20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

TURİSTLER GİDİNCE, METAL AVRO BAHŞİŞLERİ ELLERİNDE KALDI

Turizm calışanları aldıkları bozuk metal bahşişleri Euroları  bütünletemiyorlar.

Turistler gidince, metal Avro bahşişleri ellerinde kaldı

07 Mayıs 2020 Perşembe 14:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA-2019 yılı turizm sezonunda turistlerden bahşiş alan garson, maid(kat görevlisi,), belboy(valiz taşıyan), resepsiyonist, meydancı(otel temizlikçisi), plaj görevlileri  ve gözlemeciler aldıkları bozuk metal  Euroları  bütünletemiyorlar. Koronavirüsü nedeniyle  turistlerin en son 20 Mart'ta ülkelerine dönmesiyle bütünlemede sıkıntı çekiyor.
metal-avro-.jpgTurizm çalışanlarına '' bahşiş '' vermede en cömert millet Almanlar yer alıyor.  Döviz bürolarının bozuk demir  Avroları değerinin altında bozması nedeniyle turizm çalışanları aldıkları bozuk Avroları tatile gelen turistlere bütünleterek (kağıt Avro) yaparak döviz bürolarına değerinden bozduruyor. Alman turizmi uzmanı dil bilimci Hasan Duman, Almanların bahşiş vermede çok bonkör bir millet olduğunu söyledi.
Alman turistler otellerde turizm çalışanlarına memnuniyet göstergesi olarak bahşiş verdiklerini belirten Hasan Duman, '' Alman turist tatile geldiğinde otelde ilk bahşişi valizini odasına götüren ve otel hakkında bilgi veren belboya verir. Turistler belboy, garson, maid, aşçı, meydancı ve plaj görevlisine bahşiş vereceği için bütün 10 ve 20 Avrolarını bozuk para yaptırarak  1 ve 2 Euro şeklinde yaptırır. Genelde bu bu bütünlemeyi yabancı dil bilen belboy, garsonlar yapar. Ayrıca turistler çarşıya çıkınca alışveriş yaptığı yemek yediği restoranın garsonu yapıyor.  Kat görevlisi  bayanlar demir Euroları döviz büroları değerinin altında aldığı için mesela 1 Avro, 76 lirayken bozuk demirini  5-6 lirasında alıyorlar. Değerinde bozdurmak için bayanlar aldıkları demir Avroları turistlerdeki kağıt paralarla bütünliyor. Covıd 19 tedbirleri kapsamında  Antalya'da turist kalmayınca turizm çalışanlarının ihtiyat akçesi olarak tanımlanan bozuk Eurolar bütünletilemedi. Bütünlenmediği için turizm çalışanlarının bozuk bahşişleri sıkıntı anında bozdurulduğun da ucuz bozdurmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca 1  ve 2 ABD DOLARIDA 5 liradan alınıyor.'' diye konuştu. 

       Manavgat'ta turistik restoran işletmeciliği yapan Hacı Çayır, restoranlarına gelen Alman turistlere turizm çalışanlarının bahşiş  aldığı metal paraları burada bütünletiyoruz. sonrada kendilerine geri veriyoruz. Turistte yeni bahşiş vermek için bozuk Avro'ya ihtiyacı olduğu için kağıt para verip demir Avro almayı kabul ediyor. Covıd 19'la turizm bölgemizde bitince  Turizm çalışanlarının demir Avroları ellerinde kaldı. '' ifadesinde bulundu.

 Side'de esnalık yapan Ramazan Tecer, dünyada en yüksek bahşişi Alman ve Hollandalıların verdiğini söyledi.  Yanımda çalışan bir eleman nişan yaptı evlenmek için hazırlık yaparken maddi anlamda zorlanmıştı. Bizde şaka yollu bahşiş kutusu üzerine elemanımızın evlenmesi için desteğinize ihtiyaç var diye Almanca yazı yazdıklarını anlatan Tecer, sezon sonunda toplanan bahşişlerle  oturma odası eşyaları ile gelinlik ve gelinin boyu takılarını aldıklarını sözlerine ekledi. ihtiyaçlarını aldık ve  

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA