31 Ekim 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM NİTELİKLİ TARIM VE HAYVANCILIK İSTER

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Antalya'da turizm, tarım ve örtü altı tarım ürünlerinin birbirini tamamlayan en önemli unsur olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir turizm nitelikli tarım ve hayvancılık ister

28 Ocak 2023 Cumartesi 10:00

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Antalya Milletvekili Aydın Özer, küresel iklim krizine bağlı kış mevsiminde hava sıcaklığının artmasına bağlı Türkiye turizmi ve tarımın başkenti Antalya'da kuraklığın hüküm sürdüğünü söyledi. İktidarın yaz döneminde yoğun kuraklığa bağlı tarım ürünlerinde gıda artış fiyatlarının artacağını belirten CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, kuraklığa karşı Orman ve Tarım Bakanı Vahit Kirişçi tarafından şimdiden eylem planını açıklaması gerektiğini kaydetti.

surdurulebilir-turizm-003.jpg

Antalya'da turizm, tarım ve örtü altı tarım ürünlerinin birbirini tamamlayan en önemli unsur olduğunu vurgulayan Milletvekili Aydın Özer, örtü altı tarım ürünlerinde Türkiye'nin yüzde 67 oranında Antalya'nın karşıladığını kaydetti. Milletvekili Aydın Özer,'' Antalya Türkiye turizminin başkenti. Antalya geçen yıl 13,5 milyon yabancı ve 10 milyon 200 yerli turist ağırladı. Antalya'da 438 beş yıldızlı otel ve 700 bin yatak kapasitesine sahip. Bu nedenle Antalya'da tarım çok önemli. Konaklama tesislerinin mutfağına kendi ilimizde yetişen tarım ürünleri , sebze ve meyveleri ile küçükbaş, büyükbaş hayvan eti ve süt ve süt mamüllerinin kendi besicimiz ve çiftçimizin yetiştirdiği ürünleri girmesi çok önemli. Sürdürülebilir turizmin yolu  nitelikli tarım ve hayvancılıktan geçer.'' dedi.

surdurulebilir-turizm.jpgsurdurulebilir-turizm-001.jpg

GEÇEN YILA GÖRE YAĞIŞLAR YÜZDE 31 AZALDI 

Geçen yıla göre yağış oranında yüzde 31’lik azalma olması ve aralık ile ocak ayının yağışsız geçmesi kuraklık tehlikesini gündeme getirirken, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, tarımsal üretimde rekolte düşüklüğü ile karşılaşılması tehlikesine dikkat çekti. Özer, “Rekoltede azalma olması demek gıda fiyatlarının artması anlamına gelir. Yağış rejimindeki bu anormal değişiklik tüm tarımsal üretimi bozmak üzere, kuraklık ahtapot gibi çiftçiyi sardı, o yüzden hızla bir acil eylem planı oluşturmalıdır” dedi.

surdurulebilir-turizm-002.jpgBAŞLAYAN YAĞIŞLAR YETECEK Mİ?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye genelinde yağışlarda 1991-2021 dönemi verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre de yüzde 31’lik bir azalma tespit edildiğini belirten CHP’li Özer, “Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde” diyerek şöyle devam etti:

“Şimdi başlaması beklenen yağışların da çok kurtarıcı olduğu düşünülmüyor. Yani bu yağışlar barajların dolması veya yer altı sularını beslemeye yetmeyecek gibi görünüyor. Bu nedenle de sulu tarım da dahil tüm ürünlerde rekolte kayıpları yaşanabilir. Ocak ayında güneş olması yalancı bahar etkisine neden oldu, bu, çiçek açmış meyvelerin yağış sonrası don riskiyle karşı karşıya kalması demektir. Bu da verimde kayıp demektir. Öte yandan çiftçi yağmur yağmazsa tarlasına atacağı gübrenin işe yaramayacağını, hatta tam tersine ürünü yapabileceğinden endişe ediyor. Verimin azalmasında bu da etken olacaktır.”

BAKANLIĞIN KURAKLIK PLANI YOK MU?

Meclis’e bir araştırma önergesi vererek kuraklık ve tarıma etkileri üzerinde çalışma yapılmasını öneren CHP’li Özer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamanın da tatmin edici olmadığına dikkat çekti. Özer şunları söyle:

“Bakan şubat ayı ile yağışlı sezona girileceğinin tahmin edildiğini, mevsim normallerine dönülürse kuraklıktan da çıkılacağını belirtmiş. Kuraklığın bitkisel üretimi henüz çok etkilemediğini yağışlar yetersiz kalırsa riskin yürüyebileceğini söylemiş. Yani anlaşılıyor ki, Bakanlığın hiçbir planlaması yok! Oysa ülke genelinde hububattan sebze ve meyveye kadar birçok ürünün rekoltesinde düşüş tehlikesine karşı ön alınmalıdır. Biz de Meclis’in konuya el atması için komisyon teklifinde bulundu. Kuraklık ve sonuçlarının tarımsal üretimimize olumsuz etkilerinin belirlenmesi, ne yapılması gerektiğini de ortaya koyacaktır. Hızla bir acil eylem planı hayata geçirilmesi gerekir.'

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA