19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C
  • Antalya26°C

TURİST REHBERLERİ SOSYAL MEDYADA “AYASOFYA EYLEMİ” BAŞLATTI

Turist rehberleri sosyal medya üzerinden Tureb ve meslek örgütlerini Danıştay'ın Ayasofya kararına itiraz etmeye çağırıyor.

Turist rehberleri sosyal medyada “Ayasofya eylemi” başlattı

14 Temmuz 2020 Salı 21:28

ANKARA- Sosyal medyada “Ayasofya eylemi” başlatan turist rehberleri, meslektaşlarını,  Tureb ve meslek örgütlerini Danıştay'ın Ayasofya kararına itiraz etmeye çağırıyor.
Turist rehberleri tarafından yapılan açıklamada "Anayasal olarak güvence altına alınmış olan Hukuk devleti ilkesi gereği; Danıştay’ın aldığı kararın hukuken incelenmesi Mesleğimizin İlgi alanında olup; hukuk devletinin olmazsa olmazı idarenin kararlarının hukuka uygunluğunun denetimidir. 6.yy dan kalan en müstesna anıtsal yapımızın telafisi mümkün olmayabilecek hasar görmemesi ve ilelebet ayakta kalması için süreci yargıya taşımaya davet ediyoruz" denildi.
Bu arada UNESCO'nun sitesinde, 'Dünyanın 8'ci harikası( olarak tarımlanan Ayasofya'nın kültürel değerler listesinden çıkarıldığı görüldü.
https://whc.unesco.org/en/statesparties/tr?fbclid=IwAR0l4KMMQlSQ3YVcK2snwEL1YqsssJ-gPbdA_gJaqiNrRJaDTrMNmDXGlt4

ayasofya-eylemi”.jpg
ayasofya-eylemi”-001.jpgTurizm rehberleri tarafından sosyal medyadan yapılan duyuru şöyle:

Tüm Rehber Odaları ve Rehberler Birliğinin Dikkatine;

10 Temmuz 2020 tarihli Danıştay 10.Dairesinin 2016/16015 Esas ve 2020/2595 Karar sayılı kararı ile ilgili olarak 30 günlük temyiz süresi başlamıştır. Netice itibariyle mesleğimizi doğrudan ilgilendiren bu kararın hukuka uygunluğunun denetlenmesi gerekmektedir.
Anayasal olarak güvence altına alınmış olan Hukuk devleti ilkesi gereği; Danıştay’ın aldığı kararın hukuken incelenmesi Mesleğimizin İlgi alanında olup; hukuk devletinin olmazsa olmazı idarenin kararlarının hukuka uygunluğunun denetimidir. 6.yy dan kalan en müstesna anıtsal yapımızın telafisi mümkün olmayabilecek hasar görmemesi ve ilelebet ayakta kalması için süreci yargıya taşımaya davet ediyoruz.

ayasofya-eylemi”-002.jpg
ayasofya-eylemi”-003.jpgAyrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk' un altında imzası bulunan bir kararın, onun kurmuş olduğu Cumhuriyetin bir kurumu tarafından iptal edilmesi ve Cumhuriyet' in yeni ve çağdaş temeller üzerimde kurulmasına rağmen eski, ortadan kalkmış bir devletin yasasına dayanılarak bir kararın verilmesini TC ' nin Anayasal varlığına da zarar vereceğini düşünmekteyiz.

ayasofya-eylemi”-004.jpg

Sözcü gazetesinin 12.07.2020 tarihli yayınında; [https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sedat-bornovali-ayasofyada-cemaat-turistler-icin-bir-engel-degil-ama-5926237/](https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/sedat-bornovali-ayasofyada-cemaat-turistler-icin-bir-engel-degil-ama-5926237/

Sayın İRO başkanının mahkeme kararı kesinleşmişçesine yeni durumdaki Ayasofya gezilerinin teknik anlamdaki işleyişine ilişkin açıklamasını okuduktan sonra TUREB’in konuyu yargıya taşımayı hedefleyeceği konusunda endişeliyiz.
Bu yüzden tek tek oda yönetimlerinin de birlikten bağımsız olarak taraf olabileceğini duyurmak istiyoruz.
Bu tarihi sorumluluğu üstleneni de üstlenmeyeni de tarih kaydedecektir. Çağrımız meşru ve hukuka uygundur.
Öncülüğümüzü yaparsanız sizi sonuna kadar her anlamda destekleriz.
Öncü olanlar ve destekleyenler unutulmayacaktır...

Nebil Altınel

Yalçın Ulukaya

Hakan Eğinlioğlu

Mehmet Ulusoy

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA