21 Kasım 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C
  • Antalya19°C

TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ DÖNER KAVGASI

Berlin ile Ankara arasında döner konusunda yaşanan anlaşmazlık, iki yıl önce Türkiye'nin dönerin AB'de Türk yemeği olarak tanınmasını istemesiyle başlamıştı

Türkiye ile Almanya Arasındaki döner kavgası

14 Ekim 2024 Pazartesi 21:00

BERLİN - Avrupa Birliği, Türkiye ve Almanya'yı, Almanya'da yaygın olarak tüketilen Türk kökenli bir yiyecek olan döner kebabın sınıflandırılmasıyla ilgili uzun süredir devam eden anlaşmazlıklarını çözmeye zorlayabilir. Avrupa Komisyonu'nun her iki ülkeye de bir çözüm müzakeresi için altı aylık bir süre vermesi bekleniyor, aksi takdirde kebabın geleceğiyle ilgili bir karar verilecek.

Berlin ile Ankara arasında döner konusunda yaşanan anlaşmazlık, iki yıl önce Türkiye'nin döneri , İtalya'nın Napoli pizzası veya İspanya'nın Jamon Serrano'suna benzer şekilde Türk yemeği olarak AB'de tanıma talebinde bulunmasıyla başlamıştı.

doner-.jpg

Avrupa Komisyonu, Avrupa'daki döner kebapların yıllık satışlarının 3,5 milyar avroyu (yaklaşık 4 milyar dolar) aştığını ve Almanya'nın bu toplamın yaklaşık 2,3 milyar avrosunu oluşturduğunu bildiriyor. Ankara'nın başvurusu onaylanırsa, döner kebap Türkiye'den AB'de resmi olarak tescil edilen ilk geleneksel ürün adı olacak.

Türkiye AB üyesi olmasa da, bloğun hem üye devletlerin hem de üye olmayan ülkelerin geleneksel gıda ürünleri için koruma aramasına izin veren Geleneksel Spesiyaller Garantili (TSG) programı vardır. Döner kebap TSG statüsü alırsa, Ankara tarafından AB genelinde belirlenen özelliklere göre hazırlanması gerekecektir.

Nisan ayında Brüksel, yemeği Türkiye adına tescil ettirmek için bir ön anlaşma duyurdu ve ardından Ankara'nın başvurusunu resmi web sitesinde yayınladı. Ancak, dönerin 1970'lerde Türk göçmenler tarafından tanıtılmasından bu yana büyük bir popülerlik kazandığı Almanya, hemen bir itirazda bulundu. Berlin, başvurunun et türleri ve dahil olan diğer malzemeler de dahil olmak üzere belirli yönlerine itiraz etti. Yaz boyunca, Ankara'ya TSG statüsü verilmesinin yerel et üretimini olumsuz etkileyeceğini ve yemeğin maliyetinde bir artışa yol açabileceğini sürekli olarak savundu.

Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin başvurusuyla ilgili 11 itiraz aldığı bildirildi. Bu itirazların geçerliliğiyle ilgili bir kararın 24 Eylül'de açıklanması bekleniyordu; ancak bugüne kadar bir açıklama yapılmadı. Brüksel'in şikayetlerin geçerli olduğuna karar vermesi halinde, hem Berlin'e hem de Ankara'ya anlaşmazlıklarını ele almaları için altı aylık bir süre vermesi bekleniyor. Sorunları çözmede başarılı olamazlarsa, Komisyon Türkiye'nin başvurusuyla ilgili bir karar verecek.

Türk kökenli Almanya Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, daha önce yaptığı açıklamada bu adımın "Alman pazarına önemli ekonomik etki yaratacak bir müdahale" teşkil edeceğini belirtmişti. Kebap, Almanya'nın mutfak manzarasının ayrılmaz bir parçasıdır. Bireyler, Ankara'dan bu konuda rehberlik almadan, kendi tercihlerine göre kebap hazırlama ve yeme özgürlüğüne sahip olmalıdır, X'teki bir gönderisinde ifade etti.

Merkezi İstanbul'da bulunan Uluslararası Döner Federasyonu ise bu yemeğin Türkiye'nin gastronomi mirasının önemli bir parçası olduğunu ve Türk standartlarına uygun olarak yapılması gerektiğini savunuyor.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA