24 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • Ankara2°C
  • Antalya10°C

TAHRİK EDEN YAYINLAR BİTMELİ (6)

Türk-Alman Medya Buluşması'nda, her iki ülke hakları arasında tahrik içerikli haberlerin azaltılması, abartı değil doğru haber olarak verilmesi istendi.

Tahrik eden yayınlar bitmeli (6)

19 Mayıs 2008 Pazartesi 13:00

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM


ANTALYA- Türkiye Araştırmalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen"in yönetiminde 15-18 Mayıs tarihleri arasında Antalya Lykia World Golf Hotel"inde yapılan 8. Türk-Alman Medya Buluşması´nda Türk-Alman gazetecileri arasında işbirliğinin kurulması için çalışmalar yapılması istendi. Türkiye"de ve Almanya"da her iki ülke hakları arasında düşmanlık tohumlarının atılmasına neden olan haberlerin azaltılması, abartı değil doğru haber olarak yansıtılması için girişimlerde bulunulacağı bildirildi.  Almanca konuşan toplumla Türkçe konuşan toplum arasında varolan köklü ilişkilerin daha iyi zemine oturtulması için yapılacak çalışmalar sonrası, bir sonraki toplantının İsviçre"de tekrarlanmasına karar verildi.



Antalya"da yapılan Türk-Alman Medya Buluşması"na  Türk , Alman ve İsviçre"nin Almanca konuşan bölge medyasından önemli isimler katıldı. Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı"nin düzenlediği Friedrich Naumann Vakfı işbirliğinde yapılan toplantıya önemli isimler katıldı.




BAŞBAKANLIK DÜZEYİNDE KATILIM OLDU
Türkiye"den Başbabakanlık Basın Yayın Genel Müdürü Salih Belek ile Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Müdürü Hüseyin Topal, Friedrich Naumann Vakfı Türkiye Temsilcisi Jörg Dehnert, TUROB Sektör temsilcisi ve Antik Otel Genel Müdürü Sevda Yılgaz, Silkar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Silahtaroğlu,


Hürriyet Gazetesi Yurtdışı Yayınlar Müdürü Bülent Mumay ile Almanya"dan Avrupa Yazı İşleri Müdürü Halit Çelikbudak


Hürriyet Gazetesi Yurtdışı Yayınlar Müdürü Bülent Mumay ile Almanya"dan Avrupa Yazı İşleri Müdürü Halit Çelikbudak, Sabah Gazetesi Almanya Genel Müdürü Miktat Karaalioğlu, Milliyet Gazetesi  Almanya Temsilcisi Recai Aksu, Cumhuriyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Güray Öz, TRT"den Hasan Çakır, Türkiye Gazetesi Almanya Müdürü Ali İbrahimoğlu, Aksiyon Dergisi"nden Zafer Özcan UNO Cenevre Temsilcisi ve İsviçre Bentour Turizm"in sahibi Kadir Uğur, Türkiye Araştırmalar Merkezi"nden Prof.Dr. Necdet Basa, Prof. Rüçhan Işık, Radyo X'ten İsmehan Öztürk, Redaktionsbeiret Innovation dergisinden  Prof. Max W.Twerenbold, Türkiye Araştırmalar Merkezi"nden Cem Şentürk, Apollo Bell firmasından Özcan Dilsiz toplantıda yer aldılar. Toplantının son bölümündeki oturumuna ise Antalya TRT Turizm Radyosu ve televizyonu, TV8 televizyonu, THY"nin Skylife dergisi temsilcileri katıldı. Ayrıca TUI"nin Türkiye temsilcisi ve Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner katılımcılar arasında yer aldı.


Cem Şentürk, Özkan Altıntaş Özcan Dilsiz, Hasan Çakır, Hüseyin Baraner, Halit Çelikbudak

ALMANCA KONUŞAN ALMANYA VE İSVİÇRE"NİN BASIN KURULUŞLARI
Yurtdışından ise önemli gazeteciler vardı. Schaffhauser Nachrichten"den Walter Joos, St. Galler Tagblatt"tan Walter Brehm, WAZ"dan Katrin Techner, Braunschweiger Zeitung"dan Paul Josef Raue, Araştırmacı-Yazar Dr. Dirk Halm, Focus Dergisi"nden Andrea Claudia Hoffman,

Türkiye Araştırmalar Merkezi Türkiye Sorumluları Fuatih ve Ayşen Şen ile Organizasyon Sorumlusu İfaket Bayram toplantının aksamadan yürümesini sağladılar.

 


Özcan Dilsiz, Salih Melek, Bülent Mumay


TOPLANTI NOTLARI
Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı"nin düzenlediği  toplantıya katılan konuşmacıların önerileri doğrultusunda  11 Eylül"de teröristlerin Amerika"ya saldırısı sonucu tüm dünyayı saran islamfobisi"ne müslüman olan Türk halkını da sokarak aleyhte kampanya yürüttükleri belirtildi. Kışkırtıcı yayınlar sonucunda Almanya"da Türklere karşı yapılan saldırılar meydana geldiği belirtildi.bu arada Türkiye"nin AB"ye girmesini engelleyici politikalar geliştirildiği belirtilerek, Alman medyasından daha ılımlı olması istendi. Aynı şekilde Türk medyasının da objektif habercilik anlayışını sürdürmesi gerektiği belirtildi.

Türk-Alman medyası işbirliği oluşturması gerektiği belirtilerek, bazı populist  çevrelerin göçmenlere yönelik geliştirdiği ulusal politikalar ve tartışmaların engellenmesi gerektiği anlatıldı.



İsvicre"de göçmenlerinin sorunun çözümü için halkın görüşüne başvurularak referandum yapılacağı belirtilerek, “Türkiye"nin Almanya"daki imajı giderek iyi olacaktır” denildi.

Konuşmacılar Türk medyası ve Alman medyasının siyasilerin ve toplumun etkisinde kaldıklarını söylediler.  Almanya hükümeti Almanya"da yaşayan Türklerin sosyal sorunlarına yaklaşmadığını ve asimilasyon politikası izlediklerini iddia ettiler. Bu arada Türk medyasında yayınlanan haberlerin abartılarak kullanıldığını ve Alman medyasınında onları örnek alarak yayın yaptıklarını belirttiler. Konuşmacılar her iki toplumun medyasının uyuma katkısı olacak ve iki toplum arasındaki dengeleri koruyacak türde yayınlar yapmaları konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdiler.


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA