20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

TARİHİ İPEK YOLU'NUN İLK BAHARAT MÜZESİ

Rayiha Baharat Müzesi; Türkiye’de henüz benzeri olmayan, dünyada ise benzerleri içinde zirveye aday bir yapı olarak ortaya çıkıyor.

Tarihi İpek Yolu'nun ilk Baharat Müzesi

09 Eylül 2023 Cumartesi 13:00

GAZİANTEP- Gaziantep gezinizde " Rayiha Baharat Müzesi " yoksa turunuz eksik kalmış demektir. Müze gece 22:00 ye kadar açık. Üstelik Paris'te şık bir restoranda olduğunuzu düşündürecek kalitede " Fine dining " hizmeti veren restoranı, nefis pasta ve kokteyllerin olduğu kafe de hizmetinizde.

Alleben Göleti’nin hemen kıyısında, içerisindeki zenginliğe uyumlu bir doğanın tam merkezinde konumlanan Rayiha Baharat Müzesi; Türkiye’de henüz benzeri olmayan, dünyada ise benzerleri içinde zirveye aday bir yapı olarak ortaya çıkıyor.

baharat-muzesi.jpgRayiha bir müze olarak tanımlansa da aslında üç önemli birimden oluşan entegre bir üretim, deneyim ve sergi merkezi; Alleben manzarasına nazır bu kompleksin birinci katı, 150’ye yakın baharatı dokunarak, koklayarak ve görmediğiniz safhalarına, tarihine mitlerine tanık olarak gezebileceğiniz bir müze. Buna ek olarak, meraklıları ve profesyoneller için bir AR-GE laboratuvarı, bitkilerin yetiştirildiği hobi bahçeli, bu bitkilerle elde edilen hediyelik ürünlerin, pasta ve içeceklerin sunulduğu Aktar Cafe, temalı odalarıyla şık bir misafirhane ve 3. katında bir deneyim restoranı bulunuyor.

baharat-muzesi-001.jpgTurizmciler için Gaziantep’e gelen konukları ağırlarken en zorlandığı konu “ fine dining” tabir ettiğimiz şık restoranların sayısındaki azlık. Rayiha Müzesi’nin üst katındaki restoranda Alleben Göleti ayaklarınızın altında. Çok şık bir tasarımla , özenle yerleştirilmiş ve her birinin aşağıdaki Baharat Müzesi’nden adını aldığı masalarda , müthiş bir sunumla o kadar şahane bir menüyle karşılaşıyorsunuz.

baharat-muzesi-002.jpgRayiha’nın misyonu, baharatın inanılmaz derecede zengin dünyasını tüm yönleriyle paylaşmak; baharat dünyasının, siyasi tarihi, coğrafyayı ve insanlığı nasıl etkilediğini ifşa etmek ve tarihin sayfasından sofralara uzanan benzersiz macerasını anlatmasına görkemli bir fırsat tanımak. Gastronomi dünyasının en küçük ve sihirli katkılarının önemi ve büyüklüğüne hayretle tanık olacağınız müzenin restoranında şahane lezzetler damak çatlatıyor.

Rayiha Baharat Müzesine rutin bir ziyaret, müze gezisiyle başlıyor. konuklar, konusunda uzman (anlatıcı) Raviyanların mihmandarlığında müzeyi geziyor; şifa, tarih, mitolojiyle karışan baharat dünyasını tüm yönleriyle öğrenebiliyor. Defnenin 5 milyon yıllık ömrü, tuzun Gandhi’ye yaptığı mucizevi iyilik, baharatın aşkla dönüştüğü Tac Mahal hikayesi gibi onlarcasının ardından bir Fine Dining ziyafetini ya da göl kıyısında hiç tanımadığınız bir baharat kokteylini deneyimlemek ise bu gezinin en keyifli duraklarını oluşturuyor. Çok yakında konaklama hizmetine açılacak misafirhane ise ayrı bir güzellik. Tüm bu araştırma çabasının zorluğunu bilen Rayiha yönetimi, araştırmacı akademisyen ve profesyonellerin yapacakları ziyaretlerde onlara zaman kazandırmak için misafirlerini bizzat müzede ağırlamayı hayal ediyor. Çünkü her şey malzeme ve ustalıkla olmuyor, konukların alacağı keyfe ev sahibinin tutkulu duyarlılığı da dahil olsun diye şahane bir konukseverlik örneği gösteriyorlar.

Rayiha’nın Baharat Araştırma Merkezi, yapacağı AR-GE çalışmaları ile akademik camiada da sesini duyurmayı hedefliyor. Rayiha laboratuvarı süper kritik ekstraksiyon yöntemi ile pek çok bitkinin özütünü çıkararak yeni ürünler üretiyor. Ekstraktı çıkarılan bitkilerden kalan posa sabun yapımında kullanılıyor bu ürünler de elbette Sabun ve Pekmez Müzesi atölyelerinde değerlendirilecek. Gaziantep mutfak kültürünün israf karşıtı geleneğini de göz ardı etmeyen tesis, bitkiler üzerinde araştırmalarını sürdürürken kalan posadan sabun yapmayı, çıkan özütleri tatlandırıcı ve yine çıkan fenolik bileşikleri kolonya vb koku bazlı ürünlerin üretiminde kullanmayı hedefliyor…

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA