20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

TRUMP’İN MİTİNGİNİ TİKTOK'LA SABOTE ETTİLER

ABD Başkanı Trump’ın mitingini bozan K-pop hayranları ve TikTok kullanıcıları hayali bilet alarak solondaki yüzlerce koltuğun boş bırakılmasını sağladılar

Trump’in mitingini TikTok'la sabote ettiler

21 Haziran 2020 Pazar 20:00

TULSA- Sosyal medya üzerinden protestoların sürdüren gençlerin oluşturduğu gruplardan K-pop hayranları ve TikTok kullanıcıları ABD başkanı Donald Trump'ın Tulsa'daki mitingini ‘hayali bilet rezervasyonu’ ile 1 milyon bilet alınmış gibi göstererek sabote ederek tribünlerin boş kalmasını sağladılar. Öte yandan Trump'n turunda yer alan 6 kampanya görevlisinde Covid-19 pozitif çıktı.
TikTok uygulaması üzerinden duyuru üzerine Tulsa bölgesi posta kodlarını kullanarak kendilerini bilet almış gibi gösterenler genç kullanıcıları operasyona dahil ettiler. Aslında 19.000 kapasiteli olan BOK Center salonunda yüzlerce koltuğu boş bırakılması koordineli bir çabanın bir parçası oldu.

trump-005.jpg

trump-tulsa.jpgTRUMP EKİBİNİN TWEET’İ ÜZERİNE YAPILDI
New York Times tarafından bildirildiğine göre, plan 11 Haziran'da Trump kampanyasından gelen ve cep telefonları aracılığıyla ücretsiz kayıt yapılmaya davet eden bir tweet'ten kaynaklandı. Davet üzerine harekete geçen K-pop hayranları TikTok uygulaması ile genç kullanıcıları kayıt yapmaya çağırdılar

HAYALİ BİLET ALMIŞLAR
18 yaşındaki New Yorklu Erin Hoffman Times'a yaptığı açıklamada, “Trump milyonlarca Amerikalıyı pek çok şekilde aktif olarak haklarından mahrum bırakmaya çalışıyor ve bana göre, bu benim de katılarak gerçekleştirebildiğim protestodur. İki bilet ayırdım ve bir ebeveyni iki tane daha ayırmaya ikna ettim” dedi.

trump-004.jpgGİTMEDEN BİLET SİPARİŞ ETTİLER
Trump kampanya yöneticisi Brad Parscale, “metal dedektörlere erişimi engellediğini, insanların girmesini engellediğini” iddia etti. Ayrıca küçük kalabalıklar için BOK Center dışındaki Black Lives Matter protestocularını suçladı.
New York Demokratik kongre üyesi Alexandria Ocasio Cortez Parscale'de bir çekim yaparken Koreli hayranlarına gayretli trolleri için teşekkür ederken Trump için “Az önce sallandın,” diyerek “TikTok'taki gençler… Seni bir milyon insanın beyaz süper üstünlükçü açık mikrofonunun Covid sırasında bir arenaya toplamaya yeteceğine inanması için sizi kandırdı. KPop müttefikleri, adalet mücadelesine katkılarınızı görüyor ve takdir ediyoruz.”
Trump kampanya ekibi, Ocasio-Cortez'i yabancılara ait bir platformu ABD seçimlerine ve politikalarına müdahale etmeye teşvik etmekle suçladı.
TikTok'un sahibi Pekin merkezli ByteDance'dir.

trump-006.jpgAncak politikacı ve analistler, çoğu gençlerin ’hayali bilet’ alarak , mitingi bozma planını doğruladılar. Trump'ın konuşmasını takiben MSNBC'den Joy Reid, “Gitmeksizin bilet sipariş eden gençler ve K-pop hayranları tarafından tetiklendi” dedi.

trump’in-mitingini-tiktok.pngHAYALI BILET GÖRÜNTÜLERI PAYLAŞıLDı
Trump kampanyası için bir milyondan fazla bilet talep edildiğini iddia ederken , TikTok'ta gençler, koltuk rezervasyonu yapmak için Tulsa bölgesi posta kodlarını kullanarak hayali bilet aldıklarını belirten ekran görüntülerini paylaştılar.


Bir kullanıcı Times'a “Hareket çoğunlukla TikTok aracılığıyla yayıldı. K-pop Twitter ve Alt TikTok'un birbirleriyle çok hızlı bilgi yaydıkları iyi bir ittifak var. Hepsi algoritmaları ve istedikleri yere ulaşmak için videoları nasıl artırabileceklerini biliyorlar” dediler.

trump-007.jpgSOSYAL MEDYA EYLEMLERİ SÜRÜYOR
Popüler sosyal medya sitelerinin kullanıcıları genellikle aşırı sağ muhafazakar kampanyaları engellemeye çalıştılar. Örneğin, son haftalarda, polis memurlarını destekleyen bir hareket olan “Mavi Hayatlar Maddesi” ni destekleyen hashtag'ler, Şirinler ve Kaptan Gezegeni gibi ünlü mavi karakterlerin memelerini tweetleyen hayranlar tarafından seçildi.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA