05 Kasım 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara5°C
  • Antalya21°C

TURİZMCİLERİ NİTELİKLİ ELEMAN SIKINTISI DÜŞÜNDÜRÜYOR

Covid-19 salgınında kapanmak zorunda kalan turistik tesislerde çalışanlar başka sektörlere kayınca, nitelikli eleman sıkıntısı baş gösterdi.

Turizmcileri nitelikli eleman sıkıntısı düşündürüyor

03 Ekim 2021 Pazar 13:00

İZMİR- Türkiye’nin can damarlarından olan turizm sektöründe başgösteren nitelikli eleman sıkıntısı, iş verenleri kaygılandırıyor. Covid-19 salgınında kapanmak zorunda kalan turistik tesislerde çalışanlar başka sektörlere kayınca, nitelikli eleman sıkıntısı baş gösterdi. Sektör temsilcileri bu durumun devam etmesi halinde hizmet kalitesinin düşeceğini, birçok tesisin kapısına kilit vuracağını ifade etti.

koder)-baskani-tacettin-ozden.jpgKuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Salgın nedeniyle tesisler kapandığı için nitelikli elemanlar sektörden uzaklaştı. Salgın biter, 7-8 ay turizm yapar hale gelirsek sektöre tekrar dönüş olacaktır, bu konuda umudumuzu koruyoruz ” dedi.

cestob-yakup-demir-.jpgSALGIN VAROLAN SIKINTIYI DAHA DA BÜYÜTTÜ
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de, bu durumun turizmcilerin sektör değiştirmesine neden olacağını, turizmde nitelikli personelin çok önemli olduğunu dile getirdi. Eleman eksikse turizmin eksik kaldığını, bu sorunun salgın öncesinde de gündemde olduğunu belirten Demir, "Son on yıldır nitelikli eleman sıkıntısı her yıl fazlalaşarak devam ediyordu. Salgın ile şekil değiştirdi. Turizmde, hizmet sektöründe çalışanlar salgın döneminde daha aktif olan kargo, kurye, yeme içme gibi sektörlere kaydı. Bu dönem sektörde zaten var olan sıkıntıyı çok daha büyük boyutlara taşıdı” ifadelerini kullandı. Yılın belirli aylarında turizmde çalışma yerine sürekli çalışılacak sektörlere kayıldığını açıklayan Demir, bu durumun sektör yatırımcılarını da turizmden uzaklaştıracağını vurguladı. Demir, şunları kaydetti: “Şunu söyleyebilirim, salgın bitecek ama turizmdeki eleman sıkıntısı bitmeyecek. Hatta çok otellerin, restoranların personel sıkıntısı yüzünden kapanacağına, otel ve restoran sahiplerinin meslek değiştireceğine inanıyorum. Nasıl salgın sürecinde elemanlar sektör değiştirdiyse, turizmciler de sektör değiştirecek, hatta uzaklaşmaya başlayanlar bile oldu. Artık ne servis elemanı, ne mutfak elemanı bulamıyorsunuz, bulduklarınız kısa süre çalışıyor, sonra daha fazla maaşla başka yere transfer olup gidiyor. Bu konuyu sıkça dile getirdiğimiz halde özellikle hükümetimiz nitelikli personel sıkıntısı ile ilgili ciddi bir gayret göstermiyor. Bu durum gelecekte turizmi, döviz girdisini, yaşam kalitemizi düşürecek.”

fahrettin-cicek,.jpgİŞLETMELERİN HİBE VE DESTEKLERİ ALAMAMASI DA ETKİLİ OLDU
Salgının başlangıcından beri tüm sektör temsilcilerinin bu riske dikkat çektiklerini, alınacak önlemlerin işletmeleri ve istihdamı korumaya yönelik olması gerektiğini söyleyen Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Fahrettin Çiçek, işletmelerin istihdamı korumaya yönelik hibe ve destekleri alamamasının bu sorunu büyüttüğünü aktardı. Çiçek, "Nitelikli personel, krizin en uzun sürdüğü ve etkilerinin en derinden hissedildiği turizm sektörünü bırakıp başka sektörlere geçti. Önümüz kış, daralan gelirle turizm sektöründeki işletmeleri çetin bir kış bekliyor ve çalışanların önemli bir kısmı Eylül ayı itibari ile yine işsiz kalmaya başladı. Seneye ne kadarı sektöre geri dönecek tam bir muamma. Bu paradokstan kurtulmak için hem işletmelere hem de devlete görev düşüyor. Sektörde istihdamın ana omurgasını oluşturan iş gücünün sezon dışı dönemlerde desteklenerek sezonluk olmaktan kurtarılıp mutlaka tüm yıla yayılması sağlanmalı" dedi. Çiçek, turizm sektöründeki sezonluk işletmelerde kış aylarında da Kısa Çalışma Ödeneği gibi daha yapısal değişikliklerin zorunlu olduğunu belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA