TURİZM REHBERLERİ NEDEN İSYANDA?
Milliyet yazarı Abbas Güçlü, TBMM’ye sunulan tartışmalı Rehberler Yasası hakkında rehberlerin tepkilerini yazdı.

18 Şubat 2024 Pazar 19:44
İSTANBUL - Milliyet yazarı Abbas Güçlü, TBMM’ye sunulan tartışmalı Rehberler Yasası hakkında rehberlerin tepkilerini yazdı.
Abbas Güçlü’nün “Turizm rehberleri neden isyanda?” başlıklıyazısı şöyle:
Her ne kadar yeterince ciddiye alınmasa da çok stratejik meslekler vardır. Onlardan birisi de turizm rehberliğidir.
Gittiğiniz yerleri onların gözüyle tanır, anlattıklarıyla o yer, o kültür, o insanlar hakkında bilgi ve fikir sahibi olursunuz.
Onlar ne kadar donanımlıysa yaptığınız seyahat o kadar keyifli olur, onlar ne kadar objektifse turizme bakış açınız ve turizmi geliştirmeniz o denli yüksek olur.
Hem mesleki olarak hem de bir seyahatsever olarak bugüne kadar çok rehber tanıdım. Bilgilerine, görgülerine, donanımlarına, anlatımlarına, derinliklerine ve en önemlisi de çabalarına hayran kalmadım desem yalan olur. Onlar gibi yaptıkları işe ve gezdirdikleri turistlere yani müşterilerine saygı duyanı nadiren görürsünüz.
Bir onlarla, bir de onlarsız bir yurt içi ya da yurt dışı seyahat yaptığınızda aradaki farkı çok net görebiliyorsunuz.
Onlarla yaptığınız geziler sadece seyahatleri değil kentleri, tarihi ve doğal güzellikleri de inanılmaz boyutlara getirebiliyor, size farklı ufuklara açabiliyor…
Hemen hepsi yaptıkları işe, gezdirdikleri yerlere ve kültürlerine karşı adeta kara sevdalılar. Bu konuda müthiş birikimleri ve farklı kaynaklardan derlenmiş anekdotları var ve en çok merak edilen anlarda taşı gediğine koyarak kafanızdaki sorulara cevap vererek yeni açılımlar getiriyorlar.
Hemen hepsi en az üniversite eğitimine sahip. İçlerinde doktoralı olan bir hayli fazla ve yine hemen hepsi birkaç dil biliyor ve gezdikleri ve anlattıkları kültürlere karşı müthiş donanımlılar…
Peki o zaman niye mutsuzlar, niye seslerini duyurmaya çalışıyorlar, niye eyvah eyvah diye ağıt yakıyorlar?..
İyileştirme mi dayatma mı!
Yasal düzenlemeler genelde mevcut durumu daha iyileştirmek için yapılır. Görünen o ki bu yönde atılan yeni adım, “Rehberliğe darbe vurmakla kalmayıp sıradanlaştıracak.” Geçtiğimiz ay TBMM gündemine gelen Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görünen o ki sektörde fırtınalar yarattı.
Gelin sonrasını daha objektif olmak için bizzat rehberlerden değil turizm eğitimi yapan üniversitelerin ortak bildirisinden dinleyelim:
■Endişelerimiz iki ana başlık altında toplanmaktadır; süreç ve içerik.
■İlk olarak, turist rehberliği eğitimini yakından ilgilendiren bu tasarı akademisyenlerin önerileri alınmadan hazırlanmıştır. Kendine has bir yasası ve akademisi olan mesleği ilgilendiren böylesi bir çalışmanın, mümkün olan en geniş paydaş katılımıyla ve daha somut veriler ortaya konarak hazırlanmış olması arzu edilirdi.
■İçerik açısından ise tasarı rehberlik eğitiminde ve mesleğin icrasında büyük değişiklikler öngörmektedir.
1. Arkeoloji ve sanat tarihi gibi bölüm mezunları ile Uzak Doğu dillerini bilen kişilere, ayrı bir eğitim almaksızın, yüz saatlik bir kurstan sonra rehber olabilme hakkı tanınmaktadır.
2. Her tur aracında bir rehber bulundurma zorunluluğu kaldırılmaktadır.
3. Turist rehberlerinin en az bir yabancı dil bilme zorunluluğu kaldırılmaktadır. . Söz konusu değişiklikler için taşıdığımız endişeler aşağıdaki gibidir:
1.Tasarıda getirilmek istenen değişikliğin gerekçesi ve bir kolaylaştırmaya neden ihtiyaç duyulduğu açık değildir.
■Böylesi bir yöntem, rehberlik eğitiminde üniversitelerin varlığının göz ardı edilmesi anlamına gelmekte ve 1970’lerde uygulanan kurs sistemine geri dönülmesinin yolunu açmaktadır.
■Rehberlik mesleğinin stratejik önemi, böylece, gezdirilecek yerlerin arkeolojik ve sanat tarihsel bilgileri ile sınırlandırılmakta, mesleğin icrası için gerekli tüm bilgileri 100 saatlik bir kursa sığdırmaktadır.
3. Yabancı dil bilme zorunluluğunun kaldırılması, bir rehberlik bölümünden mezun olmasına rağmen yabancı dil sınavını geçemeyen kişilerin sözde mağduriyetini önlemek adına dil bilmeden rehber olmalarının önünü açmak büyük bir hatadır.
Özetin özeti: Liyakatten şaşmadan umarız en doğru olan yapılır…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fransa-İtalya trenleri 19 ay sonra geri dönüyorParis'i İtalya'nın Torino ve Milano şehirlerine bağlayan heyelan sonucu tünelin hasar görmesiyle kapatılan Fransa-İtalya trenleri 19 aylık heyelan nedeniyle kapatıldıktan sonra geri dönüyor01 Nisan 2025 Salı 09:00ULAŞTIRMA
Havalimanlarında yeni dönem: Şikayetler internetten yapılacakUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Yolcular tüm talep ve şikayetlerini sadece KDM-ERP sistemi üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirecek" dedi.31 Mart 2025 Pazartesi 10:00ULAŞTIRMA
Alman turist: Türkiye'yi halen ziyaret edebilir miyim?Almanya'nın çok okunan gazetelerinden Bild, "Gösteriler ve polis şiddeti haftalardır devam ediyor: Türkiye'yi halen ziyaret edebilir miyim" başlığıyla bir haber derledi.31 Mart 2025 Pazartesi 09:00TURİZM
Meksika yemeği Nacho'dan esinlenen JetZero uçağıJetZero'nun "karma kanatlı" uçağını üreten şirket, Delta Air Lines ile gösteri uçağını geliştirmeye yardımcı olmak için ortaklık kurduğunu duyurdu.29 Mart 2025 Cumartesi 22:00ULAŞTIRMA
İstanbul'da yaşamanın maliyeti yüzde 54,47 arttıİPA, şubat ayına ilişkin "İstanbul'da Yaşam Maliyeti" raporuna göre, İstanbul'da yaşamanın maliyeti bir önceki yılın aynı ayına göre 54,47 oranında arttı.29 Mart 2025 Cumartesi 21:00GÜNDEM
Toplu taşımada klima zorunlu olacakİstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), yaz aylarında otobüslerde klima kullanımını zorunlu hale getirdi.29 Mart 2025 Cumartesi 20:00ULAŞTIRMA
Trabzon turizmine 100 milyon TL’lik dağ kızağı projesiTrabzon’un Yomra ilçesinde 100 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirilecek dağ kızağı projesi, Karadeniz Bölgesi’nin en uzun parkuruna ev sahipliği yapacak.29 Mart 2025 Cumartesi 19:00TURİZM
Berlin'de "ikinci sınıf" Alman vatandaşlığı planıAlmanya'daki koalisyon hükümeti müzakerelerinde Türkiye ile ilişkiler için nasıl bir yol belirlendi? "İkinci sınıf Alman vatandaşlığı" tartışmasının gerisinde ne yatıyor?29 Mart 2025 Cumartesi 18:00GÜNDEM
2025'te 'Dünyanın En İyi' kahvecisi belli olduDünya çapında en iyi kafeleri sıralayan Londra merkezli bir Coffee Expert adlı web sitesi yeni bir liste ile en iyi kahve dükkanının hangisi olduğunu ortaya koydu. Avustralya şehri, ezeli rakibi Melbourne'ü geride bırakarak zirveye oturdu.29 Mart 2025 Cumartesi 17:00YEME İÇME
Havayolları powerbank kullanımını neden yasaklıyor?Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, Ocak ayında kalkışı bekleyen bir Air Busan uçağında çıkan yangının muhtemel kaynağının lityum pilli taşınabilir bir powerbank olduğunu açıkladı.29 Mart 2025 Cumartesi 16:00ULAŞTIRMA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm