21 Kasım 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara16°C
  • Antalya17°C

SULTAN III. MUSTAFA VE SULTAN III. SELİM TÜRBELERİ YENİLENDİ

Sultan III. Mustafa ve Sultan III. Selim türbelerinin restorasyonunu başarıyla tamamladı. Açılış töreni, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla gerçekleşti.

Sultan III. Mustafa ve Sultan III. Selim Türbeleri yenilendi

20 Temmuz 2024 Cumartesi 10:30

İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Osmanlı mirasının önemli eserlerinden olan Sultan III. Mustafa ve Sultan III. Selim türbelerinin restorasyonunu başarıyla tamamladı. Açılış töreni, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla gerçekleşti.

Osmanlı mimarisinin barok üslubunu yansıtan türbeler, dış cepheleri ve iç mekanları ile dikkat çekiyor. Özellikle Sultan III. Selim’in türbesi, Osmanlı türbe mimarisinde ilk kez görülen kuş evleri ve 16. yüzyıla ait çinilerle süslenmiş durumda. Türbede ayrıca Hz. Muhammed'in "Kadem-i Saadeti" (ayak izi) bulunuyor.

sultan-iii.-mustafa,-sultan-iii.-selim-turbeleri.jpgBu türbeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Ecdada Vefa Sanatı İhya" projesi kapsamında restore edildi. Proje çerçevesinde, toplamda 124 türbeden 48’inin restorasyonu tamamlandı, 19 türbenin eksik projeleri bitirildi. 2026 yılına kadar tüm türbelerin bakım ve onarımlarının tamamlanması hedefleniyor.

Restorasyon çalışmaları sırasında dış cephe temizliği, çini konservasyonu, kitabe temizliği ve genel temizlik işleri uzman ekipler tarafından titizlikle gerçekleştirildi. Bu çalışmalar, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yürütüldü.

Sultan III. Mustafa ve Sultan III. Selim’in yanı sıra, türbede Sultan III. Mustafa’nın çocuklarının sandukaları da yer alıyor. Türbenin bitişiğinde, Sultan III. Mustafa'nın başkadını Aynül Hayat ile Sultan III. Selim’in başkadını Sefizar Kadın'ın medfun olduğu Aynül Hayat Türbesi bulunuyor.

sultan-iii.-mustafa,-sultan-iii.-selim-turbeleri-001.jpgsultan-iii.-mustafa,-sultan-iii.-selim-turbeleri-002.jpgAçılış töreninde, ziyaretçilere tarih bilincini aşılamak ve kültürel mirası yaşatmak amacıyla yapılan çalışmalar tanıtıldı. Türk tarihine ve kültürüne sahip çıkmanın bir ifadesi olarak gerçekleştirilen bu restorasyon çalışması, gelecek nesillere önemli bir miras bırakmayı amaçlıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA