçok ülkede cumartesi gününü pazar gününe bağlayan gece saatler bir saat ileri alındı. 5 yıl önce 'sabit saat' uygulamasına geçen Türkiye'de telefonlar ve bilgisayarlar saatlerini otomatik olarak ileri alarak kafa karışıklığına neden olabiliyor.

SAATLER İLERİ ALINACAK MI?

Türkiye'de 7 Eylül 2016 tarihinden itibaren 'yaz saati' uygulaması sürekli hale getirildi. Bu yıl da saatler ileri alınmayacak fakat otomatik değişen dijital saatleri düzeltmek gerekebilir. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ileri saat (yaz saati) uygulaması devam ediyor. Bu nedenle saatlerinizi ileri ya da geri almanız gerekmiyor.

TÜRKİYE'DE ŞU AN SAAT KAÇ?

Türkiye'de saatler ileri ya da geri alınmadığını belirtelim. Doğru saati öğrenmek için TRT resmi internet sitesini veya manuel saatlerinizi (kol saati, duvar saati vb.) kontrol edebilirsiniz.

saat-004.jpgTÜRKİYE HANGİ SAAT DİLİMİNİ KULLANIYOR?

Dünya, 15 derecelik aralıklarla 24 saat dilimine ayrılmıştır. Her saat diliminin ortasından geçen meridyen, o saat dilimini kullanan ülkelerin ortak saat ayar meridyenidir.

Türkiye, kış aylarında GMT+2 ve yaz aylarında GMT+3 saat dilimlerini kullanıyordu. 2016'da yapılan değişiklikle ülke saati GMT+3'e sabitlendi. Fakat uzmanlar, Türkiye'nin seçmesi gereken saat diliminin 45 derece doğu meridyeninin değil, 30 derece batı meridyeninin (GMT+2) olduğunu dile getirdiler. Türkiye'nin doğu sınırlarının bile dışında kalan 45 derece doğu meridyeninin (GMT+3) seçilmesi tartışmalara neden oldu. Zira bu düzenleme, kış aylarında Türkiye ile sınır komşuları Yunanistan ve Bulgaristan ile 2 saat fark oluşmasına neden oldu.

Kaynak: Karar
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA