19 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • Ankara16°C
  • Antalya23°C

TFT BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ : GELECEĞİN ‘MİLLİ TAKIMI’ İÇİN YOLA ÇIKTIK

TFT Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’den dünya çapında futbolcu ve antrenör yetiştirmek için “Masa Çalışması” başlattıklarını ve hedeflerinin güçlü bir milli futbol takımı oluşturmak olduğunu söyledi.

TFT Başkanı Büyükekşi : Geleceğin ‘milli takımı’ için yola çıktık

09 Ocak 2023 Pazartesi 10:00

ÖZKAN ALTINTAŞ / SÜLEYMAN KARA - TÜRKİYE TURİZM
ANTALYA -
Antalya’da 2’inci kez turizm ve sporun benzersiz bileşimi olarak düzenlenen “Winter League” etkinliğinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’den dünya çapında futbolcu ve antrenör yetiştirmek için “Masa Çalışması” başlattıklarını ve hedeflerinin güçlü bir milli futbol takımı oluşturmak olduğunu söyledi.
Antalya Nirvana Cosmopolitan Hotel’de 9-11 tarihleri arasında düzenlenen etkinlikte 70 kadar uzman yanında 900 katılıımcı yer alarak rüzenlenen panellerde deneyimlerini paylaşıyor.

turkiye-futbol-federasyonu-baskani-mehmet-buyukeksi,.jpg
turkiye-futbol-federasyonu-baskani-mehmet-buyukeksi,-001.JPGturkiye-futbol-federasyonu-baskani-mehmet-buyukeksi,.JPG

Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Futbol Federasyonu Genel Müdürlüğü, Antamya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Antalyaspor, spor turizmi ve sporcu sağlığı ile ilgili birimler yer aldı.

wl-convention-kurucu-baskani-behic-kaya.JPG

BEHIÇ KAYA: SPOR GELIŞTIKÇE TÜRKIYE KAZANACAK
WL Convention Kurucu Başkanı Behiç Kaya’nın “Spor turizmi adına böyle bir etkinliği düzenlemek ve Türk sporunun geleceğine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda Türk sporu geliştikçe Türkiye kazanacaktır” dedi.
Antalyaspor Başkanı Aziz Çetin’da “Antalyaspor’ur spor kulübünden fazladır. Sporun gelişmesi adına yapılan tüm etkinliklerin arkasındayız” dedi.

turkiye-futbol-federasyonu-baskani-mehmet-buyukeksi,-002.JPG

MEHMET BÜYÜKEKŞI: ÖLÇMÜYORSAN YÖNETEMEZSIN!
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi. Futbolun artık sadece spor dalı olmaktan öteye büyük bir endüstiri ve ülkelerin ekonomisinde önemli yer oynadığınıbelirterek “Ölçmüyorsan yönetemezsiniz” diyerek yola çıktıklarını söyledi. Büyükekşi, “Futbol takımlarının altyapılarını güçlendirmek için 4 yıllık proje ile akademi mecburiyeti getiriyoruz. Ayrıca hedefimiz antrenorleri altyapı için hazır hale getirmektir. Bu nedenle yurtdışından antrenör yetiştirecek hocalar getirerek yerli hocaların yeteneklerini artırmayı hedefliyoruz” dedi.

turkiye-futbol-federasyonu-baskani-mehmet-buyukeksi,-001.jpg

MİLYONLARCA DOLARLIK ENDÜSTRİ

Büyükekşi, futbolun sadece bir spor dalı değil milyonlarca liralık gelirleri ek sektörlerle birlikte dev endüstriyel bir iş kolu haline geldiğini belirterek Katar örneğinde olduğu gibi “Ülke ve şehir ekonomisine katkısı inanılmaz boyutlara ulaştı” dedi.
Türkiye’nin turizm hedefleri belirlenirken futbola ağırlık verilmeye başlandığını söyleyen Büşükekşi, “Futbol turizmi için yurtici ve yurtdışından gelenler sadece konaklama değil, alışveriş yaparak, ören yerlerini ziyaret ederek ve mutfağı test ediyor, misafirperleriliği gözleriyle görüyorlar. Katar Dünya Kupası sırasında milyarlaca dolar elde etti” şeklinde konuştu.

turkiye-futbol-federasyonu-baskani-mehmet-buyukeksi,-003.JPG

TÜİK’DE FUTBOL ÖLÇÜMLEMESİ YOK

TFT Başkanı Büyükekşi, Türkiye’de futbolun ülke tanıtımına katkısının büyük olduğunu belirterek TUİK’in yanlış uygulaması nedeniyle verileri tam olarak göremediklerini belirterek şunları anlattı:

“TUİK istatistikleri futbolu ayıramadan spor, eğitim ve kültür başlığı altında açıklıyor. Bu ölçüm bizim futbol konusunda ileriye görmemizin önünü kesiyor. Ölçmüyorsanız yönetemezsiniz. Çünkü elimizde resmi bir kayıt yok. Yapılan harcamaları görmek için bir sistem lazımdır. Önümüzdeki dönemde TUİK ile görüşmeler yaparak futbol ve sporun ayrı sınflandırılmasını talep edeceğiz. Ancak bu verileri elde edince yol haritamızı geliştirebiliriz.”

mehmet-buyukeksi-001.jpg

24 ÇALIŞTAY YAPILACAK

Büyükekşi, Türkiye’nin 3-5-10 yıllık futbol stratejisini hayata geçirmek istediklerini ve bu amaçla13 Ocak’ta başlayacak ve 2023 Mayıs ayı sonuna kadar olan Türkiye’nin gelecekteki futbol stratejini belirlemek üzere 24 çalıştay düzenleyerek “Masa Çalışması” başlatacaklarını söyledi. Bu toplantılar için Porteki Futbol Federasyonu Başkanı’nın Türkiye’ye geleceğini belirten Büyükekşi, “Futbolumuzu özlenen üst seviyiyi taşımayı hedefliyoruz. Ayrıca Belçika ve Hollanda ziyareti yapacağız. Daha sonra incelememiz Portekiz ve İspanya ile devam edecek. Bu gezilerde ülkelerin altyapı tesislerini gezeceğiz ” dedi.

turkiye-futbol-federasyonu-baskani-mehmet-buyukeksi,-004.JPG

AKADEMİ MECBURİYETİ GETİRİLİYOR

Büyükekşi, 2023 yılı programıyla paydaşları buluşturarak Türkiye’deki kulüplerin altyapılarını belli bir eşitliğe getirmeyi ve her takımın her yıl en az 2 oyuncusunu A takımına almasını hedefliyerek, futbolu geliştirmek istiyoruz. Nihai hedefimiz ise Türk futbolcularının yurtdışı takımlara transfer olmasını ve Türkiye’nin tanıtımı için çok önemli olan Türk futbolcuların dünya takımlarında yer almalarını istiyoruz. Öncelikli olarak Milli takımların alt yapılarında ülkemize uygun altyapı modeli oluşturmak istiyoruz. Yetenekli futbolcu yetiştirmek için sistem geliştirmek amacıyla Türkiye’nin her yerinde akademilerle aynı müfredatı uygulayacağız. Kulüplerin ekonomik sorunları önemlidir ve borç altındalar. Hedefimiz kendi kaynaklarımıza dönerek her yıl A takımına 2 oyncu yetiştirmektir. B takımı kurulması konusunda kulüplarle görüşüyoruz. B takımı kurmalarına izin vereceğiz. Böylece Milli takım kaliteli oyunculara kavuşacak.”

mehmet-buyukeksi-002.jpg

KARADENİZ KIYILARI FUTBOL KAMPINA UYGUNDUR

Büyükekşi, “Atatürk’ün dediği gibi hiç şüphesiz ki dünyanın en güzel yeridir” diyerek Antalya’nın dünyanın gözbebeği olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti: “Antalya kış aylarında bile futbol turizminde dünyanın en önemli merkezlerinden biri haline geldi. 90’lı yıllarda sadece 35 takımın kamp yaptığı Antalya’da şimdi 1500 takım kamp yapıyor. FİFA standartlarında 200 sahada 500 takım aynı anda kamp yapıyor. Ancak Türkiye’nin karadeniz kyıları da yaç aylarında futbol takımlarının kamp payması için uygundur.”

KADIN TAKIMLARI VE KADIN SEYİRCİ
Büyükekşi, FİFA’nını kadın ve kızların futbola 2026’ya kadar kazandırılması planını açıkladığını belirterek “ Avrupa’da halen 14 milyon kadın taraftar var. 2030’a kadar 140 milyona ulaşması bekleniyor. Statatlarda kadın ve çocuk sayısını artırmayı hedeliyoruz” dedi.

ahmet-temurci-.JPG

AHMET TEMURCİ: FUTBOL TURİZMİ OLARAK BAKMAK GEREKİR

Spor Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Temurci “Futbol sadece spor değildir. Fiziksel aktivitenin çok ötende bir ekonemi ve endüstiri diploması haline geldi. Bir de turizm kalemidir. Dinamik bir yapıdır” dedi.

Temurci, “Bütünleşik bir bakış açısıyla hareket etmek gerektiğine inanıyoruz. Spor turizminin içinde olan futbol turizmi etkinliği olarak bakabiliriz. 11 Kalkınma Planına spor turizmini bir eylem planı olarak koyulmasını sağladık. Türkiye’yi altyapısıyla dünya sporunun buluştuğu nokta olarak tanımlayabiliriz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA