20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

TRUMP’IN TİCARET SAVAŞIYLA ABD’DE ÇİN TURİST SAYISI AZALDI

15 yıldanberi her yıl yükselen Çin'den ABD'ye gelen turist sayısı geçen yıl yaklaşık yüzde 6 oranında düştü.

Trump’ın ticaret savaşıyla ABD’de Çin turist sayısı azaldı

04 Ağustos 2019 Pazar 16:00

WASHINGTON- ABD Hükümet Ajansı’na göre, 15 yıldanberi her yıl yükselen Çin'den ABD'ye gelen turist sayısı geçen yıl yaklaşık yüzde 6 oranında düştü. Devam eden hızlı büyümenin ardından Çin’in ABD’ye yaptığı seyahatler düşünce, şehirler, alışveriş merkezleri ve diğer turistik yerler bu eğilimi tersine çevirmek için çabalamaya başladı.
ABD Gümrük kayıtlarından veri toplayan Ulusal Seyahat ve Turizm Bürosu'na göre, Çin'den ABD'ye yapılan seyahatler 2018'de yüzde 5,7 azalarak 2,9 milyona düştü. 2003'ten beri ilk kez Çin'in ABD'ye yaptığı seyahat önceki yıla göre artıyordu.

abd’de-cin-turist-.jpg

TRUMP YÖNETİMİNİN TİCARET SAVAŞI

ABD ve Çin arasındaki sürtünme yavaşlamanın bir nedeni. Trump yönetimi ilk olarak Ocak 2018'de Çin güneş panelleri ve çamaşır makinelerine tarifeler uyguladı ve ticaret savaşı tırmandı. ABD’nin halen 200 milyar dolarlık Çin ithalatında yüzde 25’lik tarifesi varken, Çin’in 60 milyar dolarlık ABD’nin ithalatı için tarifelerle misilleme yaptı.

trump.jpg
Trump

ABD ile Çin ticaret savaşının temeli, ABD Başkanı Donald Trump’ın 1 Mart’ta ilan ettiği kararla birlikte çelik ithalatında yüzde 25, alüminyum ithalatında yüzde 10 gümrük vergisi uygulamaya başlamasıyla atıldı. Washington’ın 6 Temmuz’da Çin'den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800'den fazla ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulama kararıyla seviye atlayan ticaret savaşının en önemli konu başlıklarından biriyse inovasyon. Zira ABD inovasyon alanında üstünlüğünü kaybetmeye başlaması sebebiyle ciddi kaygılar taşırken; Çin kendi gelişim seyrine karşılık ABD’nin ek vergi listelerinin havacılık, telekomünikasyon ve yapay zeka gibi kulvarlarda uyguladığının altını çiziyor.

ticket.jpgABD ile Çin arasında yaşanan bu ticaret savaşının kazananının kim olacağı şimdilik belirsiz olsa da, bu savaşın ekonomiyi küresel çapta etkilemesi çok olası. Çünkü karşılıklı vergi konulan ürünler çoğunlukla dünya tedarik zincirleriyle bağlantılı. Bu da, dünya çapında pek çok ürün fiyatının aniden fırlayabileceği anlamına geliyor. ABD’nin gümrük düzenlemelerini yalnızca Çin'e değil, AB ve Rusya’ya karşı da bir pazarlık unsuru olarak tuttuğu göz önünde bulundurulduğunda, sürecin ABD’yi ekonomik ve siyasi olarak yalnızlaştırması ihtimal dışı sayılamaz.  Halbuki Amerikan Ticaret Odası’na göre ATÖ üyelerinin yüzde 74’ü hala Çin’deki yatırımlarını halen büyütmeyi planlıyor.

KARŞILIKLI UYARILAR
Geçtiğimiz yaz Çin, ABD'ye seyahat edecek vatandaşlarına uyarıda bulunarak güvenlik konusunda ve tıbbi bakım için yüksek maliyetlerden sakınmaları gerektiğini söyledi. Buna karşılık ABD’de kendi vatandaşlarına, Çin'e seyahat konusunda uyarıda bulundu.

chinas-president-xi-jinping.jpgChina's President Xi Jinping

ÇİN HALKI TEDBİRLİ
Pekin'deki uluslararası bir ticaret şirketinde çalışan Wang Haixia, Mayıs'ta kız kardeşinin mezuniyeti için ABD'ye gidecek. Ailesiyle Illinois ve New York'ta 10 gün kalacak.. Wang, aslında daha uzun kalabileceğini belirterek ticaret savaşında ABD ekonomisine katkıda bulunmak istemediğini söyledi. Wang, “Bu geziyi iptal edemem, çünkü kız kardeşime söz verdim. Akrabalarım sadece 10 gün boyunca Amerika'ya 100 binden fazla Çin yuanı (14,481 Dolar) katkı sağlayacak ve bu yeterlidir” dedi.

ÇİN'İN YAVAŞLAMASI
Çinli turis sayısında şavaşlamanın arkasında başka sebepler de bulunuyor. Çin'deki ekonomik belirsizlik nedeniyle, gezginler tatil için eve daha yakın yerler seçiyorlar.
Çin Dış Turizm Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Wolfgang Georg Arlt, Hong Kong, Macau veya Tayvan’da, 2017'ye kıyasla yüzde 50 artış olduğunu bildirdiler. Bu arada daha uzaklara seyahat edenler Hırvatistan, Fas ve Nepal gibi daha egzotik yerler arıyorlar.

ÇİNLİNİN GELİRİ ARTTI SEYAHATE ÇIKTI
Çin’lilerin ABD’ye olan yolculuğu, son 10 yıl içinde büyük hız kazanmıştı.. 2000 yılında 249 bin Çinli ABD'yi ziyaret etti. Danışmanlık şirketi McKinsey'e göre, bu oran 2010 yılına kadar 802 bine yükseldi. Daha sonra ise bu rakam, kısmen daha yüksek gelir, daha uzun mesafeli uçuş bağlantıları ve vize kısıtlamalarının hafiflemesi nedeniyle 2015'te üçe katlandı. Böylece ABD, 2016 ve 2017 yıllarında üç milyondan fazla Çinli ziyaretçiyi ağırladı. Ancak, yıldan yıla büyüme, on yıldan bu yana en düşük hız olan 2017'de yalnızca yüzde 4 arttı.

ABD ÇİNLİ TURİST 3.3 MİLYON OLACAK DİYOR
Birçok sektör gözlemcisi, Çin'in orta sınıfının güçleneceğini, böyle bir düşüşün geçici olduğu belirtiyorlar. ABD hükümeti, Çin turizminin bu yıl yüzde 2 oranında büyüyerek 3,3 milyon ziyaretçiye ulaşacağını ve 2023'te 4,1 milyon ziyaretçiye ulaşacağını tahmin ediyor.

ABD Seyahat Birliği Araştırma Başkan Yardımcısı David Huether, “Çin ekonomisi soğusa bile, seyahat endüstrisi için çok iyi bir büyüme kaynağı olmaya devam edecek” dedi.

ÇİN BEŞİNCİ SIRADA
Genel olarak, ABD'ye yapılan uluslararası seyahatlerde azalma görülüyor. 2018 yılına ait genel veriler henüz yayımlanmadı, ama uluslararası seyahatlerin 2016 yılında yüzde 2 düştüğü ve 2017'de sabit kaldığı biliniyor.

Ancak Çin, ABD’ye en yüksek turizm trafiğinin olduğu Çin’in harcama gücüne bel bağlayan varış noktalarında düşüş yaşanabileceği bildirildi.. 2017'de Çin, Kanada, Meksika, İngiltere ve Japonya'nın ardında ABD'ye en çok turist gönderen beşinci ülke idi.

ABD'DEKI ÇINLI TURISTLER
Artık, giderek artan sayıda Çinli turist ABD'ye seyahat etmek yerine eve daha yakın olan noktalara gidiyor. Ulusal Seyahat ve Turizm Ofisi'ne göre, on yıl önce Çin, Almanya, Fransa, Güney Kore ve Avustralya gibi ülkelerin gerisinde kalan ilk 10 listede bile bulunmuyordu.

Çin 2011 yılına kadar ilk 10'a girmedi ve o zamandan beri tırmanıyor. Çinli ziyaretçilerin harcaması - öğrencileri içermeyen - 2008 ve 2016 arasında yüzde 600'den fazla, yaklaşık 18.9 milyar dolara yükseldi. 2017 yılında, bu oran yüzde 1 azalarak 18,8 milyar dolara veya toplam turizm harcamalarının yüzde 12'sine düştü.

SOSYAL OLMAK GEREKİYOR
Uzmanlar, dolara ayak uydurmak için turizm endüstrisinin Çinli gezginlere ve onların değişen ihtiyaçlarına yetişmek için daha fazla kazanmaları gerektiğini söylüyor.

George Washington Üniversitesi Otelcilik Bölümü’nden Profesör Larry Yu, Çinli turistlerin - özellikle de gençlerin - WeChat gibi sosyal medya uygulamalarını kullanarak giderek daha fazla seyahat planladıklarını belirtiyor. Yu, bu gençlerin büyük tur grupları üzerinden rezervasyon yapma ihtimallerinin daha düşük olduğunu belirtti. Ayrıca Çinli gençlerin akıllı telefon tabanlı ödeme sistemlerini de hızla benimsediklerini anlattı..

New York merkezli bir seyahat danışmanlığı olan Attract China'nın eski CEO'su David Becker, Çinli turistleri çekmeye devam etmek istiyorlarsa, şimdi bu teknolojilere yatırım yapmak gerektiğini belirterek "Pek çok şirket Çin pazarına kolay para olarak baktı" dedi.

Kaynak: Aljazeera
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA