24 Kasım 2024
  • İstanbul5°C
  • Ankara3°C
  • Antalya9°C

TURİZME DÜŞÜK KUR DARBESİ

AKTOB Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Arabacı, Antalyalı turizmcilerin sezon sonu TL gelirlerinin yüzde 10-15 düşeceğini bildirdi.

Turizme düşük kur darbesi

19 Mayıs 2010 Çarşamba 09:00

ANTALYA- 2010 yılı turizm sezonunu değerlendirmek üzere Antalya"da bir basın toplantısı düzenleyen Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır ve AKTOB Yönetim Kurulu üyesi Hikmet Arabacı, kurlardan, maliyet artışlarına kadar bir dizi unsurun turizmcilerin ana gündemleri olduğunu vurguladı.
AKTOB merkezinde düzenlenen haftalık olağan basın toplantısında gazetecilere bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır ve Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Arabacı, 2010 yılında sayısal artış görüleceğini ancak turizm gelirlerinin yıl sonunda TL olarak düşüşle kapanacağını söyledi.
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Arabacı, Antalyalı turizmcilerin sezon sonu TL gelirlerinin yüzde 10-15 düşeceğini bildirdi. Arabacı, gelir kaybının iyi pazarlanamamış tesislerde ise yüzde 25'lerin üzerine çıkacağını kaydetti.



TURİZM GELİRLERİ TL BAZINDA DÜŞÜŞLE KAPANACAK

2010 yılı turizm sezonunu değerlendiren Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, “Rakamsal bazda özellikle Antalya önemli artışlarla devam ediyor. Ancak bu yıl turizmcileri, kurlarda görülen düşüş ile yükselen enflasyon yoracak. Öte yandan Avrupa"daki iktisadi durumu da dikkatle izliyoruz” dedi.

KUR VE ENFLASYON BASKISI
AKTOB Başkanı Sururi Çorabatır, sezona ve tuirizm işletmelerinin durumuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Rakamsal bazda özellikle Antalya önemli artışlarla devam ediyor. Ancak bu yıl turizmcileri, kurlarda görülen düşüş ile yükselen enflasyon yoracak. Öte yandan Avrupa"daki iktisadi durumu da dikkatle izliyoruz” dedi.
2010 yılına başlarken, tahmin edilemeyen bazı değişimlerin olduğunu bunun da sektöre çeşitli etkileri olduğunu vurgulayan Çorabatır, “Özellikle Avro"nun son aylarda değer kaybetmesi tesislerin yaptıkları tahminleri değiştiriyor, bununla beraber otellerde kullanılan mal ve hizmetlerin fiyatlarında artışın sürdüğünü görüyoruz. Bu iki konu bu yıl turizmcileri yoracaktır” dedi.

KARLILIĞIN DÜŞMESİ, YENİ YATIRIMLARI ENGELLEYECEK
2010 yılı bütçelerinin 1 euronun 2,2 TL seviyesinde olacağı düşünülerek hazırlandığını kaydeden Arabacı “Euro şu an 1,90 seviyesinde. Bunun 1.70'leri görme riski var. Eğer euro Türk lirası karşısında bu seviyeye düşerse büyük sıkıntı olacak,” dedi.
Eurodaki sıkıntının yanı sıra et fiyatlarındaki artışın yiyecek-içecek kalemine de yüzde 25'ler seviyesinde yansıdığını bildiren Arabacı, karlılığın düşmesinin yeni yatırımları engelleyeceğini, istihdama da olumsuz yansıyacağını söyledi.
16 mayıs itibariyle Antalya'ya gelen turistlerin sayısının 1 milyon 700 bin olduğunu ifade eden Arabacı, geçen yıla oranla yüzde 22'lik artışın büyük bir patlama olmadığını kaydetti.

BÜYÜK ARTIŞ YOK, KENDİMİZİ KANDIRMAYALIM
Geçen yıl dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden dolayı 2010 yılında artışın yüzde olarak büyük göründüğünü söyleyen Arabacı, karşılaştırmanın 2008 yılı ile olması gerektiğinin altını çizdi.
Aynı dönemde 2008 yılına oranla artışın yüzde 4,7 seviyesinde olduğuna işaret eden Arabacı “Realitede büyük bir artış yok. Kendimizi kandırmayalım. Olabilecek riskleri bu günden görüp önlem almalıyız. Sezonu TL bazında büyük bir kar düşüklülüğü ile kapatacağız. Yıl sonunda tahminen yüzde 10-15 kar kaybı olacak. Kötü pazarlanmış tesislerde ise zarar yüzde 25'in üzerine çıkabilir,” şeklinde konuştu.
Otelciler olarak nisan ve mayıs aylarına ait fiyat indirimine gittiklerini söyleyen Arabacı, kontrat fiyatlarının gerçek olmadığını ifade etti.
Otelciler olarak hayal dünyasında yaşadıklarını belirten Arabacı “Bir kontrat yapıyoruz ardından onun realizasyonunu sağlamaya çalışıyoruz,” dedi.

AKTOB BAŞKANI ÇORABATIR TEDİRGİN OLDUK
Antalya ve yöresi olarak gelen turistlerin ülkelerine bakıldığında pazarın yüzde 25 genişlediğini söyleyen AKTOB Başkanı Çorabatır “Antalya'ya turist gönderen ülke sayısı 52'den 64'e çıktı,” dedi.
Yörede anlaşmaların dolar, euro ve pound üzerinden imzalandığını söyleyen Çorabatır “Antalya ve çevresine gelen turistlerin yüzde 70'i euro bölgesinde yaşıyor. Euronun bu şekilde gerilemesi bizi tedirgin ediyor. Tek avantaj turist sayısının artması. Bu yıl döviz girdisi bakımından artış olacaktır fakat TL bazında kurla çarptığımızda düşüş yaşanacaktır,” dedi.

YUNANİSTAN DÜZELEMEDİ
Yunanistan ekonomisi düzelmediği ve Türkiye'de büyük istikrarsızlık ortaya çıkmadığı müddetçe döviz kurlarının yıl sonuna kadar bu şekilde gideceğini öğrendiğini bildiren Çorabatır, 2011 için hizmet kalitesinin bozulmaması gerektiğini kaydetti.
Maliyetlerin çok iyi kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Çorabatır, döviz olarak ödenen kredi borçlarında herhangi bir problem çıkmayacağını ifade etti.
Geçen hafta katıldığı Yunanistan gezisini değerlendiren Çorabatır, Atina'nın hizmet kalitesinde Türkiye ile yarışamayacağını ancak tarihi değerlerin yansıtılmasında Yunanistan'ın önde olduğunu belirtti.
Yunanistan'ın 2010 yılında Türkiye turizmine olumsuz etkilemeyceğini söyleyen Çorabatır “Yunanistan'da bu yıl düşüş beklenmiyor. Fiyat ayarlamasını yapmışlar,” şeklinde konuştu. 

DUBAI TOPARLANIYOR 
Öte yandan Dubai"de yapılan turizm fuarı izlenimlerini de aktaran Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, ülkedeki kriz havasının azaldığını gözlemlediğini dile getirirken, “Bu pazardan Türkiye"ye gelmek için ilgi artıyor. Burada yüksek gelirli bir kitle var. Onları çekebilmek için başta tarifeli seferler olmak üzere bazı olanakları artırmamız lazım. Biz de bu ihtiyaçtan dolayı havayolu şirketleri ile görüşmelerde bulunacağız. Özellikle Körfez bölgesinden İstanbul ve Bursa"nın elde ettiği talep gibi Antalya"ya bir akım yaratmak istiyoruz” dedi.



KONGRE PAZARI SEZONU DESTEKLER

Öte yandan basın toplantısına katılan Antalya Kongre Bürosu direktörü Nurhan Erdem Tanır da, Antalya"nın turizm sezonunu 12 aya çıkaracak alanlar içinde kongre pazarının da yer aldığını vurgularken, “ACB bu ihtiyacı göz önüne alarak yeniden yapılandı. Yakında bu alanın en büyük fuarı olan Imex"e katılacağız. Antalya"ya daha fazla kongre çekebilmek için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

84 KONGRE YAPILACAK
Antalya"nın ulusal ve uluslar arası kongre pazarı açısından İstanbul"a yakın bir potansiyele yaklaştığını belirten Tanır, “2010"da ilimizde 84 kongre yapılacak. Katılımcı sayısı 200 ila 2 bin kişi arasında değişen bu organizasyonların yarısı uluslar arası alanda gelecek. Şu anda iki büyük kongreyi Antalya"ya almak çalışmalarımız tamamlanmak üzere” derken, 2 bin ve üzeri katılımlı kongreler için Antalya ortaklaşa kurulacak bir kongre merkezine ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA