24 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • Ankara0°C
  • Antalya11°C

TÜRK ŞARAPLARI, YURTDIŞINA AÇILIYOR

Wines of Turkey, uluslararası şarap sektöründe Türk şaraplarının adından uzun süre bahsettirecek tarihi bir projeye imza atıyor.

Türk şarapları, yurtdışına açılıyor

20 Şubat 2011 Pazar 10:00

LONDRA- Wines of Turkey, uluslararası şarap sektöründe Türk şaraplarının adından uzun süre bahsettirecek tarihi bir projeye imza atıyor. Türk şaraplarının hedef pazarlarda tanıtılmasını amaçlayan platform, 24 Şubat 2011 tarihinde Londra"da şarap konusundaki birçok ünlü uzmanı bir araya getirecek “Discover The Roots - from Silvestris to Vinifera – Inaugural Wines of Turkey Conference & Tasting 2011”i düzenleniyor.



Anadolu"da 7 bin yıldır süregelen bağcılık ve şarapçılığı, özgün üzüm çeşitlerini ve günümüzde gelinen kaliteli şarap üretimini ön plana çıkarmak isteyen Türk Şarapları Platformu (Wines of Turkey), uluslararası alanda şarap pazarının dikkatini çekmeye hazırlanıyor. Düzenlenecek etkinliğe İngiltere"nin en seçkin şarap uzmanları, şarap tüccarları, şarap eleştirmenleri ve şarapla ilgilenen basın mensuplarının katılımı yoğun olacak gibi görünüyor. Konferanstaki yerler 3 hafta kala tamamen doldu.
Londra"da düzenlenecek olan “Discover The Roots from Silvestris to Vinifera – Inaugural Wines of Turkey Conference & Tasting 2011”in konferans bölümünde şarabın Anadolu"da doğuşundan, yerel üzümlere ait DNA çalışmalarına ve günümüz şarap sektörüne uzanan birçok konuda bilgi verilecek. Konferansın en ilgi çekici kısımlarından biri “Ancient Wine” ve “Uncorking The Past” kitaplarının yazarı Dr. Patrick E. McGovern"ın Anadoluda şarap tarihi ile ilgili vereceği bilgilerden oluşacak. Kendi alanlarında otorite olarak kabul edilen birçok değerli uzmanın yer alacağı konferansta Türkiye"den de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi"nden Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu ve Neuchatel Üniversitesi"nden bağcılık üzerine dünyanın en önemli DNA çalışmalarına imza atan Dr. Jose Vouillamoz yer alacak. Konferansta ayrıca şarap sektörünün kalite açısından dünya ile rekabet edebilecek düzeyde olduğu, dünyanın en önde gelen uzmanlarından biri olan Jancis Robinson tarafından anlatılacak. Şarap yazarı ve programcı Tim Atkin MW ve dünyanın en büyük şarap yarışması olan IWC Kurucusu ve Başkanı olan Charles Metcalfe de Türk şaraplarıyla ilgili eğitim verecek. Programın sonunda Türkiye"nin tanınmış sopranolarından Feryal Türkoğlu ve piyanist Fugen Yegitkil"in özel bir konser verecekler. Tadım etkinliğinin son bölümü saat 17:00 ve 18:00 arası Londra"nın kanaat önderlerine açık olacak. Bu bölümde Londra Chaîne des Rôtisseurs üyelerinin davetli olmasının yanı sıra dünyanın en saygın dergileri arasında yer alan Cornucopia"nın 100"ün üstündeki okuyucusu da Türk şaraplarını tatmak için kendilerini şimdiden kayıt ettirdi.
Etkinliğin sonundaki “Grand Tasting” bölümünde Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Likya, Pamukkale, Selendi, Sevilen ve Vinkara şaraplarının tadımı gerçekleştirilecek. Wines of Turkey Direktörü Taner Öğütoğlu yaptığı açıklamada, bu etkinliğin yurtdışında yapacakları çalışmaların içinde en önemlilerinden birisi olduğuna vurgu yaptı. Türk şarabının kalitesini dünyaya duyurmak için çalıştıklarını belirten Öğütoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yaptığımız tüm çalışmalar, Türk şarabının kaliteyle anılır jenerik bir marka olmasına yönelik. Bu çalışmaların yurt içinde gastronomi turizmine katkıda bulunacağını ve ayrıca yurtdışında da Türkiye"nin imajını son derece olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyoruz.”

Wines of Turkey hakkında:
Türk şarap sektöründe kaliteyle anılır jenerik bir marka olmak yönünde ortak hareket etme bilincini yansıtan Wines of Turkey Platformu, 2008 yılında Londra Şarap Fuarı milli katılımı ile etkinliklerine başlamıştır. Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Kocabağ, Pamukkale, Sevilen ve Vinkara şaraplarının öncülüğünde 9 Kasım 2010 tarihinde ortak bir deklarasyonla, Wines of Turkey platformu resmi olarak kurulmuştur. Uluslararası alanda Türk şaraplarının tanıtılması, ihracatın artırılması ve şarap pazarını büyütmeye yönelik çalışmalarda bulunan WOT Platformu, etkinlikleri tüm üreticilerle eşit mesafede yürütmektedir.. Tüm üreticiler WOT Platformu"nun doğal bir potansiyel üyesi olarak kabul edilmekte ve platform çalışmalarına katılan üyelere platformun “aktif üyeleri” adı verilmektedir. Platformun misyonu Türk şaraplarını, kaliteyle anılan jenerik bir marka yaparak ihracatı arttırmak, yurtiçinde de pazarı büyütmek ve şarap turizmini de güçlendirmektir. Platform çalışmaları evrensel iş ahlakı ve kuralları çerçevesinde, şeffaf ve tüm üreticilere açık bir şekilde yürütülmektedir..

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA