19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

TURİZM ÇALIŞANLARI :'' BAHŞİŞ'' VEREN ALMANLARA '''DUA '' EDİYORUZ

2021 yılı turizm sezonunun 45 gün sonra sona ermesi ile birlikte sektör çalışanlarını '' işsiz kalma ''  korkusu sardı. Sezonun bitimi ile 2022 yılı 20 Nisan tarihine kadar Antalya'da yaklaşık 400 bin turizm çalışanı işsiz kalacak!.

Turizm çalışanları :'' bahşiş'' veren Almanlara '''dua '' ediyoruz

07 Eylül 2021 Salı 14:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya - Pandem nedeni ile  ülkeler arası tatil ve seyahat etme  kısıtlamasına bağlı 19 aydır zor günler geçiren  Antalya turizm destinasyonu otellerdeki turizm çalışanı işsizliğe bağlı zor günler yaşıyor. 2020 yılını Antalya'da  otelciler, seyahat acenteleri, turist rehberleri, turizmci esnafı ve turizm  çalışanları ölü sezon olarak değerlendirirken; 2021 yılı turizm sezonunun 45 gün sonra sona ermesi ile birlikte sektör çalışanlarını '' işsiz kalma ''  korkusu sardı. Sezonun bitimi ile 2022 yılı 20 Nisan tarihine kadar Antalya'da yaklaşık 400 bin turizm çalışanı işsiz kalacak!.
perihan-gul-antalya-turizm-calisanlari.jpg Antalya Turizm Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı Perihan Gül, '' Zaten bu yıl pandemi tedbirleri kapsamında sezon bir açıldı bir kapandı. Türkiye'nin yatak kapasitesi bakımından en büyük turizm destinasyonu Side-Manavgat'ta 125 bin turizm çalışanı var. Sezon bitiminde yüzde 90'nı işsiz kalacak.Kısa Dönem İşsizlik ödeneği sona erdi. Sonbahar turizm çalışanları tipki mevsiminde olduğu gibi  hazana bağlı yaprak dökümü olacak. Turizm çalışanlarının en fazla yıprananı turistle ilk muhatap olan kat görevlileri(maidler) oluyor. Oteller garson, teknik servis, mutfak, pasta ve tatlı, stevet(bulaşıkçı), meydancı, havuz bakımcılarının maaşlarında düzenlemeye bağlı artış yaparken; garson, belboy, kat görevlisi, plajda şezlong düzenlemecisi ve resepsiyonistlere ' bahşiş' aldığı gerekçesi ile maaşlarında fiyat artışı yapılmıyor.

perihan-gul-antalya-turizm-calisanlari-001.jpgOtellerde çalışan kat görevlileri 10-15 yıl çalıştıktan sonra bel fıtığı olmaları nedeniyle çalışamıyor. Kat görevlisi misafirin odasındaki tüm temizliği yapıyor. Turistte müşteri memnuniyetine bağlı maidlere bahşiş veriyor. Genelde bahşiş veren turistler Alman(yüzde 70)'i, ile Avrupalı turist(yüzde 35'i), Ruslar en fazla bir dolar(yüzde 5'i) yerli misafir Türkler(yüzde 0) hiç vermez. Onun için turizm çalışanları olarak Alman turistler olarak dua ediyoruz. Birde Alman turistler oda temizliğinde hassas olmalarına karşı kaldıkları odayı çok temiz kullanır. Rus turistler ise açık büfede aldıkları yumurta küçük kutu reçel, bal, meyve olarak elma, armut, üzüm , erik , kavun karpuz gibi yiyecekleri çantalarına katarak odalarına taşıyarak odalarını temiz kullanmıyor. Bir Alman turist 5 Euro bahşiş vermesi turizm çalışanı için o gün moral ve motivasyon olarak yetiyor. Bugün maalesef paramız pul olmuş durumda. 5 Euro 50 lira, 10 Euro 100 lira demek.  Sürekli daimi tatil alışkanlığı olan Alman turistler Türkiye ekonomisinin durumunu bildiği için turizm çalışanının ortalama maaşının  280 Euro olarak bildikleri için geçmiş yıllara bağlı muhabbet ve sevgilerinden Almanyadan tatile gelirken hediye getirirler. Bazen bu giysi olur, bazen parfüm, çocuğu olan turizm çalışanlarına oyuncak ve çikolata olur. Günümüzde ekonomik daralmaya bağlı krizden dolayı babanın oğula, annenin kıza ve yakın akrabanın birbirine borç para bile bile vermediği bir dönemde bir Alman turistin turizm çalışanına 10 Euro bahşiş vermesi büyük bir nimet. Onun için turizm çalışanları olarak bahşiş veren Alman turistlere dua ediyoruz. Sağolsunlar varolsunlar. Duacıyız. '' diye konuştu. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA