06 Ekim 2024
  • İstanbul27°C
  • Ankara27°C
  • Antalya26°C

TURİSTLER, ŞİKAYETLERİNİ 'TATİLİMİZ BİTİYOR' DİYE YARGIYA TAŞIMIYOR

AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu,'' Turistler haksızlığa uğradıkları iddia ettikleri şikayetlerini tatilimiz bitmek üzere  biz tatile geldik.  Biz bu ,işlerle uğraşamayız diyerek kolluktan yargı aşamasına taşınmasına yanaşmıyor.'' dedi.

Turistler, şikayetlerini 'tatilimiz bitiyor' diye yargıya taşımıyor

05 Ekim 2024 Cumartesi 12:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
GÜNDOĞDU-MANAVGAT/ANTALYA -
Antalya'ya tatile gelen Avrupalı turistler, sözlü taciz, ayıplı ürün alımı  ve kötü söz, hakaret ve fahiş fiyattan ürün alımında şikayette bulunma hukuki sürece girmekten kaçınıyorlar.  Avrupalı turistler yaşadıkları sorunu yargıya taşımada en önemli sorun olarak tatil sürelerinin ortalama 10 gün olması ve  biz Antalya'ya tatile geldik ' bu işlerle uğraşarak tatilimizi zehir edemeyiz.'' oluyor. AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu,'' Turistler haksızlığa uğradıkları iddia ettikleri şikayetlerini tatilimiz bitmek üzere  biz tatile geldik.  Biz bu ,işlerle uğraşamayız diyerek kolluktan yargı aşamasına taşınmasına yanaşmıyor.'' dedi.

ahip-baskani-av.-mucahit-gundogdu,.jpgahip-baskani-av.-mucahit-gundogdu,-001.jpgAntalya Adalet ve İnsan Hakları Platformu(AHİP) Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu, Alman ve Avrupalı  turistlerin tatil süresince alışverişte yaşadıkları kolluğa intikal etmiş sorunların dava açılma açılmaya geldiğinde uzak durduklarını söyledi. AHİP Başkanı Av. Mücahit Gündoğdu,''Avrupalı turistlerin yüzde 70'e yakını kolluğa intikal etmiş ayıplı ürün satımı ve turistin alış yapması. Fahiş fiyattan ürün satımı, hanutçuluk ve turistik alanda yürürken bayanlara laf atmaya bağlı ortaya çıkan sorunun sözlü tacizin kolluğa taşınması sonrası iş dava  açılmasına geldiğinde turist tatil sürem bitmek üzere ben bu işlerle uğraşamam diye hukuki sürecin başlamasına yanaşmıyor. Birde uyanık bazı turistler otelde tatilini beleşe getirmek için konaklama tesisinde görevli garson, bellboy( misafirin valizini odasına yerleştiren ve maid (oda temizlik görevlisine)  ve açık büfe yemeklerde sorun çıktı hasta oldum yada oda içinde para çalındı diyerek iftira atan turistin kolluğun otele intikali ve hukuki süreç başmasını anlayınca hemen çark ederek pardon param yada değerli mücevherim başka bir çantamda kalmış diyerek özür diliyor. İftirasından vazgeçiyor. Tatil süresi ortalama 10 gün olduğu için turistlerin yüzde 95'i zorbalık, darp , saldırı,elle taciz, zorla tecavüz, eğlence merkezinde birlikte içki içip cinsel taciz ve ilişki ile zorla tecavüz olayları hariç şikayetçi olmuyor. Sebebi de tatil süresinin kısa olması. İki yıl önce bir Avusturyalı yeni evlenen genç bir çifte altın takısı dükkanında tezgahtarın kocasının yanında altın kolyeyi boynuna bağlarken çok güzelsin çok seksisin demesi sonrası, kocasının bu söze kızıp tezgahtardan şikayetçi olmasına karşı dava aşamasına yanaşmadan ülkeleri Avusturyaya Viyana'ya döndükler.'' dedi.

              

AHİP: PARA HARCAMA POTANSİYELİ YÜKSEK AVRUPALI TURİSTİN GELMESİ KARARLARINA UYMAKTAN VE UYGULAMAKTAN GEÇİYOR

 İki yıl önce  Alman Milletvekili Gökay Akbulut'un Antalya Havalimanı'nda gözaltına alınmasının ardından başta Almanya ve Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi(PaCE)'nin  Alman Basın Birliği'nin tepkileri ve Alman gazetecilerin Alman turistlere Antalya'ya tatile  gidecek olanların yanlarında bir avukat telefonu bulundursun sözü üzerine Avrupalı ve Alman turistleri tatil yapımında İspanya, İtalya, Portekiz, Fransa ve Yunanistan'a gitmeye yönlendirdiğinin altını çizen Av. Gündoğdu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:'' Tatil amaçlı dünya seyahatinde hukuk çok önemli. Ülkemiz bir asır öncesi yönünü Avrupa'ya ve Batı'ya çevirmiş ve Avrupa Konseyi'ne üye bir ülke. Gerek Anayasa Mahkemesi(AYM)  ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi(AHİM) kararlarına uyulmaması ve uygulanmaması. Türkiye Avrupa Birliği(AB) , Avrupa Konseyi(AK) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi(PACE) ile ilgili Belçika Brüksel, Fransa Strazburg - Ankara hattında ilişkileri olumsuz etkiliyor. Mutlaka AYM ve AHİM  kararlarına uymalı ve uygulanmalı. Ülkemize yabancı yatırımcının gelmesi AHİM kararlarına uyma ve  uygulamaktan geçiyor. Sermaye her zaman kadimden bu yana hukuki güvencenin olduğu limanları tercih etmiş. Para harcama potansiyeli turist gelmesini istiyorsak mutlaka ama mutlaka; AYM ve AHİM kararlarına uymalı ve uygulanmalı. AHiM kararlarında  uygulanmasını denetlemede tek yetkili kurum ülkemizinde üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi(PACE) Bakanlar Komitesi. Bakanlar Komitesi en son 2 Ekim'de Strazburg'ta toplandı ve üye ülkeleri içinde en fazla AHİM kararlarına uymayan ve uygulamayan ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. Böyle bir sonuç açıklaması  para harcama potansiyeli olan zengin ve varlıklı Alman ve Avrupalı turistin gelmesinde en büyük engel.  İleri Demokrasiye sahip Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya'nın kişi başı milli geliri 54 bin dolar, bizim ise 11 bin dolar. Finlandiya'da  en düşük emekli maaşı bin 550 Euro.(Yaklaşık 60 bi lira) Ortalama bin 900 Bizde ise en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira.En son  Finlandiya Cumhurbaşkanı  Alexander Stubb Helsinki'den Ankara'ya  ekonomik tarifeli uçakla ile geldi.''

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA