22 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara12°C
  • Antalya16°C

TURİSTLERİN 'GENÇLİK' KEŞFİ TRABZON HURMASINA TALEBİ ARTIRDI

Manavgat’ta yerleşik yabancılar ve tatile gelen turistlerin talebi sonucu Akdeniz hurması veya cennet meyvesi denilen Trabzon hurmasını yetiştiriciliği yaygınlaştı

Turistlerin 'gençlik' keşfi Trabzon hurmasına talebi artırdı

31 Ağustos 2019 Cumartesi 09:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA- Trabzon hurmasının hipertansiyona iyi geldiği, zindelik ve gençlik verdiğini keşfeden Manavgat’ta yerleşik yabancılar ve tatile gelen turistlerin talebi sonucu Akdeniz hurması veya cennet meyvesi denilen Trabzon hurmasını yetiştiriciliği yaygınlaştı. Böylece gençleştiren hurma turizmin hizmetine girdi. Manavgat Tarım İlçe Müdürlüğü, halk arasında 'cennet elması' olarak bilinen Akdeniz hurmasının adının turizm sayesinde yaygınlaştığını ve ülke ekonomisine kazandırmaya başladığını bildirdi.

trabzon-hurmasi.jpgHURMA GENÇLİK VERİYOR
Antalya'da turistler pazarlarda satılan Trabzon hurmasını çok seviyor. Olgunlaşınca tadına bayılıyorlar. Özellikle yaşlı Almanlar gün boyu zinde kalmak ve gençleşmek için Trabzon hurması alıyorlar.

trabzon-hurmasi-004.jpg

Gıda mühendisi Abdullah Badem ile Doç.Dr.Harun Uran halk arasında Akdeniz ve Trabzon hurması olarak bilinen meyvenin vitamin deposu olduğunu belirterek faydalarını şöyle sıraladı:
“Hurma C vitamini zenginidir. Grip gibi hastalıklara karşı kışın bol tüketilmesi gerekiyor. Karaciğer ve safra kesesi gibi organlara faydalı olan meyve ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutar. Olgunlaşmamış olanlarının suyu hipertansiyona iyi gelir. Hıçkırık tedavisinde de kullanılan Trabzon hurması cilt sıkılaştırıcı özelliği nedeniyle yüz maskesi yaparken de kullanılan bir meyvedir. Meyvenin çekirdeği düğme sanayi ve kozmetik ürünleri yapımında kullanılır. İçeriğindeki çeşitli antioksidanlar ile kanser karşıtıdır, vücudun birçok hastalığa karşı koruma yeteneğini arttırır, serbest radikallerle savaşır ve genel sağlığı iyileştirir. Serbest radikaller, sağlıklı hücreleri kanserli olanlara dönüştüren ve çeşitli organ sistemlerine zarar verebilen hücresel metabolizmanın yan ürünleridir. Cennet hurması yüksek miktarda A, C vitamini ve beraberinde kateşin ve gallokateşin gibi doğrudan çeşitli kanser türlerini önlemeye yarayan fenolik bileşikler içerir. Beslenmenize cennet hurması eklemek çeşitli kanser türlerinden korunmanıza yardımcı olabilir."

trabzon-hurmasi-001.jpg

PİLOT ÜRETİM YERİ HONAZ
Akdeniz hurması olarak ta bilinen meyvenin Türkiye'de pilot üretim yerinin Denizli'nin Honaz ilçesi olduğunu söylediler. Halk tarafından 'Cennet elması' olarak bilinen hurma Manavgat'ta toplam 138 dönümlük bir alanda yetiştiriliyor ve 2017 yılında 268 ton meyve üretimi gerçekleşti. Manavgat’ta zeytin, nar, portakal, limon, armut, kayısı, mandarin, çilek üretiminden sonra en düşük rekolte olarak hurma üretiliyor.

trabzon-hurmasi-003.jpg

JAPON ELMASı

Ege bölgesinde halk arasında meyvenin isminin Japon elması olarak bilindiğini belirten Anadolu Ziraat İlaçları Bayii ziraat yüksek mühendisi Şebnem Nilüfer Karahan, hurma yetiştiriciliğinin en yaygın illerinin Denizli, Mersin, Adana, Hatay, Trabzon, Sinop ve Antalya olduğunu söyledi.
Karahan, meyvenin Karadeniz Bölgesi'nde ise Trabzon hurması olarak bilindiğini söyledi. Karahan, "Asıl anavatanı Çin olan Japon elması meyvesinin özellikleri ülkemizde yeni keşfediliyor.

trabzon-hurmasi-002.jpg

ANTALYA İKLİMİ UYGUN ANCAK ÜRETİM DÜŞÜK
En nitelikli ve ihracata yönelik meyve üretimi Denizli Honaz ve Trabzon'da yetişiyor. Honaz ilçesinin iklim ve coğrafi yapısı meyve üretimine çok uygun. Antalya'nın coğrafi iklim yapısı meyvenin üretimine uygun olmasına rağmen üretim rekoltesi çok düşük. 13 yıldır hurma üretimi Antalya'nın Manavgat, Alanya, Kemer ve Kumluca ilçelerinde de yaygınlaşmaya başladı. Fakat üretim yapılan illere göre ortalaması çok düşük" diye konuştu.

HAVA SICAKLIĞI DÜŞTÜ, TALEP ARTTI
Toptan hurma pazarlamacısı Mahmut Güzel, ülkede Akdeniz hurması meyve tüketimin en fazla yapıldığı illerin Ankara, Konya ve Kayseri olduğunu söyledi. Son 1 haftadır yurt genelinde hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte hurma talebine karşı talebin arttığını belirten Güzel, Manavgat semt pazarlarında günlük 2 ton meyve satışı yaptığını söyledi.
İç piyasaya hurmanın kilogramını 2,5 liradan sürdüklerini ifade eden Güzel, ocak ayında bu fiyatın 3,5 lira olmasını beklediklerini söyledi. Antalya ve Ege Bölgesi'nden üreticiden satın aldıkları meyveyi Manavgat'ta ambalaj ve paketleme yaptıktan sonra Ankara'ya gönderdiklerini belirten Güzel, haftalık 10 ton ürün sarımı yaptıklarını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA