22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C
  • Antalya17°C

TİTEREYENGÖL GÖÇMEN KUŞLARIN YAKIT İSTASYONUDUR

Prof.Dr. Ali Erdoğan, kuş göçlerinde sulak alanların çok önemli beslenme yeri olduğunu bu nedenle sulak alanların korunması gerektiğini söyledi.

Titereyengöl göçmen kuşların yakıt istasyonudur

15 Eylül 2019 Pazar 09:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA- Akdeniz Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi ekolog Prof.Dr. Ali Erdoğan, kuş göçlerinde sulak alanların çok önemli beslenme yeri olduğunu bu nedenle sulak alanların korunması gerektiğini söyledi.

kus-gocleri-005.JPG
kus-gocleri.JPG

“Kuş göçlerinde uçuş öncesi göç edecekleri ülkeye gitmeden önce tıpki bir benzin istasyonundan bir aracın yakıt doldurması gibi göçmen kuşların da göç öncesi uçuş için gerekli gıda stokunu sulak alanlardan beslenerek yaptıklarına dikkat çeken Prof.Dr. Ali Erdoğan, şunları anlattı: 'Bu noktada ülkemiz çok zengin kuş türüne sahiptir. Bölgemizde Serik Boğazkent ile Manavgat Titreyengöl, göçmen kuşlarının uçuş öncesi havada uzun süreli kalmalarında harcayacakları enerji için Titreyengöl ve Boğazkent adeta yakıt istasyonu vazifesi görüyor. Bu sulak alanlarda beslenerek göçecekleri yere gidiyorlar. Onun için sulak alanlarımıza sahip çıkmalı ve gözümüz gibi korumalıyız. “

kus-gocleri-007.JPG

kus-gocleri-001.JPG
TÜRKIYE HALKASI 16 ÜLKEDE GÖZLEMLENIYOR
Ülkede ilk su kuşu sayımının 1967 tarihinde yapıldığını 1996 yılına dek görece dar bir kapsam içerisinde özellikle yurt dışından gelen sayım ekipleri tarafından gerçekleştiği bilgisini veren Erdoğan, sayımlar 1996 yılından itibaren sayılan alan ve katılımcı sayısı olarak büyük artış gösterdiğini söyledi.
Geçmiş yıllarda Titreyengöl'de kuş halkalama çalışması yaptıklarını belierten Erdoğan, ayaklarına Türkiye halkası takılan kuşların 16 ülkede gözlemdiğini bildirdi. Elde edilen tüm bu veriler aynı zamanda Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından da kullanılarak türlerin kırmızı liste statü değerlendirmeleri yapıldığını sözlerine ekledi.

kus-gocleri-002.JPGkus-gocleri-003.JPGBİR KUŞ FOTOĞRAFI İÇİN 10 BİN DOLARLAR HARCAYANVAR

2000 yılından sonraki sayımların tamamı sayım konusunda deneyimli kuş gözlem topluluklarının ve ülkede uzun zamandır yaşayan bazı yabancı gözlemcilerin desteğiyle yapıldığını belirten Erdoğan, KOSKS’lar 2004 yılından sonra her yıl yapılarak düzenli yapılan önemli bir tür ve alan izleme çalışması olarak yerleştiğinin belirten Erdoğan,''Yapılan sayımlar sonucu, ülkemizde kışlayan sukuşu türleri hakkında popülasyon büyüklüğü ve değişimi, alanları tehdit eden unsurların belirlenmesi gibi pek çok bilgi edinilmiş bu bilgiler sayesinde Önemli Kuş Alanları’nın (ÖKA) belirlenmesi, korunan alanların ilan edilmesi ve önerilmesi, koruma çalışmalarının önceliklendirilmesi gibi pek çok süreçte de doğa korumacılara katkı sağlamıştır” dedi.
kus-gocleri-004.JPG

ORNITO (KUŞ BILIMI) TURIZMI YAYGIN
Su alanları zengini olan ülkelerde ornito (kuş bilimi )turizminin yaygın olduğunu belirten eko turizmi uzmanı Erdoğan, sözlerini ş öyletamamladı: ''Dünyada bir kuş türünün fotoğrafını çekmek için uçağa atlayarak gelen turistler var. Genelde zengin ve varlıklı turistler. Bir kuşun fotoğrafını çekme heyacanını yaşamak için bin dolar, 10 bin dolar para harcamaktan çekinmeyen ornito turizmi tutkunu turistler var. Bu nedenle Burdur Gölü, Titreyengöl ve Boğazkent gibi sulak alanlarımızı gözümüz korumalıyız.gibi korumalıyız.''
 


 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA