23 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara15°C
  • Antalya21°C

TURİZM İŞÇİLERİ ÖRGÜTLENİYOR

DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş sendikası İstanbul Bölge Temsilciliği, Çarşamba günü yapacağı bir tanışma toplantısı ile çalışmalarına başlıyor.

Turizm işçileri örgütleniyor

13 Ocak 2014 Pazartesi 10:00

İSTANBUL - DİSK’e bağlı Dev Turizm-İş sendikası İstanbul Bölge Temsilciliği, Çarşamba günü yapacağı bir tanışma toplantısı ile çalışmalarına başlıyor. Toplantıda sendikal örgütlenmede görev alacak genç çalışanların belirlenmesi amaçlanıyor.
Birgün gazetesi Dev Turizm-İş İstanbul bölge temsilcisi Ali Karabudak ile sektörün sorunları ve örgütlenme amaçları üzerine konuştu.

Dev Turizm-İş İstanbul Bölge Temsilciliğinin örgütlenme çalışmaları nasıl gidiyor?
Makina Mühendisleri Odası’nda ilk tanışma toplantımızı 15 Ocak(Çarşamba günü) saat 15:00’de yaparak çalışmalara başlayacağız.

Toplantıyla neyi amaçlıyorsunuz?
Toplatıda önce birlikte çalışmaları yürüteceğimiz arkadaşlarımızı belirleyeceğiz. Hemen arkasından bir çalışma planı oluşturup çalışmalara başlayacağız. Nasıl sermaye kendi çıkarı için derneklerde, sendikalarda örgütlenmişse işçilerin de ekonomik, demokratik haklarının gelişmesi için kendi sınıf örgütleri olan sendikalarda örgütlenmesi gerekir. Biz çıktığımız bu yolda bunu örgütlenmeyi yaygınlaştırmak, geliştirmek göreviyle karşı karşıyayız.

İstanbul’da turizm sektörü konusunda neler söyleyebilirsiniz?
Herşeyden önce İstanbul, turizm sektörü açısından oldukça büyük bir kent. Özellikle son 30 yılda İstanbul’daki turizm sektörü, kentin yeniden dönüşümüyle de birlikte çok gelişti. Ve hergeçen gün de büyümeye devam ediyor. İstanbul adeta bir turizm ve kongreler kenti haline geldi.
Neredeyse hergün İstanbul’da yeni büyük oteller, apart oteller, hosteller, kongre merkezleri, cafe-bar ve lokantalar, restoranlar, spor kompleksleri açılıyor, tur operasyonları ve rehberlik hizmetleri her geçen gün kentin giderek büyüyen turistik hizmet ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

SARAY İŞÇİLERİ MAĞDUR ETTİ
Onbinlerce emekçi, neredeyse 24 saat uyumayan bir kentin, İstanbul’un ihtiyaçlarını karşılamak için gece demeden gündüz demeden çalışıyor. Turizm sektörü büyüyor, ancak emekçilerin örgütlülüğü, çalışma ve yaşam koşulları bir türlü düzelmiyor. Turizm emekçileri haklarını bir türlü alamıyorlar.
Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın sahibi olduğu Saray işletmelerinde işçiler fazla mesai ücretlerini alamıyorlar. Bu haklarını talep ettiklerinde de işten çıkartılıyorlar. Şu an işe iade davaları devam ediyor.
Düşünsenize koskoca bir belediye başkanı bunu yapıyorsa, diğerleri kim bilir neler yapıyordur.
İşte biz Dev Turizm İş İstanbul bölge temsilciliği olarak, işte böylesi bir tabloda turizm işkolunda çalışan emekçilerin uğradıkları hak kayıplarını ortadan kaldırmak için mücadele etmek için yola çıkıyoruz.

İstanbul’da turizm sektöründeki emekçilerin sorunları neler?
Aslında bütün sektörlerde yaşanan sorunlar genel olarak turizm sektöründe de yaşanmaktadır. Ancak bunlara ek olarak yasal sınırların üzerinde çalışma süreleri, ödenmeyen fazla mesailer, yıllık ücretli izin ve hafta tatili hakkının kısıtlanması, ücretlerden keyfi kesinti yapılması, ücretlerin geç veya eksik ödenmesi, hatta hiç ödenmemesi, sigorta primlerinin gerçek ücret yerine asgari ücretten yatırılması ya da eksik yatırılması gibi hak ihlalleri, yaygın olarak yaşanmaktadır.
Her ne kadar ülkemizde yüzde 30’a yakın işsizlik var olsa da turizm sezonunda işletmeler yeterli çalışacak işçi bulamamaktadır. Geleceksiz, güvencesizlik, kötü çalışma koşulları ve düşük ücret politikası, turizm eğitimi almış gençleri, kalifiye emekçileri sektörden kaçırıyor.

CİLT KANSERİ RİSKİNE DİKKAT!
Turizm sektöründe yaygın şekilde kadınlar çalışıyor, onların sorunları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Turizm sektöründe yaygın şekilde kadınlar çalışıyor ve kadın olmaktan dolayı büyük sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunlara özellikle eğileceğiz. Sağlıkla ilgili sorunları, evlilik sonrası ortaya çıkacak doğum öncesi-doğum sonrası sorunları tamamen göz ardı edilmiş durumda. Ücretli-ücretsiz izinlerini (mazeret izni, doğum izni, emzirme izni vb. ) kullanabilen işçi sayısı yok denecek kadar az. Halbuki turizmde kadın emeği yoğun bir biçimde kullanılmaktadır. Turizm Otelcilik okullarından mezun olan genç kadınlar sektörde çok kısa bir süre çalışmakta, evlendikten sonra çalışan kadının sosyal ihtiyaçları ( Kreş, anaokulu, emzirme odaları vb.) karşılanmadığından evinde oturup çocuğuna bakan ev kadını konumuna dönmektedir. Burada da sektör yetişmiş eğitimli işgücünü kaybetmektedir.
Kadın işçilerine somut bir örnek vermek gerekirse de İstanbul’un ünlü bir otelinde kat hizmetlerinde çalışan kadınlara, temizlik için eldiven bile verilmiyor, elleri arkadaşlarımızın deterjandan paramparça olmuş durumda. Bunun cilt kanserine yol açma durumu var. Toplusol’dan yararlanılmıştır.

Birgün Gazetesi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA