26 Aralık 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara8°C
  • Antalya8°C

TURKİYE'DE ENGELLİLERE YOL YOK

İstanbul'da resmi rakamlara göre 23 kilometre bisiklet yolu var. EnGelli yolu ise hiç yok. Metrodaki engelli asansörlerini sağlam olan uyanıklar kullanıyor.

Turkiye'de engellilere yol yok

08 Şubat 2008 Cuma 16:30

İSTANBUL- 2008 yılı Dünya Engelliler yılı ilan edildi. Yaklaşık 7 milyon engelli turist tatil çıkmak için yazı bekliyor. Onlar adına Türkiye’ye gelen komiteler başta İstanbul olmak üzere yurdun bir çok bölgesini gezdi. Ancak hazırladıkları rapor ise içler acısı oldu. Türkiye’ninuluslararası nitelikte tek engelli otelininMarmaris’te Panorama Park Oteli olduğu ve diğer otellerde iki oda dışında engelli odası olmadığı anlaşıldı. Ayrıca otel içinde engellilerin rahatça dolaşabilecekleri ve tatillerini yapabilecekleri alt yapının bulunmadığı anlaşıldı. Bu arada seyahat acentelerin engelilere tatil yaptıracak altyapıyı bulamadıkları için bu gibi farklı turizm tekliflerini kabul etmedikleri görüldü.
İstanbul'da resmi rakamlara göre 23 kilometre bisiklet yolu var. EnGelli yolu ise hiç yok. Metrodaki engelli asansörlerini sağlam olan uyanıklr kullanıyor.

ANIT KABİR ÖRNEK ALINMALIDIR
Sokaklarda ve caddelerde ise engelliler için hiçbir önlem alınmadığını belirten Engelliler Komitesi Uzmanları “Müzeler ve ören yerlerinde engellilerin dolaşabilmeleri ve ihtiyaçlarını giderebilecekleri tuvaletler yok. Yaptığımız incelemed engellilerin gezebileceği tek müze olarak Anit Kabir’i gördük.Engelli araç otaparkından, merdiven asansorleri ve özel tuvaletlere kadar herşey düşünülmüş. Anıt Kabir’in engelliu turizmi için örnek alınmasğ gerekir” dediler.

BİSİKLET YOLLARININ HALİ FECİ

Dünyanın büyük metropollerinde bisiklet kullanımı teşvik edilirken, İstanbul'un trafik ve hava kirliliği sorununa çözüm olabilecek yeni bisiklet yolları devreye sokulamadığı gibi olanlar da kullanılmaz halde. Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, kayıtlarda 23 kilometre uzunlukta görünen bisiklet yollarının aslında daha fazla olduğunu ama yetkililerin bile bazı yeni yollardan haberdar olmadığını söylüyor. Suyabatmaz, başta Beylikdüzü olmak üzere yapılmış onlarca bisiklet yolunun işaretlenmediği ve korunmadığı için kullanılamaz halde olduğundan yakınıyor.

 

DESTEK DEĞİL KÖSTEK

Bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanmak isteyenlerin en büyük sorunları arasında, bisiklet yolları üzerine park eden araçlar, yollarda yürüyen yayalar ve bakımsız yollar geliyor. Yeni yapılan yollarda bile çukurların olduğunu belirten Suyabatmaz, "Elimizde bir sürü anket var. Şartlar uygun olsa bisikleti ulaşım aracı olarak kullanmak isteyenlerin oranı, yüzde 80'lere çıkıyor" açıklamasını yapıyor. Bisikletseverler, Türkiye'de bisiklete destekten çok köstek olunduğundan yakınıyor. Motorlu araçların giremediği Büyükada'da caddeler bisiklet trafiğine kapatılıyor. İstanbul Deniz Otobüsleri bisikletleri taşımayı reddediyor. Feribotlar bisiklet için yük parası alıyor. İskele ve metro çıkışlarında bisiklet parkları yok. Metrolarda ise bisikletlilerin, özürlü asansörlerini kullanmasına izin verilmiyor.

SON DAKİKA