23 Aralık 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara2°C
  • Antalya12°C

TOPKAPI SARAYI'NI KAZIKLAR AYAKTA TUTACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın KDV hariç 32 milyon 400 bin liraya ihale ettiği projeyi üstlenen Zetaş firması kazıkları çakmaya başladı.

Topkapı Sarayı'nı kazıklar ayakta tutacak

05 Mayıs 2019 Pazar 09:54

İSTANBUL- Topkapı Sarayı’nın sahile doğru kayması fore kazıklarla önlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın KDV hariç 32 milyon 400 bin liraya ihale ettiği projeyi üstlenen Zetaş firması kazıkları çakmaya başladı. Kazık çakılacak alanın altında Roma dönemine ait tapınak ve saray kalıntılarının olması, projenin bir süre yavaşlamasına neden oldu. Sonunda alttaki arkeolojik eserlere en az zarar verecek model seçildi ve kazık çakma çalışmalarına başlandı. Sarayburnu tarafındaki yamaca 578 adet 2 sıra minik kazık, 35 adet fore kazık, 129 adet zemin çivisi çakılacak. 

topkapi-sarayi.jpegTopkapı Sarayı’nda hazinenin sergilendiği Fatih Köşkü restorasyonu sırasında ortaya çıkan dev yarıkların, zemindeki kaymadan oluştuğu anlaşılmıştı. Uzmanların verdiği raporlar doğrultusunda bu kaymanın önüne geçmek amacıyla Sarayburnu tarafındaki yamaca fore kazık çakma işlemi önerildi.

Sarayın duvar ve kubbelerindeki yarıkları  Hürriyet 26 Eylül 2016’da gündeme getirmişti. Kaşıkçı Elması, Topkapı Hançeri, Hz. Osman’ın Kılıcı gibi paha biçilmez eserlerin bulunduğu Hazine Bölümü’nün sergilendiği Fatih Köşkü çökmenin eşiğine gelmiş, kapsamlı bir restorasyona tabi tutulmuştu. Bu restorasyon sırasında  tarihi köşkün duvarlarında oluşan derin yarıkların sebebinin zeminden kaynaklandığı bilimsel raporlarla tespit edildi. Önce köşk betondan arındırılarak üstündeki ağırlıktan kurtarıldı. Çatısı yenilendi, duvarlardaki çatlaklara güçlendirme yapıldı. Ancak bu çatlakların neden kaynaklandığı yönünde de bir araştırmaya gidildi.

topkapi-sarayi-002.jpegHAREKETLİLİK 30 YIL KAYITTA

Saray duvarlarının ve kubbelerin röntgeni çekildi. Duvar, kubbe ve zeminde oluşan derin yarıklara çatlak ölçer cihazlar yerleştirildi. Sarayın bahçesi ve çevresine 26 adet sondaj çukuru açılarak 533 metre uzunluğunda ‘Ground Penetrating Radar’ yani GPR olarak bilinen cihaz yerleştirildi. Zemindeki yanal hareketlerin tespiti için 5 adet inklinometre borular, yeraltı suyu basıncını ölçmek amacıyla 7 adet piyazometre sondaj kuyularına konuldu. Heyelanın hareket yönünü ve miktarını üç açıdan belirleyen 8 adet tiltmetre, bina cephesindeki oturmaları ölçmek için de 5 adet hidrolik oturma ölçer cihazı ile saray takip altına alındı. Tüm bu cihazlar otomatik veri okuma – kayıt sistemine bağlandı. 30 yıl boyunca bina ve zemindeki tüm hareketlilik kayıt altına alınacak. 

Kaynak: Hürriyet / Ömer Erbil
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA