21 Eylül 2024
  • İstanbul24°C
  • Ankara20°C
  • Antalya28°C

SU ALTINDA KALAN 'HAYALET KÖY' 30 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI

1992'de Alto Lindoso rezervuarını oluşturmak için sular altında kalan Aceredo'nun 'hayalet köyü' gömülü bir turizm hazinesi olarak ortaya çıktı.

Su altında kalan 'hayalet köy' 30 yıl sonra ortaya çıktı

17 Şubat 2022 Perşembe 19:00

MADRİD- 1992'de sular altında kalan, kuraklıkla 30 yıl sonra ortaya çıkan Aceredo'nun 'hayalet köyü' turistlerin ziyaret yeri oldu. İklim değişikliğinde sıcaklıklar yükseldikçe seyahat ve turizm sektöründe önemli düşüşler oldu. İspanya'nın kuzeybatı bölgesi Galiçya'da, iklim kriziyle bağlantılı şiddetli bir kuraklık görüldü. Bunun sonucunda 1992'de Alto Lindoso rezervuarını oluşturmak için sular altında kalan Aceredo'nun 'hayalet köyü' gömülü bir turizm hazinesi olarak ortaya çıktı. Aceredo'nun 'hayalet köyü' çok uzaklardan gelen ziyaretçileri çekiyor.

hayalet-koy.jpgAceredo'nun 'hayalet köyü' 1992'de Alto Lindoso rezervuarını oluşturmak için sular altında kaldı. Ancak 30 yıl su altında kaldıktan sonra, baraj seviyeleri toplam kapasitelerinin sadece yüzde 15'ine düştükten sonra ürkütücü kalıntılarına bir kez daha erişildi.

hayalet-koy-001.jpgBir zamanlar köyde yaşayan A Coruna'dan 65 yaşındaki emekli Maximino Perez Romero, batık bir köyügördüğünde "Sanki film izliyorum. İçimde bir hüzün var. Kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle yıllar içinde böyle olacağından endişe ediyorum" dedi.

Aceredo'nun dirilişi, önceki yıllara göre günlük ortalama sıcaklıkların iki santigrat dereceden daha yüksek olduğu İspanya'daki en sıcak günlerin yaşandığı Ocak ayında gerçekleşti. Aynı zamanda, mevsimsel ortalamanın sadece üçte biri kadar yağış alan, ülkenin rekor kıran beşinci kışı yaşandı.

hayalet-koy-.jpgKuruyan Alto Lindoso rezervuarının çatlak çamur düzlüklerinde yer alan çorak bir köy olan Aceredo'nun kalıntılarını ziyaret edenler geçmişi izliyor.

Kısmen çöken çatılar, ahşap molozlar ve terk edilmiş arabalar kasabanın her yerine yayılıyor. Bu unutulmuş yerde hayatın bir zamanlar nasıl olduğuna dair tüyler ürpertici bir görüntü yaratıyor.

Lobios'tan eski bir inşaat işçisi olan Jose Alvarez, Aceredo'daki iş günlerini hatırlayınca nostalji yaşarken şunları anlattı:”Eskiden buraya yürüyerek gelip çalışırdım, varsa yanımda bir chorizo getirirdim. Köyde inşaat işçisi olarak çalışırdım ve o zamana kıyasla şimdi görmek korkunç, ama durum bu. Hayat bu. Bazıları ölür, bazıları yaşar.”

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA