20 Eylül 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

TURİZM EĞİTİMİNİN ÖNEMİ, WTM23'TE BAKANLAR ZİRVESİ'NİN TEMASIYDI

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) işbirliğiyle düzenlenen bu yılki oturum, Turizmi Gençlik ve Eğitim Yoluyla Dönüştürmek başlığını taşıyordu.

Turizm eğitiminin önemi, WTM23'te Bakanlar Zirvesi'nin temasıydı

07 Kasım 2023 Salı 12:12

ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
LONDRA / İNGİLTERE -
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ve Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) işbirliğiyle düzenlenen bu yılki oturum, Turizmi Gençlik ve Eğitim Yoluyla Dönüştürmek başlığını taşıyordu.

UNWTO İcra Direktörü Natalia Bayona, dünya çapında genç işveren sayısı yüksek olmasına rağmen turizmin üniversitenin en popüler üç dersi arasında yalnızca Senegal'de yer aldığını belirtti. Ayrıca en çok çalışıldığı ülkeler; İsviçre, ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, İspanya ve Çin, hepsi Kuzey yarımkürededir.

İlgili derecelerin %80'inin bu konuya odaklandığını belirterek, "Turizm otel yönetiminden daha fazlasıdır" diye ekledi ve Lucerne Üniversitesi'ne sürdürülebilir turizm alanında lisans derecesi kazandırdığı için övgüde bulundu.

WTTC'nin başkanı ve CEO'su Julia Simpson, turizmin bir bütün olarak küresel ekonominin iki katı oranında büyüdüğüne ve "masaya yiyecek koyma ve insanları kayıt dışı yaşamdan ayırma" yeteneğine sahip olduğuna dikkat çekti. kayıtlı ekonomi.”

Gençlerin seyahat ile zayıf sürdürülebilirlik ilişkisinin ele alınması gerektiğini, böylece bunun bir engel teşkil etmediğini söyledi. Sektörde ve bazı destinasyonlarda gösterilen çabalar nedeniyle seyahatteki büyümenin karbon emisyonlarındaki artıştan 'ayrıldığını' vurguladı.

İngiltere Turizm Bakanı Sir John Whittingdale, ülkedeki turizm iş pozisyonlarının covid'den bu yana arzı geride bıraktığına dikkat çekti. Ancak iyi bir sosyal hareketlilik beklentisinin teşvik edici olması gerektiğini söyledi. "[Seyahat sektöründe] tavan yoktur, bu yüzden en alttan girip en tepeye ulaşabilirsiniz... bir otel resepsiyonuyla başlayıp sonunda bir grup oteli yönetebilirsiniz."

Güney Afrika Bakanı Patricia de Lille, bundan beş ila 10 yıl sonra ihtiyaç duyulan becerilere bakmanın ve turizm kararlarını teknolojiyle örtüştürmenin önemli olduğunu söyledi.

Zirvede ayrıca Turizm Bakanı Christina Garcia Frasco'dan Filipinler'in lise müfredatlarının bir parçası olarak turizme giriş seviyesi yeterliliklerine nasıl sahip olduğu ve hükümetinin "sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için özel sektörle sürekli temas halinde" olduğu dinlenildi. ”

Bu arada Malta, turizmdeki gençlere yerel ürünler hakkında konuşabilme becerisi kazandırıyor. "Bu, ülkemizle gurur duymamızın bir göstergesidir. Daha iyi ve kaliteli bir deneyim sunmak istiyoruz” dedi Bakan Clayton Bartolo. “Lüksten bahsetmiyorum, bu kalite ve paranın karşılığını vermekle ilgili.”

Turizmin GSYİH'nın %14,6'sını oluşturduğu ve çeşitli dil becerilerine sahip tur rehberleri eksikliğine rağmen turizm ofisinin akıcılığını test etmek için hâlâ İngiltere, Fransa, Almanya ve Rusya'daki organizasyonları kullandığı Ürdün'den de 'Nicelik değil kalite' mesajı geldi. Bakan Makram Mustafa A Queisi, turizm çalışanlarının çoğunun geçici olduğunu sözlerine ekledi: "Onlara bir kariyer yolu oluşturmamız gerekiyor."

Jamaika Bakanı Edmund Bartlett şunları itiraf etti: "İstihdam konusunda ve kaliteli çalışanları elde tutmaya yardımcı bir ekosistem yaratma konusunda pek iyi olamadık" ancak 33 lisede bir programın artık müşteri hizmetleri ve otel yönetimini kapsadığını söyledi. İnsanları buna göre "sertifikalandırmanın, sınıflandırmanın ve ardından yeniden numaralandırmanın" önemli olduğunu söyledi.

Bakan Sandiaga Salahuddin, Endonezya'da turizm işlerinin işgücünün yaklaşık yüzde 12'sini oluşturduğunu ve nüfusun yüzde 60'ından fazlasının 45 yaşın altında olduğundan büyük bir eğitim fırsatı bulunduğunu söyledi. Geçmişte destinasyon, özellikle MICE için büyük tatil yerlerine çok fazla odaklanmıştı ancak artık daha küçük, daha kişiselleştirilmiş ve sürdürülebilir bir yaklaşım benimsiyor ve şunları ekliyor: "En büyük fırsatlarımızdan biri köy turizmidir."

Zirvede ayrıca, turizm işçilerinin yurt dışına ihraç edilmesi de dahil olmak üzere, Afrika kıtasının 'gençlik kitlesinin' nasıl daha iyi değerlendirilebileceği de ele alındı.

WTTC'den Simpson, turizmin çatışmalardan sonra iyileştirme gücüne sahip olduğu düşüncesiyle sonuca vardı. “Sektörümüz yumuşak gücün özüdür. Köprüler kuruyoruz ve anlayış getiriyoruz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA