19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

TRANS HAZAR KORİDORUNA 10 MİLYAR AVROLUK YATIRIM

Avrupa ile Orta Asya'yı birbirine bağlayacak Trans-Hazar Ulaştırma Koridorunda son teknoloji, çok modlu ve verimli bir rotaya dönüştürmek için gerekli yatırımlar konuşuluyor

Trans Hazar Koridoruna 10 milyar Avroluk yatırım

03 Şubat 2024 Cumartesi 10:00

BRÜKSEL - Avrupa, Orta Asya ve ötesinden hükümetleri, finans kuruluşlarını, işletmeleri ve sivil toplumu bir araya getiren AB-Orta Asya Ulaştırma Bağlantısı için Küresel Ağ Geçidi Yatırımcılar Forumu Brüksel'de başladı. Avrupa Komisyonu Genel Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis , Forum'da yer alan Avrupalı ​​ve uluslararası finans kuruluşlarının, Orta Asya'da sürdürülebilir ulaşım bağlantısına yönelik 10 milyar Euro'luk destek ve yatırım taahhüdünde bulunacağını duyurdu.

Önümüzdeki iki gün boyunca katılımcılar, Trans-Hazar Ulaştırma Koridorunu 15 gün içinde Avrupa ile Orta Asya'yı birbirine bağlayacak son teknoloji, çok modlu ve verimli bir rotaya dönüştürmek için gerekli yatırımları tartışacak.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa ile Asya arasında Rusya'yı geçmeyen alternatif, güvenilir ve verimli ticaret yolları bulmanın aciliyetini ortaya çıkardı. İşletmeler için yeni olanaklar yaratmanın yanı sıra, ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi aynı zamanda Orta Asya'nın bölgesel entegrasyonunu ve ekonomik gelişimini güçlendirmenin de bir yoludur. Bu nedenle Yatırımcı Forumu, Global Gateway'in güvenilir bağlantı ilkeleri doğrultusunda, sürdürülebilirliğin tüm yönleriyle uyumlu ulaşım bağlantılarına odaklanıyor.

trans-hazar-ulastirma-koridorunda.jpg10 milyar Euro'luk taahhüt, devam eden ve planlanan yatırımların bir karışımı olup, Forum'da bulunan uluslararası ortaklarla yapılan kapsamlı istişarelerin ardından Avrupa Komisyonu, kısa vadede Orta Asya'da sürdürülebilir ulaşım gelişimi için harekete geçilmesini öngörmektedir.

Somut olarak, Forum'un ilk gününde toplam 10 milyar Euro'nun bir parçası olarak birçok önemli taahhütte bulunuluyor. Bunlar şunları içerir:

Başkan Yardımcısı Teresa Czerwińska tarafından temsil edilen Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Hükümetlerinin yanı sıra Kazakistan Kalkınma Bankası ile toplam 1,47 milyar Euro tutarında Mutabakat Zaptı imzaladı. Bu krediler Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan garantilerle mümkün olacak.

Bugün ilerleyen saatlerde, Başkan Yardımcısı Mark Bowman tarafından temsil edilen Avrupa Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kazakistan ile, taşımacılığın genel gelişimi için halihazırda hazırlık aşamasında olan projelerle birlikte 1,5 milyar Euro değerinde bir yatırım hattına sahip bir Mutabakat Zaptı imzalayacak. Orta Asya bölgesindeki bağlantı.

Arka plan

Yatırımcılar Forumu, Avrupa Komisyonu, AB Üye Devletleri, Orta Asya'nın yanı sıra Kafkas ülkeleri ve Türkiye'den üst düzey temsilcileri bir araya getiriyor. Diğer katılımcılar arasında G7 ülkeleri, benzer düşüncelere sahip diğer ülkeler, finans kurumları ve özel sektör yer alıyor.

Yatırımcılar Forumu, Avrupa Komisyonu liderliğinde ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından yürütülen Avrupa ile Orta Asya arasındaki Sürdürülebilir Ulaşım Bağlantıları konulu Haziran 2023 çalışmasının bulgularına dayanıyor. Çalışmada, sağlanması Hazar ötesi ulaşım ağlarının operasyonel verimliliğini ve ekonomik çekiciliğini büyük ölçüde artıracak 33 sağlam altyapı ihtiyacı ve 7 yumuşak bağlantı temel eylemi belirlendi. Bunlar , Mayıs 2023'te Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen 2. AB-Orta Asya Ekonomik Forumu'nda sunuldu .

Çalışmanın yayınlanmasından bu yana, Avrupa Komisyonu çalışmanın bulgularını işlevsel hale getirmek için çalıştı. AB ve Avrupa Takımındaki ve ötesindeki ortakları birlikte 10 milyar Euro'yu harekete geçiriyor. Avrupa Komisyonu, Yatırımcı Forumu'nda yapılan tartışmaların, Orta Asya'daki önemli ulaşım ağlarının geliştirilmesine yönelik daha fazla finansmanın engelini kaldıracağından emin.

AB'nin beş Orta Asya ülkesiyle (Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan) uzun süredir devam eden ortaklığı, 1991'de kurulan ve 2019'da geliştirilen ilişkilere dayanarak daha da güçlendirildi. Yatırımcılar Forumu, AB kararlı bir şekilde hareket ettikçe bu işbirliğini derinleştiriyor. Yatırımcı Forumu'na aktif olarak katılan Orta Asya ülkeleri Türkiye ve Doğu Ortaklığı ülkeleri ile tam ortaklık içinde, Karadeniz ve Kafkaslar üzerinden Orta Asya ile doğrudan ulaşım bağlantılarının kurulmasını teşvik etmek.

Küresel Ağ Geçidi stratejisi, AB'nin dünya çapındaki yatırım eşitsizliğini azaltmaya ve dijital, enerji ve ulaştırma sektörlerinde akıllı, temiz ve güvenli bağlantıları artırmaya ve sağlık, eğitim ve araştırma sistemlerini güçlendirmeye yönelik olumlu teklifidir. Avrupa Birliği, AB Üye Devletleri ve Avrupa kalkınma finansmanı kurumlarını bir araya getiren Avrupa Takımı yaklaşımıyla, 2021'den 2027'ye kadar 300 milyar Euro'ya kadar kamu ve özel yatırımları harekete geçirerek bağımlılıklar yerine temel bağlantılar oluşturmayı hedefliyoruz. Küresel yatırım açığını kapatmak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA