20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

TARİHİ ZAZADİN HAN KERVANSARAYI TURİZME AÇILDI

Çetiner Müzik Yapım Yayıncılık, Hikmet Çetiner tarafından İpekyolu güzergâhında Han Turizmi için kiralanarak Turizme Kazandırıldı.

Tarihi Zazadin Han Kervansarayı turizme açıldı

29 Haziran 2019 Cumartesi 10:00

KONYA- Sultan Alaeddin Keykubat devrinde, Miladi 1236’da Selçuklu Emirlerinden Vezir Sadettin Köpek tarafından yaptırılmıştır. Han’ın asıl adı Sadettin Han’dır. Ama zamanla Zazadın olarak değişmiş.

Yazlık ve kışlık tiplerin birleşmesinden meydana gelmiş avlu tipte yapılmıştır. Hanın boyu 104 metre, eni 62 metredir.

Taş yapının dış duvarlarında İslam öncesi devirlere ait eserlerden bazı parçalarda kullanılmıştır. Konya-Aksaray yolunun 20. kilometresinde Tömek mahallesindedir.

zazadin-han-kervansarayi-.jpegKonya Aksaray Yolundan ve Konya Ankara yolundan her iki taraftanda 4 Km. gibi mesafede Han’a ulaşılabiliyor.

Han’ın yapısında bol miktarda taş ustasının izlerinin yanı sıra çok sayıda eski antik malzeme ile dikkat çekiyor.

Han’ın duvarlarında kullanılan taş yapısı ve çeşitliliği ile Dünyadaki en önemli Selçuklu Eseri olan

Zazadın Hanı 2007 yılında Konya Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilmiş ve bu günkü ihtişamlı haline kavuşmuştur.

zazadin-han-kervansarayi--002.jpeg

Troy Turkish Folk Music, Gülümcan Turkish Ethnic Music, İpekyolu Turkish Folk Music,Sufi Müzik alanında Ney Taksimleri,Sırrı nay, Tekke Kandil Düet Series gibi Müzik Albümleri, 9 Dilde Hz. Mevlâna Celaleddin-i Rumi DVD, 6 Dilde 108 sayfalık Konya & Mevlâna Kitabı ile Turizm sektöründe bir çok esere imza atmış

Çetiner Müzik Yapım Yayıncılık, Hikmet Çetiner tarafından İpekyolu güzergâhında Han Turizmi için kiralanarak Turizme Kazandırıldı.

Tarihi İpekyolu’nda Anadolu’nun en büyük hanlarından olan Zazadın Hanı, açık hava Müzesi olarak hizmete açılmış İçeriğinde Çayhane, Kahvehane ve ayrıca Han odalarında Sultan Odası, Tarımhane, Kilimhane, Dervişhane ve Han’ın Mimarı Emir Sadettin Köpek’in Makam (Kabul) Odası, Yatak Odası ve Çalışma Odası gibi bölümler oluşturuldu, ayrıca tahmini 100 yıllık Dünyanın en büyük Tahta (Şimşir) Kaşığınında sergilendiği yaşayan bir Selçuklu Han’ı olarak hizmet vermektedir.

Selçuklu’nun başkenti olan Konya’da Dünyaya en önemli Selçuklu eseri olan Zazadın Hanı Kervansaray 13.yüzyılda konaklama ve ticaret merkezi olarak çok önemli görev üstlenmiş o yolların yaşanmışlıklarını günümüzde Turizm olarak yaşatmak İçin Konya’da önemli bir Turizm Destinasyonu...

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA