20 Eylül 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara13°C
  • Antalya21°C

TİP'LİLER TURİZM ÇALIŞANLARININ HAKKI İÇİN MEYDANLARA ÇIKTI

Türkiye İşçi Partisi(TİP) Manavgat İlçe Başkanlığı Cumhuriyet meydanında turizm çalışanlarının kış döneminde askıya alınması ve ücretsiz izne gönderilmesini protesto etti.

TİP'liler turizm çalışanlarının hakkı için meydanlara çıktı

07 Ocak 2023 Cumartesi 09:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Antalya'nın Manavgat ilçesinde Türkiye İşçi Partisi (TİP) Manavgat İlçe Başkanlığı Cumhuriyet meydanında turizm çalışanlarının kış döneminde askıya alınması ve ücretsiz izne gönderilmesini protesto etti.
700 bin yatak kapasiteli Antalya turizm destinasyonunda 437 dört ve beş yıldızlı otel bulunuyor. Antalya 260 bin turizm çalışanını istihdam ediyor. Yaklaşık 300 bin yatak kapasitesi ve 250'ye yakın dört ve beş yıldızlı oteli bulunan Manavgat-Side turizm destinasyonu konaklamada Türkiye turizminin yüzde 17'si Antalya'ya gelen turistin yüzde 35'ni ağırlamaya bağlı Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu ünvanına sahip Bu bağlamda yaklaşık 120 bin turizm çalışanını ile Antalya'da turizm emekçisini Manavgat-Side destinasyonu istihdam ediyor.

turkiye-isci-partisi-(tip)-manavgat-.jpg Antalya turizmi deni, kum ve güneş konsepti turizminin dışına çıkmadığı için turizm sezonu 6-7 ay ile kısıtlı oluyor. Antalya'da 20 Kasım'da otellerin yüzde 85'i konaklama tesisleri kapanıyor. Böylece turizm çalışanlarının yüzde 85-90 ölü sezon denilen kış döneminde işsiz kalıyor. Antalya'da bazı oteller yetişmiş kalifiye elemanı yeni sezonda kaybetmemek için ölü sezonda yarı maaşını vererek konaklama tesisinde tutuyor. Bu oran otellerde yüzde 5 seviyesinde Yüzde 95'i ölü sezonda turizm çalışanlarını askıya alarak ücretsize gönderiyor. Ücretsize gönderilen turizm emekçisi yaklaşık beş ay işsiz kalmasına bağlı hiçbir ücret alamıyor. Sadece son 3 yıl 600 gün sigortalı olmasına bağlı İşkur'dan işsizlik maaşı alabiliyor

 turkiye-isci-partisi-(tip)-manavgat--001.jpg
TİP Manavgat İlçe Başkanı Zehra Balko , Cumhuriyet Meydanı'nda partililer ile birlikte yaptığı basın açıklamasında , '' Manavgat'ta turizm emeklilerinin en büyük sıkıntısı  sezon bitiminde işsiz kalması. Bölgemizin tek kalkınma aracı turizm. Burada turizm emekçilerinin tek geçim kaynağı turizm. .   Sezon bitiminde  çalıştıkları oteller tarafından  askıya alınmasıyla birlikte barınma ve geçinme sorunu beraberinde geliyor. Asgari ücret 5 bin 500 lirada 8 bin 500 oldu. Turizm çalışanları yeni asgari ücretlerini almadan askıya alındı. Sezon bitiminde turizm çalışanları işsiz kaldıkları dönemde İşsizlik Fonundan kaynak aktarılarak geçinmeleri destek olunmalı. 'dedi.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA