25 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya21°C

TEKİRDAĞ KİRAZI DÜNYAYA TANITILACAK

Yaklaşık 50 yıldır adına festivallerin düzenlendiği, Tekirdağ kirazı, bir grup gönüllü tarafından kurulan birlikle yeniden canlandırılacak.

Tekirdağ kirazı dünyaya tanıtılacak

18 Aralık 2007 Salı 19:00

TEKİRDAĞ -Yaklaşık 50 yıldır adına festivallerin düzenlendiği, unutulmaya yüz tutmuş Tekirdağ kirazı, bir grup gönüllü tarafından kurulan birlikle yeniden canlandırılacak. Çiftçileri eğitimlerle bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlayan birlik, üreticilere kaliteli kirazın nasıl olması gerektiğini anlatacak.

Yaklaşık bir yıldır devam eden çalışmalar sonunda Tekirdağ'da emekli öğretmen Sami Durak başkanlığında Kiraz Üreticileri Birliği kuruldu. Dünyaca ünlü Tekirdağ kirazını yeniden canlandırmak için yola çıkan birlik, ilk olarak 21 üye ile çalışmalarına başladı.

 

Tekirdağ'da yarım asırdır kirazı tanıtmak ve geliştirmek için festivallerin düzenlendiğini kaydeden Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Sami Durak, festivallere rağmen Tekirdağ kirazının yok olma derecesine geldiğini belirtti. Dünyada ve Türkiye'de Tekirdağ kirazının ayrı bir yere sahip olduğunu söyleyen Başkan Durak, üretimi ve kalitesi azalan Tekirdağ kirazının yeniden canlandırılması gerektiğine işaret etti.

 

Tarım İl Müdürlüğü ve Özel İdare tarafından çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Durak, bunların da yetersiz kaldığını belirtti. Tekirdağ kirazını eski ününe kavuşturmak için gönüllü üreticiler olarak bir birlik kurduklarını kaydeden Durak, yakın zamanda birliğin üye sayısının ve faaliyetlerinin genişleyeceği bilgisini verdi.

 

Kiraz üreticilerinin tarımdaki ve kiraz üretimi alanlarındaki gelişmelerden habersiz olduğunu kaydeden Durak, birlik olarak bu eksikliği eğitim çalışmaları ile gidereceklerini söyledi. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tarım İl Müdürlüğü'nün Tekirdağ kirazı hakkında ciddi çalışmaları olduğunu söyleyen Durak, kurumlarla çiftçiler arasında köprü kurarak, üreticilerin son gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayacaklarını dile getirdi. Birlik olarak kısa zamanda büyük çalışmalar yapmayı amaç edindiklerinin altını çizen Durak, "Çiftçilerimiz tarımdaki gelişmelerden habersiz. Eski yöntemlerle üretip satış yapıyorlar. Küreselleşen dünyada bazı yenilikler yapmak lazım. Değerlerin yaşatılması için yenilikçi olmamız gerekir. Eski yöntemlerle yetiştirilen Tekirdağ kirazı günden güne yok oluyor. Üretim alanları daralıyor. Kiraz Üreticileri Birliği olarak bu yok olmanın önüne geçeceğiz. Çiftçimizi bilgilendirip onların kaliteli üretim yapmasını amaçlayacağız" dedi.

 

Kaliteli fidan dikimi ve yerli kiraz ırkının ıslah edilmesi için ziraat fakültesi ve tarım il müdürlüğü ile koordineli çalışacaklarını aktaran Durak, "Köy toplantılarıyla da bu gelişmeleri çiftçimize anlatacağız. İzleyeceğimiz eğitim süreci sonrasında kaliteli üretime geçmiş olacağız" diye konuştu.

SON DAKİKA