25 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya21°C

TERMAL TURİZMİ KADINLARIN GÖZDESİ

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, dinleme ve tedavi amaçlı hizmet veren termal turizm işletmelerini kadınlar daha çok tercih ediyor.

Termal turizmi kadınların gözdesi

20 Şubat 2008 Çarşamba 13:30

AFYONKARAHİSAR -Dinleme ve tedavi amaçlı hizmet veren termal turizm işletmelerini kadınlar daha çok tercih ediyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Gümüş danışmanlığında öğretim görevlisi Mustafa Sandıkçı'nın yaptığı araştırmaya göre termal turizm işletmelerinde konaklayanların yüzde 56,6'sı kadın.

Sandıkçı'nın Afyonkarahisar ve Ege Bölgesi'nde 4 ile 5 yıldızlı termal turizm tesislerinde yaptığı araştırmaya göre, tesislerde konaklayan müşterilerin yaşı, cinsiyeti, eğitim ve gelir durumuna göre algıladıkları memnuniyet düzeylerinde farklılıklar ortaya çıkıyor. Katılımcıların yüzde 73'ünün yaşları 26 ile 55 arısında değişiyor ve yüzde 54,3'ü yükseköğretim mezunu. Ankete katılanların yüzde 65,4'ü bin 500 ile 5 bin YTL arasında değişen gelire sahip.

 

Ankete katılanların yüzde 42,2'sinin tesis tercihinde 'dost, arkadaş, akraba tavsiyesi' etkili olurken bunu 'kendi tecrübelerim' ve 'seyahat acenteleri' yanıtı takip ediyor. Katılımcıların tesise öncelikli geliş amacı 'dinlenme' ve 'tedavi'. İş ve merak gibi amaçlar, daha sonra geliyor.

 

Konaklama hizmetlerinin ayrı ayrı incelendiği araştırmada, sağlık hizmetlerinde ise kür merkezlerinde bulunan hizmetlerin algılanan önem ve memnuniyet düzeyleri üzerinde duruldu. Konaklama hizmetleri içerisinde yer alan ön büro hizmetleri arasında 'ilgi ve nezaket' en önemli özellik olarak algılanırken bunu 'personelin tecrübesi', 'karşılama ve bilgilendirme' takip ediyor. Ankete katılanlar, beklenen düzeyde olmasa da, en yüksek memnuniyet düzeyini 'ilgi ve nezaket' olarak değerlendiriyor.

 

Yine konaklama hizmetleri arasında bulunan oda ve kat hizmetlerinde en önemli algılanan hizmet, odaların temizliği olarak belirirken, odaların konforu ve mefruşatın kalitesi bundan sonra gelen hizmetler arasında yer aldı. Bu hizmetlerden odaların temizliği konusunda memnuniyet algılamaları yüksekken, söz konusu diğer iki hizmet açısından memnuniyet algılamasının bekleneni çok altında olduğu ortaya çıktı.

 

Yiyecek, içecek hizmetlerinde de ünitelerin temizliği en çok önem verilen hizmet olarak değerlendirilirken, bunu personelin ilgi ve nezaketi, yiyecek içecek çeşitliliği, personelin tecrübesi ve diyet yiyecek içecek yeterliliği izledi. Ankete katılanların kür merkezi hizmetlerinde en önemli olarak algıladıkları hizmetler de sırasıyla şöyle: Ünitelerde temizlik ve hijyen, yeterli sağlık personeli, termal havuz, küvetli termal banyo odası, fizik tedavi ünitesi ve masaj ünitesi.

 

Bu hizmetlerin yanı sıra parafin ünitesi, labaravtuar, röntgen ünitesi ve EKG gibi hizmetler ise orta düzeyde önemli algılanan hizmetler olarak sıralanıyor. Termal havuz, küvetli termal banyo odası, masaj ünitesi ve fizik tedavi ünitesi birimlerinde ise memnuniyet algılamalarının çok yüksek olduğu görülüyor. Bu sonuçlar, termal turizm işletmelerini tercih eden müşterilerin sadece sağlık beklentileri olmadığını, konaklama hizmetleriyle ilgili pek çok hizmetin memnuniyetlerini etkilediğini ortaya koyuyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA