24 Kasım 2024
  • İstanbul6°C
  • Ankara-1°C
  • Antalya9°C

TEKSTİL VE HAZIR GİYİMİN İHRACAT ŞAMPİYONLARI BURSA’DA ÖDÜLLENDİRİLDİ

Tekstilde ilk üç firma Yeşim Tekstil, Küçükçalık Tekstil ve Zorlu Dış Ticaret olurken, hazır giyimin zirvesinde Yeşim Tekstil, EDT Hazır Giyim ve Öz Tekstil Sanayi yer aldı.

Tekstil ve hazır giyimin ihracat şampiyonları Bursa’da ödüllendirildi

08 Nisan 2019 Pazartesi 11:26

BURSA, Uludağ Hazır Giyim İhracatçıları Birliği (UHKİB) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) ortaklaşa düzenlediği İpek Böceği İhracat Ödülleri töreninde en çok ihracat yapan sektör firmaları taçlandırıldı. Tekstilde ilk üç firma Yeşim Tekstil, Küçükçalık Tekstil ve Zorlu Dış Ticaret olurken, hazır giyimin zirvesinde Yeşim Tekstil, EDT Hazır Giyim ve Öz Tekstil Sanayi yer aldı.

UHKİB Başkanı Nüvit Gündemir, “Geçen yıl yüzde 15 artışla 634 milyon dolar ihracatımız, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 8 artışla 160 milyon dolara çıktı. Bu trend bize umut veriyor. Bu yıl da başarılı olacağız.”

tekstil-ve-hazir-giyimin.JPGUTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin: “Türkiye tekstil sektörünün başarısında UTİB’in katkısı büyük. Geçen yıl 153 ülke ve bölgeye yüzde 7,7 artışla toplam 1 milyar 267 milyon dolar ihracat yaptık. En çok ihracat yaptığımız ilk üç ülke Almanya, ABD ve İngiltere oldu.”

Geçen yıl en çok ihracat yapan tekstil ve hazır giyim firmalarının başarısı, Bursa’da Uludağ Hazır Giyim İhracatçıları Birliği (UHKİB) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) ortaklaşa düzenlediği İpek Böceği İhracat Ödülleri töreninde taçlandırıldı. Buna göre tekstilde en çok ihracat gerçekleştiren ilk üç firma Yeşim Tekstil, Küçükçalık Tekstil ve Zorlu Dış Ticaret olurken, hazır giyimde en fazla ihracat yapan firmalar sırasıyla Yeşim Tekstil, EDT Hazır Giyim ve Öz Tekstil Sanayi’den oluştu.

tekstil-ve-hazir-giyimin.jpgUHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir ve UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin’in ev sahipliğinde düzenlenen İpek Böceği İhracat Ödülleri törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken ile çok sayıda ihracatçı da katıldı. Tekstilde 56, hazır giyimde 33 olmak üzere toplamda 89 firmanın ödül aldığı törende, dereceye giren firmalara plaketleri Pınar Taşdelen Engin ve Nüvit Gündemir tarafından verildi. Törende konuşan UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, birlik olarak geçen yıl yüzde 15 artışla 634 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, aynı dönemde Türkiye’nin hazır giyim ihracatının ise yüzde 3,5 arttığını hatırlattı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 8 artışla 160 milyon doların üzerinde ihracat yaptıklarını kaydeden Gündemir “Bu dönemde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz İspanya’ya yüzde 50 artışla 30 milyon dolar, Almanya’ya yüzde 8 artışla 14,7 milyon dolar ve Birleşik Krallık’a yüzde 17 artışla 8,8 milyon dolar ihracat yaptık. Bu trend bize umut veriyor. Bu yılın da ihracatta başarılı bir dönem olacağını düşünüyoruz” dedi.

Taşdelen Engin: “UTİB ihracatı yüzde 7,7 arttı”

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, geçen yıl 153 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiklerini, hiç ihracat yapmadıkları Cibuti, Benin, Gabon gibi ülkelere girme başarısı elde ettiklerini söyledi. Türkiye tekstil ihracatının 2018 yılında bir önceki seneye göre yüzde 4,5 artışla 8 milyar 461 milyon dolara çıktığını, UTİB’in de aynı dönemde yüzde 7,7 artışla toplam 1 milyar 267 milyon dolar ihracata imza attığını söyleyen Pınar Taşdelen Engin, “Türkiye tekstil sektörünün başarılarında, UTİB’in uzun yıllardır süregelen büyük katkısı var. UTİB olarak geçen yıl en çok ihracat yaptığımız ilk üç ülke Almanya, ABD ve İngiltere oldu. Almanya’ya ihracatımız yüzde 7 artışla 139,4 milyon dolar, ABD’ye 23,5 artışla 77,4 milyon dolar ve İngiltere’ye yüzde 4,5 artışla 74,7 milyon dolar oldu. Ayrıca Mısır, Rusya, Portekiz gibi üst sıralarda yer alan pazarlara da sırasıyla yüzde 53, yüzde 90 ve yüzde 29 gibi yüksek artış oranları yakaladık. Ülkeler bazında ihracatta ilk 10 ülkeye yaptığımız ihracatın toplamı, tüm ülkelere yapılan ihracatın yüzde 56’sını oluşturuyor. Bu oran, diğer bazı sektörlerimize göre daha az. Bu özelliğimiz, bölgesel krizler için bir nevi sigorta niteliği taşıyor” diye konuştu. UTİB’in yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği etkinliklerin son 10 yılda arttığına değinen Taşdelen Engin “Bugüne kadar Almanya’dan Rusya’ya, ABD’den Çin’e kadar çok sayıda ülkede ve Türkiye’de sektörümüz için en önemli merkezlerde, milli katılım, ticaret heyetleri, alım heyetleri, trend alanları, proje pazarları, tasarım yarışması olmak üzere toplamda 250’nin üzerinde nitelikli organizasyon gerçekleştirdik. Uluslararası düzeydeki sektörel projelere ilave devlet destekleri alan ve örnek gösterilen bir kurumuz” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA