23 Kasım 2024
  • İstanbul4°C
  • Ankara18°C
  • Antalya21°C

TÜRK TURİZMİNİ KURTARMA TOPLANTILARI

Özkan Altıntaş

16 Şubat 2017 Perşembe 09:26

Bir aydan beri Türk turizmini kurtarmak adına yapılan çeşitli toplantılara katıldım. Bunların bazıları havanda su dövmekten ileriye gidemedi. Bazıları ise önemli noktalara değindi. Tüm bu toplantılar sonucunda oluşan bazı başlıkları 10 maddede topladım. İtiraz edenler varsa yeni öneriler sunabilir.

Türk turizminin geleceği için yapılması gerekenler

1- Türkiye’nin algısının düzeltmek için Türkiye’nin dünyada ve özellikle batı ülkelerindeki yayın organlarına herşeyin normal olduğunu gösteren reklamlar vermesi gerekir. Bakanlığın tanıtım bütçesi 80 milyonluk ülkenin turizm kapasitesine gore artırılmalıdır. Bütçeden ayrılacak 2 milyon dolarlık reklam bütçesinin 20 milyar dolarlık gelir getireceği unutulmamalıdır.

2- Uçaklara yakıt desteği için geç kalındı. 2017’nin kontratları 2016 Ekim-kasım aylarında bitti. Yabancı turist tatilini 6 ay veya 1 yıl önceden planlıyor. 2017’nin satışlarının bittiği düşünülerek artık 2018’i planlamak gerekiyor.

3- Yeme, içme, ulaştırmada yüzde 18 olan KDV konaklamada olduğu gibi yüzde 8 olmalıdır. Turizmde vergi ve SSK borçlarına en az 1-2 yıl vade farksız ödeme getirilmelidir.Turizm sektörüne geri ödemesi 2 yıl sonra başlamak üzere likit kredi verilmelidir.

4- Turizm bölgeleri başta olmak üzere plansız yatırımlara son verilmelidir. Turizm bölgelerinin tarihten gelen kimliklerinin ve özelliklerinin korunması gerekir. Bu yapısal ve yaşam şekli korunharak ta sağlanmalıdır. Unutmamak gene turist bu otantik yaşamın cazibesine kapılarak bölgelere geliyor.

5- Türkiye’nin dünyaya hakim olan dinlerin doğduğu, medeniyetlerin oluştuğu toprakları üzerinde kurulduğu bir ülke olduğu belirtileren inanç turizminin tanıtımı için çalışılmalıdır. Kutsal topraklar üzerine kurulu olan Anadolu’nun inanç turizmi bölgesi olduğunu anlatan yurtdışı tanıtımlar ve etkinlikler yapılmalıdır. Yabancıların her türlü zorluğa rağmen her şartlarda inanç turizmi için Türkiye’ye gelebilecekleri unutulmamalıdır.

6- Avrupalı turiste Türkiye’nin uluslararası kurallara uygun başta Fransa, Almanya, İspanya, İngiltere ve Rusya’da olduğu gibi güvenlik uygulamasının yapıldığı anlatılmalıdır. Turistin kendini güvende hissetmesi için tanıtım faaiyetlerine ağırlık verilmelidir. Aksi takdirde dış basında Türkiye güvensiz şeklinde çıkan haberlere inananlar “demek öyle imiş” diyerek gelmiyorlar. Bu durumda aleyhte çıkan tüm haberlere karşı yurtdışı temsilciliklerimiz tarafından alternatif haberler üetilerek cevap veilmelidir.

7 - Kaybedilen pazarlar başta olmak üzere yeni pazarlarda Türkiye’nin doğru tanıtımı için road show’lar, workshop’lar şeklinde tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır. Bu tanıtımlara katılanlar özenle uzman kişilerden ve bölgeleri tanıyan kişilerden seçilmelidir. Tanıtımlar Başbakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Türk Hava Yolları, Seyahat Acenteleri, Otelciler ve Türkiye’nin turizm kuruluşlarının uzman temsilcilerinden oluşan ekipler katılmalıdır. Tanıtımlar Türkiye’nin gidilen ülkenin dilini iyi konuşan kokartlı profesyonel turist rehberlerinin katılımıyla yapılmalıdır. Tanıtımları organize edecekler ve yapılacaklar önceden iyice planlanmalıdır. Bu ‘hatır-gönül” işi ile değil Türkiye’nin turizmde selameti öncelikli olarak profesyonellerce yapılmalıdır.

7- Turizm sektörünün yöneticileri kenetlenmek adına kriz yönetimi için bir masada buluşturulmalıdır. Toplantılar monolog, değil diyalog şeklinde geçmeli ve ortak akıl ile doğru kararlar üretilmeye çalışılmalıdır. Bağımsız şekilde alınan bu kararların uygulanması için hükümet rakip ülkelerde olduğu gibi tüm gücüyle arkasında durmalı ve onları yalnız bırakmamalıdır.

8- Dünyada giderek gelişen mobil teknoloji ve internetten tanıtım için turizmcilerin içinde yer alacağı profesyonel kadrolar oluşturulmalıdır. Dijital reklamcılık kullanılarak sosyal paylaşımlar kullanılarak Türkiye’nin kaybedilen yeniden imajını kazanmak için doğru seçilen sloganlar ve görseller aracılığıyla sürekli tanıtım yapılmalıdır. Hatta Türkiye için hazırlanacak 2-3 dakikalık kısa dinaki içirekli, espirili, dikkat çeken, Türkiye’nin tarihi ve turistik yörelerini anlatan, kısa filmlerin youtube gibi mecralardan dünyaya yayılması için yoğun çaba sarfedilmelidir. Önemli olan bu tanıtımlarda karamsar görünüm, emredici yapı yerine pembe,mutluluk ve huzur veren görüntüler yer almalıdır. Hatta Türkiye’nin artık kendine özel bir “google” gibi arama motoru ve “booking.com” gibi ülkemizi doğru satan bir rezervasyon sitesi olmalıdır. İnternet üzerinden Türkiye turizmini doğru tanıtan sadece turizme özel “çok dilli” internet televizyonu bile olmalıdır.

9- Bir önceki maddede yeralan imkanlarla Türkiye’nin sanat ve kültür faaliyetleri ile bir kültür ülkesi olduğu, tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkıldığı, en önemlisi Türkiye’de normal bir yaşam olduğu ve özgürlükler ülkesi olduğunun anlatılma fırsatı yaratılmalıdır. Buradan yapılacak sürekli tanıtım ile dünya insanlarının kafalarında oluşan yanlış algılar ortadan kaldırılmaya çalışılmalıdır.

10- Basın yayın organlarının manşetlerinde sürekli tekrar edilen “terör” ortamı Türkiye’ye zarar veriyor. Türkiye’ye turist önderecek olan ülkeler “Sizin gazeteleriniz yazıyor” diyerek turizmcilerin önüne bu gazeteleri koyuyor. Bu gibi başlıklara artık son verilerek, sosyal yaşamın içinden haberlerle Türkiye’de normal bir hayat olduğu algısına dönülmelidir. Ayrıca askeri harekatın Türkiye’de değil, Amerika, Rusya, Fransa, İngiltere’den gelen askeri güçler ile Suriye’de yapıldığı iyi anlatılmalıdır. TV’lerde eskiye dönük şehir içinde tanklar, askerler bulunan görüntülerin, yabancı ülkeler televizyonları tarafondan kullanılarak tekrarı Türkiye’nin algısına büyük zarar veriyor. Bu amaçla Türkiye’nin terör sorununu Fransa, Almanya, İspanya gibi control altına aldığı ve huzur ülkesi olduğunu belirtmek gerekiyor. Bittik, mahvolduk gibi haberler yerine Türkiye’nin iç dinamiklerin sunan güzel haberler yapılmalıdır.