TOPLANTI ENDÜSTRİSİ TÜRKİYE’YE 9 MİLYAR GETİRİYOR
Fikri Türkel
07 Ekim 2019 Pazartesi 10:08
Xaero, Blue Origin, Xogdor, Lynx. Cygnus, Stratolaunch adlarının size ne ifade ettiğine dair bir bilginiz var mı?
Muhtemel ki çoğumuz bunları duymadı. Hepsi uzay turizmi araçlarının adları. Bunların yanı sıra 20 civarında daha uzay turizmine hizmet edecek araçlar geliştirilmeye devam ediyor.
2020 yılı içinde ilk uzay turizmi başlamış olacak. Bunların arasında, 1988'de kurulan Rus Space Adventures, “uzay turizmi” sunan ilk şirkettir.
Belki gelecekte bu alan daha cazip hale gelecek. Ancak günümüzün en cazip turizm alanı MICE olarak adlandırılan “toplantı, teşvik, kongre ve etkinlik” turizmi deniliyor. Ben “Toplantı Endüstrisi” diyorum.
Normal turiste göre en az beş altı kat daha fazla harcama yapılan bu alan için rekabetin boyutları da her geçen yıl artıyor.
Bu bağlamda Türkiye’de ACE of M.I.C.E. Exhibition by Turkish Airlines Kongre, Toplantı ve Etkinlik Sektörü Fuarı yapılıyor. Fuar, bu yıl 22 – 24 Ocak 2020 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi (ICC) ‘de 7. kez kapılarını açacak.
ACE of M.I.C.E. Fuarına değinmeden önce, MICE turizmi alanında dünyadaki baş döndürücü rakamlara bakalım.
2016 yılında 752 milyar dolar olan MICE sektörü geliri, 2017 yılında 805 milyar dolara çıktı. Yılda ortalama yüzde 7.5 büyümesi beklenen pazarın, 2023 yılında 1 trilyon 245 milyar dolara, 2025 yılında ise 1 trilyon 439 milyar dolar büyüklüğe gelmesi bekleniyor.
Uluslararası kuruluşların etkisinin artması, küresel şirketlerin güçlenmesi, bilimsel çalışmaların çok kültürlü hale gelmesinin yanı sıra seyahat güvenliği ve kolaylığı ile birlikte MICE sektörünün katlanarak büyümesini sağlıyor.
Bilinen ilk MICE etkinliği 1814 yılında Viyana’da bir uluslararası bir kongre ile başladığı tahmin ediliyor. Yine 1822 yılında Verona’da yapılan bir mermer kongresi de MICE tarihinin ilkleri arasında gösteriliyor.
Sanayi Çağının başlamasıyla birlikte, ülkeler ürünlerini tanıtmak için EXPO düzenlemeye başladılar. Paris’te Eyfel Kulesi, Brüksel’de Atomium Yapısı EXPO amacıyla yapıldı.
Yine de MICE rakamlarının sağlıklı olarak kaydedilmeye başlandığı tarih 1960 yılına dayanıyor. Bugün, dünya geneli Uluslararası nitelikte MICE etkinliği sayısı 13 bin civarında etkinliğe ulaşmış durumdadır.
Bu etkinliklerde katılımcı sayısı on bin kişiyi aştığı gibi yüzlerle de ifade edilebilir. Mesela Amerika ve Türkiye’deki etkinliklerin ortalaması 400 civarındadır.
Bu turizm pastasından en büyük dilimi 947 toplantı ve 384 bin turist ile ABD almaktadır. İkinci sırada 697 etkinlik ve 293 bin ziyaretçi ile Almanya yer alıyor. Ardından Fransa, İspanya, İngiltere, İtalya, Japonya ve Çin geliyor. Toplantı ve kişi katılımı açısından Kanada daha başarılı bir çizgi gösteriyor.
Avrupa ülkeleri dünya MICE turizmi gelirinin yüzde 52’sini alıyor. Ancak son dönemde yüzde 23 pay alan Asya-Pasifik Bölgesi yüzde 8.5 bir büyüme ile gelecekte, dengeleri değiştirebilecek gelişme gösterdi. Bölgenin büyümesi önümüzdeki yıllarda da benzeri bir ivme takip etmesi bekleniyor.
MICE turizminde benim en çok dikkatimi çeken şehirlerden biri Ruanda’nın başkenti Kigali oldu. İstanbul’un 33 etkinlik yaptığı bu alanda, Kigali 26 etkinlik yapmış. Kigali dünyadaki en şirin kongre turizmi binalarından birine sahip. Unutmayalım ki Ruanda 25 yıl evvel milyonlarca insanın öldüğü bir iç savaş yaşadı.
Peki, Türkiye’deki MICE turizm rakamları ne durumdadır?
Ace of MICE’ın da organizatörü olan Turizm Medya Grubu Başkanı Volkan Ataman’ın verdiği bilgiler şöyle:
Türkiye 2018 yılında 39.5 milyon turist ağırladı ve turizm geliri 29.5 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2019’un ilk 8 ayında 31 milyon turiste ulaşırken, bunun 10 milyon 328 bini Antalya, 9 milyon 998 bin ise İstanbul olarak gerçekleşti.
2018 yılında turistlerin ortalama harcaması 617 dolarken, 2019 ikinci çeyreği itibariyle 607 dolar seviyesine geriledi.
Gelen turist sayısı artarken, harcama azalıyor diyebilirim.
Mastercard’ın yapmış olduğu bir araştırmaya göre turistlerin İstanbul’da günlük yaptıkları harcama tutarı 108 dolarken, Antalya’da 45 dolar, Paris’te 301 dolar, Dubai’de ise 537 dolar seviyelerinde.
Türkiye 2023 yılında 75 milyon turist, 65 milyar dolar turizm geliri ve gecelik 86 dolarlık bir harcama hedefi ortaya koydu ve turizm tanıtım ajansını faal hale getirme çalışmalarına başladı.
Dünya turizm gelirleri içinde MICE sektörünün yüzde 30’luk bir paya sahip olduğunu düşünürsek, Türkiye’deki MICE sektörü için 19.5 milyar dolar gibi bir beklentiye sahip olmamız gerekiyor.
Bu yılki turizm gelirine göre MICE gelirinin 8 ila 9 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.
MICE konusunda küresel verileri paylaşan ICCA’ya (Uluslararası Kongre ve Sergi Derneği) göre Türkiye 55 etkinlik ile listenin ortalarında yer alıyor. Ağırlıklı olarak toplantılar İstanbul ve Antalya’da gerçekleşiyor.
Türkiye sıralamada Ekvator ve Vietnam’dan sonra 52. Ülke durumunda. İzlanda bile bize yakın bir uluslararası etkinlik organize edebilmiş.
Bunun pek çok sebebi olabilir, bence en önemli konu iletişim ve ülke algısını iyi yönetebilmek. İletişimi yönetmek de çoğu kere merkezi hükümetin işi olmamalı. Çünkü bu alanda şehirler ve turizmciler yarışıyor.
Son dönemde her şehir gastronomi festivalleri başta olmak üzere şehir günleri yapıyor. İstanbul’daki bilboardlar bunun en iyi göstergesidir. Bu tanıtımlar birbirimize ulaşmaktan çok dünya insanlarına ulaşmayı hedeflemelidir.
Age Of MICE’ın bu yıl yapacağı fuar kapsamında dünyada ilk kez gerçekleştirilecek olan ‘’Production Talks’’ konferansını çok olumlu bir adım olarak görüyorum.
Konferansta, dev produksiyonlar nasıl planlanır, tasarlanır ve yönetilir konuları dünyanın en büyük etkinliklerinin liderleri tarafından ele alınacak.
Oscar ödüllerinin sahne tasarımcısı Derek Mclane, Eurovision’un yapım yönetmeni Ola Melzig, EXPO 2017 açılış şovunun teknik tasarımcısı Andree Verleger, FIFA Dünya Kupası, Londra Olimpiyatları prodüksiyonlarını üstlenen Tim Routlegde gibi onlarca kendi alanının etkinlik lideri bu konferansta deneyimlerini ve görüşlerini aktaracak.
Evet, turizm çeşitleniyor: Kültür turizminden inanç turizmine, doğa turizminden deniz ve güneşe, sağlık turizminden gastronomiye onlarca farklı alanda 3 milyar dünya insanına hizmet götürülebilir.
Sorunlarımız elbette var ama yeni arayışlar bitmemeli. Ve biz bunun üstesinden gelebilecek potansiyele sahibiz. MICE turizminde de Türkiye, trilyon dolarlık pastadan daha fazla pay almalıdır...
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm