23 Ocak 2025
  • İstanbul11°C
  • Ankara5°C
  • Antalya15°C

SUYLA GELEN 100 MİLYAR DOLAR

Gazi Üniversitesi'nin düzenlediği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle yapılan 1.Ulusal Spa&Wellness Kongresi 17-20 Ocak 2008'de Antalya’da başlayacak.

Suyla gelen 100 milyar dolar

08 Ocak 2008 Salı 13:00

ANTALYA- Gazi Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilecek olan 1.Ulusal Spa&Wellness Kongresi 17-20 Ocak 2008 tarihleri arasında Antalya’da başlayacak. Dünya genelinde, yan sektörlerle birlikte 100 milyar dolarlık ekonomik hacim oluşturan spa ve wellness turizminden en az 10 milyar dolarlık pay alma peşinde olan Türk işletmecilerini ve devlet yetkililerini bir araya getirecek olan kongreye, sağlık turizminde söz sahibi olan ülkelerden konuk akademisyenler de katılacak. Şifalı su kaynakları bakımından dünyada önde gelen 7 ülkeden biri olan Türkiye’de bin 500 civarında termal ve şifalı içme suyu kaynağı bulunuyor. Avrupa Spa Birliği (European Spas Association) verilerine göre ise Türkiye Spa & Wellness turizminde dördüncü sırada bulunuyor.




Türk turizmini 12 aya yaymak adına yapılabileceklerin tartışılacağı uluslararası 1.Ulusal Spa&Wellness Kongresi’nde ayrıca, 16 farklı dalda 2007 yılının Spa Başarı Ödülleri de sahiplerini bulacak. İzzet Öz’ün sunuculuğunu üstleneceği ödül töreninde Işın Karaca’da sahne alacak. Özellikle son yıllarda artan bir öneme sahip olan spa turizmi, sektörde ayrı bir branşlaşmayı da beraberinde getirdi. Uzmanlar, kısa sürede yoğun talep karşısında yeterli eğitim almış personel sıkıntısının ortaya çıktığını belirterek, Gazi Üniversitesi akademisyenleri tarafından “Spa Terapisti Eğitim Programı” hazırlandığını kaydettiler. Yılda en az bir kere spa merkezleri çalışanlarının eğitilmesini öngören program,1.Ulusal Spa&Wellness Kongresi’nde düzenlenecek eğitimle sektör çalışanlarına aktarılacak.

Antalya’da 4 gün boyunca sürecek kongreye, turizm işletme sahip ve yöneticileri, yurt içi ve yurt dışından spa&wellness uzmanı akademiyseler, yönetici personel, eğitim/öğretim veren eğitmenler, spa&wellness cihaz üreticileri, meslek örgütleri, ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve bakanlık tarafından davet edilen yabancı medya mensupları katılacak. Kongrede ana başlıklar halinde şu konular masaya yatırılarak tartışmaya açılacak:

“Türk Turizminde Spa & Wellness’ın önemi ve stratejik yaklaşımlar, Spa & Wellness ziyaretçi profilleri , Spa & Wellness eğitimi Vücut bakım sistemleri , Spa’ da Trendler, Medikal Spa, Day Spa teknikleri, Spa işletmeciliği, Dünya ve Ülkemizde Spa, Fangoterapi, Anti-Aging, Akupuktur ve Alternatif Tıp, Avrasya’da Spa & Wellness, Türk Hamamının Öyküsü ve Tarihçesi”

Ayrıntılı Bilgi için :

Message İletişim: Cem ÜLKER Tel. (0216) 318 84 71 -72 GSM: 0533 339 76 96

 

 



SPA & WELLNESS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

SPA, Latince'de"Salus Per Aquam", Türkçe'de "Su İle Gelen İyilik" anlamına gelmekte.. Geçmişi Romalı'lara kadar dayanıyor. SPA isminin doğuş nedeni, Belçika'daki SPA adlı kaplıcadır.

Bakım nasıl yapılıyor neler uygulanıyor?

Aromaterapi: Rahatlatmak ve canlandırmak amaçlı asansiyel bitki ya da çiçek yağları.

Buhar Odası: Yüksek ısıda verilen buhar ile gözeneklerin açılması, toksinlerin atılması

Çamur bakımı:  Mineralce  zengin deniz çamurunun vücuda sürülmesi.

Fango: Mineralce zengin çamur iel kasların yumuşaması, kan dolaşımının hızlanması.

Hidroterapi: Su ile yapılan tüm bakımlar.

İsveç masajı: Sırt, kol, ayaklar ve göğüs bölgesine yapılan bir masaj türü.

LaStone Masajı: Sıcak (volkanik) ve soğuk (mermer) taşların vücudun üstüne yerleştirilmesi yoluyla yapılan masaj.

Thalasso Terapi: Deniz suyuyla yapılan bakım.

Tuz Fırçalama: Kalın tuz parçacıklarıyla vücuttaki ölü deri tabakasının atılması.

Vichy Duşu: Farklı ısılarda ve basınçlardaki suyun farklı duş başlıklardan farklı akıtılarak vücudun negatif enerjiden arındırılması.

 

ESKİ YILLARDA SPA

Yıllar boyu, doğal kaynak suları pek çok hastalığı iyileştirmek için, dahili ve harici olarak kullanılmıştır. Eski çağlara bakıldığında da şifalı sular mistik yönden büyük anlamlar taşıyor, bu sularla, iyileşme ve rehabilitasyon merkezlerinde, doktor denetiminde hidroterapi yapılıyordu.

Mısır, Asur ve Mezopotamya medeniyetlerinde kaynak sularının iyileştirici özelliğinin doğa üstü bir güç olduğuna inanılmıştı. Japon, Çin, Yunan ve Roma medeniyetlerinde de sıcak su yorgunluk gidermek, yaraların daha hızlı iyileşmesi ve enerji kaybının giderilmesi için en ideal tedavi yöntemlerinden biriydi..

 

Wellness “İyi Yaşam Formülü”

Wellness kelimesi ise akıl, vücut, ruh ve ilişkilerde iyi ve zinde olmayı ifade etmektedir. Bu kapsamda insanın kendisini ruhsal, bedensel, zihinsel ve ilişkisel olarak iyi ve zinde hissetmesini sağlayan her türlü masaj, cilt bakımı, çamur ve yosun banyoları, küvet bakımları, thalasso terapi gibi doğa ve doğal ürünlerle sağlıklı yaşam yöntemleri ile yapılan vücut bakımları Wellness kapsamına girmektedir.

Wellness iyi yaşam, akıl, vücut ve ruhun senkronize bir şekilde hareket etmesiyle elde edilir. Wellness,  yaşam boyu iyi yaşamın formülü  olarak, sağlığı kontrol etmek, besin takviyeleriyle en iyi verimi almak ve böylece insanın kendisini rahat hissetmesine yardımcı olmaktır.

 

 

Uluslararası SPA Birliği’nce SPA’lar yedi kategoriye ayrılmıştır:

1-Klüp Spa: Fitness gibi sağlık hizmetlerini sunan klüplerdir. Ayrıca günlük kullanıma dayalı Spa hizmetleri de sunulmaktadır.

2-Kruvaziyer Spa: Bir kruvaziyer gemide wellnes hizmetleri yanında Spa menüsü de bulunan klupler olup profesyonel tedaviler, kişisel idman çalışmaları ve salon hizmetleri alakart şeklinde sunulmaktadır.

3. Günlük Spa: En yaygın Spa türü olup hizmetlerinin profesyonelce yönetilen günlük Spa hizmetleri sunulmaktadır.

4. Destinasyon Spa: Fiziksel sağlık ve eğitim amaçlı profesyonelce yönetilen hizmet programları ile yerinde konaklama yapılması yoluyla yaşam şeklinin gelişimi ve sağlığın artırılmasına yönelik hizmetler sunulmaktadır.

5. Medispa (Tıbbi Spa): Amacı öncelikle geniş kapsamlı sağlık ve wellness bakımlarını, geleneksel Spa hizmetleri ve tamamlayıcı tedavilerin bütünleştirildiği bir ortamda sağlamak olup tıbbi Spa profesyonelleri tarafından verilen uygulamaları da kapsar.

6. Mineral Kaplıca Spa: Kaynağından alınarak kullanılan doğal mineral,termal veya deniz suyu ile yapılan wellnes - spa hizmetlerini ve hidroterapi uygulamalarını kapsar.

7. Resort Otel Spa: Bir tatil yeri veya otel içinde yerleşik şekilde profesyonelce yönetilen spa hizmetlerinin, sağlık ve iyileştirme ünitelerinde spa mutfağı menü seçeneklerinin günlük veya daha uzun süreli sunulması olup wellnes ve fitness hizmetlerinin de sunulmasını kapsar.

 

Wellness ve SPA’nın Uygulama Alanları

• Sağlık Turizmi Estetik

• Güzellik Merkezleri

• Doğal Rehabilitasyon

• Sağlıklı Yaşam Merkezleri

 

Estetik ve Güzellik Amaçlı Uygulanan Genel Wellness&Spa Yöntemleri

• Doğal yaşam

• Aromaterapi

• Fitoterapi

• Beslenme ve diyet

• Masaj ve kültürel masaj

• Renk ve ses terapisi

• Taş terapisi

• Egzersiz uygulamaları

 

Estetik ve Güzellik Amaçlı Su Uygulamaları

• Hidroterapi

• Thalassoterapi

• Balneoterapi

• Bitki banyoları

Başlıca Hidroterapi Yöntemleri

• Hidromasaj havuzu

• Afüzyon duş

• Jet duş

• Jakuzi

 

 

 

 

1. Ulusal Spa & Wellness Kongresi Konuşmacıları

 

 

Düzenleyici ve Oturumlar Başkanı:

Doç. Dr. Celalettin R. ÇELEBİ (Gazi Üniversitesi)

Konuşmacılar

 

Prof. Dr.Nuket YETİŞ (TÜBİTAK Bşk.)

Prof. Dr.Asuman TÜRKMENOĞLU (O.D.T.Ü.)

Prof. Dr. Senan KERİMOV (Azerbaycan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı)

Prof. Dr. Asia Pasic (Bosna – Hersek Dermatoloji Der. Gen. Sek.)

Prof. Dr. Mary TABACCHİ  (Cornell Üniversitesi)

Prof.Dr. Muhammed AL MUHAİSEN(Ürdün Dermatoloji Der. Başk.)

Prof. Dr.Allma KOCİNAJ  (Kosova Dermatoloji Der. Başk.)

Prof.Dr. Mustafa BİRİNCİOĞLU (Adnan Menderes Üniversitesi)

Gökhan ÖZOK (T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı)

Dr. Sanda POPESCU (Romanya Dermatoloji Derneği)

 Jean Guyde GABRİAC (TipTouch Direktörü)

Andrew JACKA (Tayland Spa Derneği)

Ecz. Mürüvvet SÜMER (Sümer Danışmanlık Gen. Md.)

Yard. Doç. Dr. Fatma T. KÖKSAL (O.D.T.Ü.)

Öğr. Gör. Sema Ş. BENLİ (Ege Üniversitesi)

Öğr. Gör. Rıfat AYDAR (Mersin Üniversitesi)

Öğr. Gör. Gülseren ÇETİN (A. Menderes Üniversitesi)

Öğr. Gör. Tülay KAHRAMAN (Gazi Üniversitesi)

Öğr. Gör. Mehmet DEĞER (Gazi Üniversitesi)

Öğr. Gör. Ömür UÇAR (Gazi Üniversitesi)

Öğr. Gör. Hasret ALTINTAŞ (Gazi Üniversitesi)

Öğr. Gör. Meral YILDIRIM (Gazi Üniversitesi)

Öğr. Şehriban ATEŞ (Gazi Üniversitesi)

Öğr. Erhan AYCI (Gazi Üniversitesi)

Öğr. Gör. Sheyda EMAMİ (Gazi Üniversitesi)

Sarah Karel KOHEN (Richmond Spa)

Mübeccel UTAR (The Marmara Hotel)

 Mehmet KABAŞ (Promet Gen. Md.)

 İpek ÇALDEMİR (Kum Day Spa Direktörü)

SON DAKİKA

Yükleniyor...