20 Eylül 2024
  • İstanbul23°C
  • Ankara21°C
  • Antalya28°C

TAŞÇI:YAĞLI GÜREŞİN DÜNYAYA TANITIMI İÇİN TURİSTLERDE DAVET EDİLMELİ

Başpehlivan  Ahmet Taşçı: Demre deki yağlı güreş organizasyonlarının  Alanya ve Antalya'ya tatile gelen Alman, İngiliz, Belcika ve İskandinavyalı turistlerin ata sporunu izlemeye gelmesinin uluslararası tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi.

Taşçı:Yağlı güreşin dünyaya tanıtımı için turistlerde davet edilmeli

26 Kasım 2020 Perşembe 01:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA - Kırkpınar'da 2 altın kemerin ebedi sahibi efsane başpehlivan  Ahmet Taşçı, yağlı güreşlerin yerelden evrenselle buluşmasında Manavgat gibi, Kemer, Döşemealtı, Konyaaltı, Kumluca, Finike,Serik, Demre deki yağlı güreş organizasyonlarının  Alanya ve Antalya'ya tatile gelen Alman, İngiliz, Belcika ve İskandinavyalı turistlerin ata sporunu izlemeye gelmesinin uluslararası tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi. Unesco Listesinde olan  Tarihi Elmalı ve Kırkpınar Güreşleri nin 7 asırlık bir geçmişi olduğunu anlatan  efsane başpehlivan Ahmet Taşçı, ''Kırkpınar da  Tarihi Elmalı yağlı pehlivan güreşleri 7 asırlık bir kültür birikiminin günümüze taşınan en güzel canlı tarihidir. Dünya tarihinde 7 asırdır aralıksız süren bir organizasyon yok. Bu değerin kıymetini çok iyi bilelim. Örneğin Almanya'da futbol kadar eşdeğer spor; bisiklet sporudur. 7 asırlık geleneğimizi yerelden evrensele buluşturma ve taşımanın yegane yolu turizm yörelerinde yapılan yağlı güreşlere mutlaka tatile gelen turistler davet edilerek getirilmeli. Geçtiğimiz yıllarda Manavgat'ta yapılan yağlı güreşlerde seyirci tribünlerinde çok sayıda Alman, Hollanda ve Belçikalı turist ile  karşılaştım.  Çoğu kendi aksanlarıyla Ahmet Taşçı, Ahmet Taşçı  foto foto diyerek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdik. Bir Alman turistin  Ahmet Taşçı diye hitap etmesi çok hoşuma gitti. '' dedi. 

         Yağlı güreşe gençlerin 20- yıl öncesine göre ilgisinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Ahmet Taşçı, yağlı güreşin  Edirne'den Trakya'dan  Avrupaya taşınması ve 7 asırlık bir kültürü evrensele taşımada Antalya'da yapılan tüm yağlı güreş organizasyonlarını çok değerli ve anlamlı bulduğunu kaydetti. Bu bağlamda geçmiş yıllarda  2 bin yıllık Antalya Belkısta Roma dönemi eseri olan  Aspendos Antik Tiyatro'da yağlı güreş organizasyonlarının olduğunu yağlı güreşin yerelden evrensele taşınmasında tarihi yapılarda yapılan güreşlerin önemli olduğuna inandığını sözlerine ekledi. 

ş 

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA