20 Eylül 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara15°C
  • Antalya22°C

TUREB’İN BAKANLIK'TAN ZAM TALEBİ MEVZUATA TAKILDI

TUREB Yönetim Kurulu; odaların görüşlerini alarak rehberlerin 2023 yılı taban ücretlerini asgari ücret oranında güncellemelerini ‘tavsiye’ kararı aldı.

TUREB’in Bakanlık'tan zam talebi mevzuata takıldı

11 Temmuz 2023 Salı 16:00

ANKARA- Turist Rehberleri Odaları Birliği – TUREB “yaşanan enflasyon karşısında satın alma güçlerinin korunması amacıyla” Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2023 yılı için geçerli olacak taban ücretlerinin Temmuz ayından itibaren asgari ücret oranında artırılması yönünde talepte bulundu. Ancak Bakanlık’tan gelen cevap yazısında “Taban ücret tarifesi, birlikler ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin görüşleri alınarak Bakanlık tarafından net ücret üzerinden belirlenir” denilerek talebimin mevzuat hükümleri gereği uygulanamayacağı bildiildi.

Bunun üzerine TUREB Yönetim Kurulu; odaların görüşlerini alarak rehberlerin 2023 yılı taban ücretlerini asgari ücret oranında güncellemelerini ‘tavsiye’ kararı aldı.
tureb-004.jpg

Turist Rehberleri Odaları Birliği açıklaması şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle ülkemizdeki ekonomik koşullar ve yaşanan enflasyon nedeniyle asgari ücrette 2023 yılı Temmuz ayında geçerli olmak üzere yıl içerisinde ikinci kez düzenleme yapılmış ve asgari ücrette %34 oranında artış gerçekleştirilmiştir.

Meslektaşlarımızın yaşanan enflasyon karşısında satın alma güçlerinin korunması amacıyla Yönetim Kurulumuz tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza 2023 yılı için geçerli olacak taban ücretlerinin Temmuz ayından itibaren asgari ücret oranında artırılması yönünde 03 Temmuz 2023 tarihinde talep yazısı yazılmıştır.

Ancak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımız’dan gelen 11.07.2023 tarihli yazıya göre, 6326 sayılı Meslek Kanunu’nun 6. maddesi ve Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği’nin 36. maddesi uyarınca “Taban ücret tarifesi, birlikler ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin görüşleri alınarak Bakanlık tarafından net ücret üzerinden belirlenir ve her yıl 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranından az olmamak kaydıyla artırılarak en geç aralık ayında, izleyen takvim yılının başından itibaren yürürlüğe girmek üzere Bakanlık tarafından ilan edilir” hükmü çerçevesinde belirlendiği ve talebimizin mevzuat hükümleri gereği uygulanamayacağı belirtilmektedir.

TUREB Yönetim Kurulumuz; Odaların görüşlerini alarak meslektaşlarımızın 2023 yılı taban ücretlerini asgari ücret oranında güncellemelerini ‘tavsiye’ kararı almıştır.

Söz konusu bilgilendirmenin odanıza üye meslektaşlarımıza iletilmesi hususunda bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Tavsiye edilen Taban Ücretler:

Günlük Ücret: 2.605 TL
Paket Tur: 3.140 TL
Transfer: 1.305 TL
Gece Turu: 1.305 TL
Aylık Ücret: 26.050 TL

A.Hakan EĞİNLİOĞLU
Yönetim Kurulu Başkanı

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA