19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

TURİZMİN DURUMU TERS ÇEVRİLEN KAPLUMBAĞADAN FARKLI DEĞİL

Turizmci Mehmet Çelikten: Turizmde  Akdeniz ülkesi çanağında rakip ülkeler  pandemi de kendi turizmcisine ve turizm emekçisine sahip çıkma adına destekleme yaparken bizde ise cami avlusuna bırakılan bebek gibi oldu.

Turizmin durumu ters çevrilen kaplumbağadan farklı değil

30 Mayıs 2021 Pazar 12:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/ANTALYA -
Antalya Side Apart Otelcileri Derneği Başkanı Mehmet Çelikten, pandemi döneminde otel sahipleri, turizm çalışanları ve turizmci esnafının durumunu ölmesi için ters çevrilen kara kaplumbağası ile aynı olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün pandemi ilan etmesi ile birlikte kum, deniz ve güneş turizmi konseptinde misafir ağırlayan ülkeler İspanya, Portekiz, Fransa, İtalya, Yunanistan ile kongre turizminde lider ülke Almanya'nın kendi vatandaşlarına ve otelcilere ve turizm çalışanı emekçilerine aylık 2000 bin Euronun üzerinde destekleme yaparken Türkiye'nin ise ne haliniz varsa görün mantığı üzerine örgünü bir turizm anlayışı ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Turizmci Mehmet Çelikten,'' Turizmde  Akdeniz ülkesi çanağında rakip ülkeler  pandemi de kendi turizmcisine ve turizm emekçisine sahip çıkma adına destekleme yaparken bizde ise cami avlusuna bırakılan bebek gibi oldu. Zaten ülkemiz turizmde kaplumbağa hızında ilerlerken pandemi ile bilinçli bir şekilde kaplumbağa köylerde yaramaz çocukların yaptığı gibi kaplumbağa ters çevrilerek, hadi yürü bakalım!! anlayışına terk edildi. Lafa gelince turizm ''' bacasız sanayi'', cari açığı kapatmada ülkeye döviz girdisi sağlayan lokomotif güç. Fakat 15 aylık pandemi sürecinde açık bir şekilde gördük ki; turizm işletmeleri ve turizm emekçileri adeta kaplumbağanın ölmesi ters çevrilen kara kaplumbağasından farklı değil.'' dedi.     
turizmci-mehmet-celikten.jpg

turizmci-mehmet-celikten.JPGTURİZM ÇALIŞANLARI ZORLA MESAİYE KALMAYA ZORLANIYOR! 

Antalya Evrensel Değerler Platformu(EDEP)  Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, Antalya'da pandemi döneminde turizm çalışanlarının çalıştıkları otelden maaşlarını alamama, fazla mesaiye zorlama, sigorta primlerinin yatmaması, işe başlama tarihlerinde verilen sözlerin tutulmaması konularında  adli vakaların yüzde 30 arttığını söyledi. 

      Otel işletmecilerinin turizm çalışanlarına karşı minnetsiz tavrının işlerine gelince turizm çalışanı baştacımız, '' sürdürülebilir'' turizmi kalifiye elamansız olmaz!! '''' sözlerinin pandemide havada kaldığını net bir şekilde gördüğünün altını çizen Avukat Mücahit Gündoğdu, şu bilgileri verdi:''Antalya'da siyasi İktidar , rant ekonomisi oluşturmada yerel yönetimlerin seçim vaatleri arasında yer alan bazı destinasyonlarda TOKİ'nin  '' turizm çalışanlarına  kira öder gibi konut yapacakları sözü yalana teslim oldu. Bırakın turizm çalışanlarına toplu konut yaptırma pandemide açlığa mahkum oldu. 15 aydır çalışmayan turizm çalışanı evinin kirasını ve ihtiyaçlarını karşılamak için inşaatlarda ağır işlerde çalışıyor. Çoğuda memleketlerine göçmüş durumda.  Otel işletmeleri hak ihlallerinde en fazla otellerde kat görevlisi olarak çalışan maid lerde oluyor. 2021 yılı açılırken oteller maid lere zorla mesaiye kalmaya zorluyor . Yada sözde işten çıkarma olmamasına karşı  çıkışa zorluyorlar.  Bunu da  onur kırıcı olan şu sözleri söylüyor;'' ya bu şartlarda çalışırsın yada çıkarsın pandemide binlerce iş arayan var .'' diye sözlü tehditte bulunuyor. Tazminat vermemek içinde kendi isteği ile çıktı diye zorla imza attırıyorlar.  Bununla ilgili Antalya'da 100'ün üzerinde adliyeye intikal etmiş dosya var. Böyle bir durumda turizmde kalifiye eleman olurmu?. Elbette olmaz. Turizm çalışanı otellerin kölesi değildir. ''

  OTELLER RESEPSİYONİSTLERİ KÖE GİBİ GÖRÜYOR?

       Antalya Resepsiyonistler   Platformu Başkanı Hasan Duman, oteller turizm 15 Haziranda açılması beklenirken  resepsiyonist ve bellboy(misafirin çantasını taşıyan) arayışına girdiğini söyledi. Turizm çalışanlarının yüzde 80'nin artık pandemi ile birlikte turizm sektöründe çalışmanın '' vefasızlık, sahipsizlik'' olduğunu açık bir şekilde gördüğünü anlatan Hasan Duman, '' Otelcilerin  bu sezonda kötü geçti sözlerine artık. Turizm çalışanlarının karnı tok. Özellikle Antalya'da grup otellerin yüzde 85'i  bu son çok kötü geçti der; bir bakarsınız sezonda komşusunun denize bakan görüntüsünü bozan bir beş yıldızlı otel diker.  Pandemi de grup otellerin  turizm çalışanlarına zor zamanda sahip çıkmaya yönelik hiçbir çalışması olmadığını gördü.bU zihniyet Antalya'da turizmde kalifiye eleman bulma ve hep kazan kazan zihniyetine bağlı turizmi sonunu getirecektir. Üniversite bitirmiş birine asgari ücret ve altı bir maaşla resepsiyonist ararsanız elbette bulamazsınız.Bunun adı iş beğenmeme değil; emek sömürücülüğüdür. Turizmde emek sömürücülüğüne son diyoruz.' ifadesinde bulundu.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA