19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara17°C
  • Antalya24°C

THY, GELİRİNE GÖRE DÜNYANIN EN BÜYÜK 10’U İÇİNDE

Gelirlerine göre dünyanın en büyük 10 havayolu içersinde Türk Hava Yolları 8’inci sırada yer alıyor.

THY, gelirine göre dünyanın en büyük 10’u içinde

18 Eylül 2023 Pazartesi 15:00

İSTANBUL- Havacılık sitesi Simple Flying’in araştırmasına göre ABD'nin 'büyük üçü' aynı zamanda dünyanın da ilk üçü! Gelirlerine göre dünyanın en büyük 10 havayolu içersinde Türk Hava Yolları 8’inci sırada yer alıyor. Listenin başında güçlü Delta Air Lines'tan başkası yok. ABD'nin 1925 yılında kurulan havayolunun merkezi Atlanta, Georgia'da bulunuyor.

10 - AIR CANADA

Air Canada, yolcu hacmi açısından Kanada'nın bayrak taşıyıcısı ve en büyük havayolu şirketidir. Havayolu 1937 yılında kurulmuştur ve merkezi Saint-Laurent, Quebec'te bulunmaktadır. Havayolu, 350'den fazla uçaktan oluşan sağlıklı filosuyla dünya çapında 225'ten fazla destinasyona tarifeli ve charter seferler gerçekleştirmektedir. Air Canada, üç büyük havayolu ittifakından biri olan Star Alliance'ın kurucu üyelerinden biridir.
air-canada,.png

Gökyüzünde uçan bir Air Canada A220.

Havayolunun Montreal-Trudeau (YUL), Toronto-Pearson (YYZ) ve Vancouver (YVR) olmak üzere üç büyük merkezi vardır. Listemizde onuncu sırada yer alan havayolunun geliri 12,7 milyar dolar, varlıkları ise 21,8 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirde 1,3 milyar dolar zarar bildirdi. Havayolunda yaklaşık 20.000 kişi çalışıyor.

9 CHINA SOUTHERN HAVAYOLLARı

China Southern, Çin'in en büyük havayolu şirketidir ve Air China ve China Eastern Airlines'ın yanı sıra Çin'in en büyük üç havayolundan biridir. Havayolu 1988 yılında kurulmuş olup, filo büyüklüğü ve taşıdığı yolcu sayısı bakımından Asya'nın en büyük havayolu şirketidir. Havayolu, Guangzhou (CAN) ve Pekin Daxing (PXX) havalimanlarındaki ana merkezlerinden tarifeli seferler gerçekleştiriyor.

china-southern-airlines.png

Bir China Southern Airlines Embraer 190, Guangzhou havaalanında taksi yapıyor.

China Southern, 900'den fazla uçaktan oluşan devasa bir filoya sahiptir ve dünya çapında 215'ten fazla destinasyona hizmet vermektedir. Listemizde dokuzuncu sırada yer alan havayolunun geliri 12,9 milyar dolar, varlıkları ise 44,9 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirde 4,8 milyar dolar zarar bildirdi. Havayolunda 100.000'den fazla kişi çalışıyor.

8 TÜRK HAVA YOLLARı

Türk Hava Yolları, Türkiye'nin bayrak taşıyıcısı ve dünyanın hizmet verdiği destinasyonlara göre en büyük havayolu şirketidir. Havayolu 1933 yılında kurulmuştur ve merkezi İstanbul, Türkiye'deki Atatürk Havalimanı'nda (ISL) bulunmaktadır. Havayolu, 400'den fazla uçaktan oluşan sağlıklı filosuyla dünya çapında 350'den fazla noktaya tarifeli seferler gerçekleştirmektedir. Türk Hava Yolları dünyadaki tüm havayollarından daha fazla 126 ülkeye uçuyor.

turk-hava-yollari,-002.png
Türk Hava Yolları uçakları İstanbul Havalimanı'nda

Havayolu, esas olarak İstanbul Havalimanı'ndaki (IST) merkezinden faaliyet göstermektedir. Star Alliance ağının bir parçasıdır. Havayolu, 19,7 milyar dolarlık geliri ve 32 milyar dolarlık varlıklarıyla listemizde sekizinci sırada yer alıyor. Havayolu, kaydedilen gelirden 2,8 milyar dolar kar bildirdi. Havayolunda 40.000'den fazla kişi çalışıyor.
 

7 INTERNATIONAL AIRLINES GROUP / IAG

International Airlines Group (IAG), merkezi Londra, İngiltere'de bulunan çok uluslu bir havayolu holding şirketidir. Grubun ayrıca İspanya'nın Madrid şehrinde kayıtlı bir ofisi bulunmaktadır. Şirket, British Airways'in (BA) Iberia ile birleşmesinin ardından 2011 yılında kuruldu. İki havayolunun dışında grubun öne çıkan diğer havayolu iştirakleri Aer Lingus ve Vueling'dir.

-british-airways-airbus-a38.png
 British Airways Airbus A380 kalkışta

Çok sayıda tam hizmet, düşük maliyetli ve kargo operatörüyle şirket, dünya çapında yüzlerce noktaya faaliyet göstermektedir. Listemizde yedinci sırada yer alan IAG'nin geliri 24,3 milyar dolar, varlıkları ise 42 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirden 470 milyon dolar kar bildirdi. Grupta 66.000'den fazla kişi çalışıyor.

6 SOUTHWEST AIRLINES,

Dünyanın en büyük düşük maliyetli taşıyıcısı Southwest Airlines, 1967'de (Air Southwest adıyla) kuruldu. Merkezi Dallas, Teksas'ta bulunan havayolu, öncelikle ülke çapında 42 eyalete yurt içi hizmetler sunuyor. Havayolu, ülke çapında çok sayıda hareketli merkeze sahip, noktadan noktaya bir iş modeli kullanıyor. Havayolu ABD, Meksika, Orta Amerika ve Karayipler'de 120'den fazla noktaya tarifeli seferler düzenlemektedir.

southwest-airlines-008.png

Southwest Airlines'a ait bir Boeing 737

Southwest, 800'den fazla uçağın hizmet verdiği tek tip uçak olan Boeing 737'yi işletiyor. Southwest Airlines'ın mali rakamları IAG grubununkilerle karşılaştırılabilir. Havayolunun geliri 24,8 milyar dolar, varlıkları ise 35,6 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirden 650 milyon dolar kar bildirdi. Havayolunda 66.000'den fazla kişi çalışıyor.

5 AIR FRANCE-KLM GRUBU

Air France-KLM Grubu, merkezi Fransa'da bulunan çok uluslu bir havayolu holding şirketidir. Şirket, 2004 yılında Fransa ve Hollanda bayrak taşıyıcılarının karşılıklı anlaşması sonucu kuruldu. Şirketin ayrıca Air Mauritius, Air Tahiti, Kenya Airways ve Royal Air Maroc dahil olmak üzere çeşitli Avrupa ve Afrika havayollarında azınlık hisseleri bulunmaktadır.

air-france,-klm-.png

Air France ve KLM uçakları

Şirketin ana ofisleri Paris ve Hollanda'da bulunmaktadır. Listemizde beşinci sırada yer alan Air France-KLM Grubu'nun geliri 29,4 milyar dolar, varlıkları ise 34,8 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirden 970 milyon dolar kar bildirdi. Grupta yaklaşık 80.000 kişi çalışıyor.

4 LUFTHANSA GRUBU

Almanya merkezli Lufthansa Havayolları, Almanya'nın bayrak taşıyıcısı ve yolcu hacmi bakımından Avrupa'nın ikinci büyük havayolu şirketidir. Havayolu 1955 yılında kurulmuştur ve merkezi Almanya'nın Köln şehrinde bulunmaktadır. Havayolu, 275'in üzerinde uçaktan oluşan filosuyla dünya çapında 310'dan fazla noktaya tarifeli seferler gerçekleştirmektedir. Lufthansa, Star Alliance'ın beş kurucu üyesinden biridir.
lufthansa-787-9..png

Frankfurt'ta park etmiş bir Lufthansa 787-9.

Havayolu öncelikle iki merkezden faaliyet göstermektedir: Almanya'da Frankfurt (FRA) ve Münih (MUC). Listemizde dördüncü sırada yer alan havayolunun geliri 35,8 milyar dolar, varlıkları ise 48,8 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirden 940 milyon dolar kar bildirdi. Lufthansa Grubu, dünya çapında 110.000'den fazla çalışanıyla Avrupa'nın en büyük işverenlerinden biridir.

3 UNITED AIRLINES HOLDINGS

ABD'deki 'üç büyük' ​​havayolundan biri olan United Airlines, tam hizmet veren bir havayolu şirketidir. Havayolu 1926 yılında kurulmuştur ve merkezi Chicago, Illinois'dedir. Havayolu, 350'den fazla destinasyona yurt içi ve yurt dışı hizmetler sunmaktadır. 2010 yılında Continental Airlines ile birleşmesinin ardından, rota sayısı ve filo büyüklüğü açısından dünyanın üçüncü büyük havayolu şirketi oldu. United, 500'den fazlası bölgesel jet olmak üzere 900'den fazla uçaktan oluşan bir filoya sahiptir.

united-airlines,-kristen-berndt.png

Gökyüzünde uçan bir United Airlines uçağı.

United'ın ülke genelinde birçok büyük merkezi vardır ve Star Alliance'ın kurucu üyesidir. Listemizdeki üçüncü sırada yer alan havayolunun geliri 48,8 milyar dolar, varlıkları ise 70,4 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirden 1,9 milyar dolar kar bildirdi. United Airlines grubu 93.000'den az kişiyi istihdam ediyor.


2 AMERICAN AIRLINES

ABD'nin 'üç büyük' ​​havayolundan bir diğeri olan American Airlines, tarifeli yolcu hacmi ve toplam gelir açısından dünyanın en büyük havayolları arasında yer alıyor. Havayolu 1926 yılında kurulmuştur ve merkezi Fort Worth, Teksas'ta bulunmaktadır. Havayolu, 350'den fazla destinasyona yurt içi ve yurt dışı hizmetler sunmaktadır. American Airlines 950'den fazla uçaktan oluşan bir filoya sahiptir.

american-airlines-boeing-777-300er.png

Gökyüzünde uçan bir American Airlines Boeing 777-300ER

United gibi Amerika'nın da ülke çapında birkaç büyük merkezi var; Dallas Fort Worth (DFW) en büyüğü. Havayolu günde yaklaşık yarım milyon yolcuya hizmet veriyor. Listemizde ikinci sırada yer alan havayolunun geliri 52,3 milyar dolar, varlıkları ise 66,8 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirden 1,8 milyar dolar kar bildirdi. American Airlines Group'ta 130.000 kişi çalışıyor.

1 DELTA AIR LINES

Listenin başında güçlü Delta Air Lines'tan başkası yok. ABD'nin “üç büyük”ünün üçüncüsü olan Delta, dünyanın faaliyette olan en eski havayollarından biridir. Havayolu 1925 yılında kurulmuştur ve merkezi Atlanta, Georgia'da bulunmaktadır. Delta Air Lines, 950'den fazla uçaktan oluşan devasa filosuyla yurt içi ve yurt dışı 325'in üzerinde destinasyona hizmet sunmaktadır.

delta-air-lines-airbus-a330neo-.png

Seatac'ın güney terminalinde bir Delta Air Lines Airbus A330neo uçağı.

United ve American'a benzer şekilde Delta da ABD'deki büyük merkezlerden faaliyet göstermektedir; en büyüğü Atlanta (ATL)'dir. Listenin başında havayolunun geliri 54 milyar dolar ve varlıkları 73,1 milyar dolar. Havayolu, kaydedilen gelirden 1,9 milyar dolar kar bildirdi. Havayolunda 95.000'den fazla kişi çalışıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA