22 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara3°C
  • Antalya14°C

TÜRKİYE, MÜSLÜMAN TURİZMİNİN ASLAN PAYINA TALİP

Türkiye, Malezya ve Suudi Arabistan ile birlikte yeni nesil Müslüman tatilciler açısından yurt dışı turizminin en yoğun olduğu ilk üç Müslüman ülke arasında yer alıyor.

Türkiye, Müslüman turizminin aslan payına talip

27 Ekim 2017 Cuma 09:00

İSTANBUL- Türkiye, Malezya ve Suudi Arabistan ile birlikte yeni nesil Müslüman tatilciler açısından yurt dışı turizminin en yoğun olduğu ilk üç Müslüman ülke arasında yer alıyor.
Ödeme teknolojileri öncüsü Mastercard ile HalalTrip’in yayımladığı “Y Kuşağı Müslümanların Seyahat Raporu”nun ilki, dünya turizminde 370 milyar TL’lik bir hacim oluşturan genç Müslümanların, global ekonomi için önemini ortaya koyuyor. 

2026 yılında 1.1 trilyon TL’ye ulaşması beklenen Müslüman turizm pazarında, hızla büyüyen Y kuşağı Müslüman turistlerin payının üçte biri aşacağı tahmin edilirken, ilk üç Müslüman ülke arasında yer alan Türkiye’nin, bu rakamın önemli bir bölümünü çekmesi bekleniyor.

2014 yılında Türkiye’de yapılan farklı bir araştırmaya göre ortalama kişi başı harcamalarda Körfez bölgesinden gelen turistler 3 bin dolar harcama yaparken, 2015 yılının yaz aylarında Suudi Arabistanlı turistlerin bir önceki yıla oranla yüzde 72’lik artışla 93,7 milyon euroluk harcama yaptıkları belirlenmişti.

Günümüzde yaklaşık 1 milyara ulaşan 30 yaşın altındaki Müslüman nüfus, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerdeki nüfusun yüzde 60’ına denk geliyor. Ayrıca, genç Müslüman nüfusun 2030 yılında, 15-29 yaş aralığındaki toplam dünya nüfusunun yüzde 29’unu oluşturacağı hesaplanıyor.

Rapor, 2016 yılında seyahat eden Müslümanların yüzde 30’ından fazlasının Y kuşağı, yüzde 30’unun ise Z kuşağı olduğunu gösteriyor. Bu da 2016’da seyahat eden 121 milyon Müslümanın 72 milyonunu Y ve Z kuşaklarının oluşturduğunu gösteriyor.

İslam İşbirliği Konferansı üyesi olan ülkelerden Türkiye’nin yanı sıra Malezya ve Suudi Arabistan, yurt dışı turizminin en yoğun olduğu ilk üç ülke. Aynı değerlendirmede, İslam İşbirliği Konferansı üyesi olmayan ülkelerin başında ise Almanya, Rusya Federasyonu ve Hindistan geliyor. 

Genç kuşak Müslümanların en çok ziyaret ettiği ilk 10 ülke ise, Malezya, Endonezya, Japonya, Tayland, Avustralya, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, ABD ve Hindistan.

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 63’ü yeni kültürleri tanımayı, yüzde 43’ü ise arkadaş ve akrabalarını ziyaret etmeyi amaçlıyor. Gezmeyi seven bu yeni kuşak, senede 2 ila 5 kere seyahate çıkıyor, gittiği yerlerde 4 ila 6 gün arası kalıyor.

Harcamalar konusunda da dikkatli davranan bu yeni nesil seyahat severlerin büyük bir kısmı seyahat başına uçuş, konaklama, yemek ve alışveriş gibi her kalem için 400 TL ila bin 850 TL arası para harcıyorlar. 

Teknolojinin içine doğmuş olan bu seyahat sever yeni neslin beşte 4’üne yakın bir kısmı özgürce seyahat etmeyi önemserken, tur şirketlerini tercih eden yüzde 5’lik dilim dışında, teknolojiyi kolaylıkla kullanıyor, kendi seyahatini online olarak kendisi planlayabiliyor. Bu kuşağın yarısından fazlası bir seyahati tam anlamıyla planlamak ve tüm kaynakları gözden geçirmek için en az 1 en fazla 6 ayını ayırıyor.

Seyahat ettikleri ülkelerdeki güvenlik de genç Müslüman turistler için önemli. Bu nedenle uçuş ve konaklama bedelinin uygun fiyatlı olmasının, İslami şartlara uygun yemek bulunmasının yanı sıra güvenlik ve terörist saldırı olmaması gibi kriterler de bu seyahat severler için önem arz ediyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA