20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

TURİSTLER YÖRÜK YAŞAMINI MÜZELERİNİ GEZEREK ÖĞRENİYOR

Antalya merkez olmak üzere 19 ilçesinde 20 Yörük ve Türkmen hayatını anlatan özel ve belediyelerin kurduğu kent müzesi, bulunuyor.

Turistler yörük yaşamını müzelerini gezerek öğreniyor

07 Ocak 2023 Cumartesi 10:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Pandemi öncesi 16 milyon yabancı turist ağırlayan Türkiye turizminin amiral gemisi Antalya'ya gelen turistler kent müzelerini ziyaret ederek Toroslarda 5 asırlık Yörük- Türkmen yaşamını öğreniyor. Antalya merkez olmak üzere 19 ilçesinde 20 Yörük ve Türkmen hayatını anlatan özel ve belediyelerin kurduğu kent müzesi, bulunuyor. Almanya ve Avrupa ülkelerinde kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları turizmi için gelen entelektüel turistler kent müzelerini de ziyaret ederek Yörük-Türkmen hayatını sergilenen eşyalardan öğreniyor. Yörük Türkmen hayatını anlatan biride Antalya'ya tatile gelen 16 milyon turistin üçte birini ağırlayan Manavgat-Side turizm destinasyonunda bulunan Manavgat Belediyesi Kent Müzesi'nde 3 bin 500 Yörük yaşamını anlatan eşya sergileniyor. Manavgat Belediyesi Kent Müzesini son 4 yıl içinde 41 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti. 

yoruk-muzesi,-turist.jpgyoruk-muzesi,-turist-003.jpg

        Yörük-Türkmen yaşamını merak eden ve ilgi duyan turistler Almanlar, Hollandalılar, Fransızlar, Belçikalılar ve İngiliz turistler yer alıyor.

 Manavgat Kent Müzesi Sorumlusu Rukiye Barut, '' Manavgat'ta Side Antik Kent, Selge Antik Kent ve Lyrbe Antik Kentte bulunan arkeolojik varlık zenginliği bakımından Helenistik, Roma, Bizans Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemi eserlerini tarihi ören yeri ve müze ziyaretlerinde öğreniyorlar. Kent müzesini gezen turistler ise Toroslardaki Yörük Türkmen yaşamını öğreniyor. Avrupalı turistler kıl keçisi kılından dokunan yörük kızların dokuduğu  kıl dokuması Yörük çadırının yağmur suyunu nasıl içeriye damlatmadığını çok merak ediyorlar.'' dedi., 
yoruk-muzesi,-turist-001.jpgyoruk-muzesi,-turist-002.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA