22 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara11°C
  • Antalya15°C

TURİZMDE FELEMENKÇE, LEHÇE, MACARCA VE NORVEÇCE BİLEN ARANIYOR

MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, “Almanca, İngilizce gibi dilleri bilen personel sorunu ve yabancı dilleri bilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı personel bulunmuyor.

Turizmde Felemenkçe, Lehçe, Macarca ve Norveçce bilen aranıyor

02 Haziran 2024 Pazar 13:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
MANAVGAT/ANTALYA -
Antalya Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Manavgat-Side turizm destinasyonu ziyaret eden yabancı turistler resmi verilere bakıldığında dünyanın birçok farklı ülkesinden geldiğini söyledi. Başkan Güngör, konaklama tesislerinin yanı sıra turizm merkezlerinde faaliyet gösteren işletmelerin yabancı dil veya diller bilen çalışanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Başkan Güngör, “Almanca, İngilizce gibi dilleri bilen personel sorunu vatandaşlarımız tarafından karşılanırsa Lehçe, Felemenkçe, Norveçce, Rusça, Macarca gibi dilleri bilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı personel bulunmamaktadır. Dolayısıyla yabancı uyruklu personel istihdam edilmek zorunda kalmaktadır. Halen yürürlükte olan 6735 sayılı Uluslararası işgücü Kanununun Geçici 1. Maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca halen yürürlükte bulunan Yabancıların çalışma izinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 13' üncü maddesi uyarınca belirlenen yabancıların çalışma izin taleplerine ilişkin olarak başvuru sahibi işyerinin karşılaması zorunlu olan değerlendirme kriterlerine göre: bir yabancı uyruklu personel için çalışma izni talep edilen işyerinde en az beş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının istihdamı zorunludur. Bu kriter, bünyesinde beş personel çalıştırmayan ancak spesifik basit yabancı dil bilen personel ihtiyacı olan yerel işletmelerimizi zor durumda bırakmaktadır. Bu nedenle turizm bölgelerindeki işletmelere özel bu kriterdeki personel çalıştırma şartını kaldırılması ya da sayının değiştirilmesi elzemdir” diye konuştu.

matso-baskani-seydi-tahsin-gungor,-017.jpgBaşkan Güngör, “MATSO olarak üyelerimizden gelen talepler üzerine hem konaklama sektöründe yabancı personel çalışma izinlerinde yaşanan gecikmeler ve turizm merkezlerinde faaliyet gösteren işletmelerin yaşadığı yabancı personel sorunlarının TOBB aracılığı ile çözülmesi için ilgili mercilere girişimle bulunduk” dedi.


Manavgat’ın sahip olduğu konaklama sektörü başta olmak üzere buna bağlı olarak yerli ve yabancı turistlere mal ve hizmet satışı gerçekleştiren işletme sayısı ve sektörel çeşitliliği bakımından da oldukça gelişmiş düzeyde olduğunu söyledi.

Turizmin bölge ekonomisinin en önemli sektörü olduğunu belirten Başkan Güngör, “Manavgat-Side turizm destinasyonunda 250’si 5 yıldızlı olmak üzere 400’ün üzerinde konaklama tesisi bulunmaktadır. En yoğun sezonda Manavgat’ta yaklaşık 130 bin kişi istihdam edilmektedir. Bunun yaklaşık yüzde 80'i konaklama tesisleri, yiyecek-içecek sektörü ve turizme yönelik çalışan işletmelerde yer almaktadır” dedi.

Manavgat'ta Turizm sektörü ve turizme yönelik çalışan işletmelerde yaşanan personel sıkıntısının yabancı personelle çözülmeye çalışıldığını belirten Başkan Güngör, bu personeller için yapılan çalışma izin başvurularının çok uzun sürede sonuçlandığını söyledi. Turizm bölgelerinde yaz aylarının gelmesi ile yoğun bir döneme girildiğinin altını çizen Başkan Güngör şunları söyledi; “Turizm sezonunun zirve yapacağı Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları öncesi yaşanan personel sorunu hem konaklama sektörünü hemde turizme yönelik işletmeleri etkilemektedir. Turizm sektöründe yaşanan istihdam sıkıntısı nedeni ile sektör bu açığı yabancı uyruklu personel istihdamı ile çözmeye çalışıyor. Getirilen yabancı uyruklu personel için yapılan çalışma izni başvuru onay süresinin sonuçlanması çok uzun süre almaktadır. Bazı başvurular da ret ile sonuçlanmaktadır. Bu durum personel açığı yaşayan turizmciyi zor durumda bırakmaktadır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA