16 Kasım 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara9°C
  • Antalya14°C

STOKLANAMAYAN ÜRÜN TURİZM

Süha Öncü

02 Mayıs 2020 Cumartesi 10:47

Sektöre sempati duyduğum için evde kaldığım günlerde sektöre katkısı olur diye konular hakkındaki çözüm önerisi düşüncelerimi buradan paylaşıyorum.

İnsanlar 11 ay kısa sürede kendilerini özgür hissedecek, ruhunu ve bedenini yenileyecek tatil düşü kurar ve düşlerine uygun tatil planı yapar. İnsanların tatil düşü ve planlarını ise turizm sektörü bileşenleri gerçekleştirir. Düşler gerçekleşirse mutlu, gerçekleşmezse 11 ay mutsuz olurlar.

Ocak 2020 ayından itibaren Korona virüs nedeni ile insanlar tatil düşü kurmayı ertelediler. Bu virüse karşı aşı ve ilaç bulununcaya kadar da erteleyecekler. Tüm ülkeler el birliği ile en kısa zamanda insanların tatil düşlerini yapması için bu virüsü tanımaya çalışıyor.

Bilim insanları bu virüsü tanıyıp, aşı ve ilacı bulduktan sonra Dünya’nın her köşesinde farklı türlerdeki Turizm sektörü düşleri gerçekleştirecektir.

Turizm sektörünün yatırıma dayalı bileşenleri (Otel, restoran, kafeterya, eğlence yerleri) bu virüse karşı çözümün en kısa zamanda bulunduğunda neleri yapmaları gerektiğinin planlarını şimdiden yapmaya başlamalılar. Gerekli tedbirlerini hazır edenler, turizm başladığında ilk tercih edilenler olacaktır.

Yeni dönemde tesislerde ‘’ Güvenli Tesis Belgesi’’ , turistlerde ‘’ Korona Pasaportu’’ için ülkeler hazırlık yapmaya başladı. Gerekli olan şartları bilim insanları ve sektör temsilcileri birlikte belirlerse, uygulanabilir yönetmelikler hazırlanabilir.

Stoklanamayan ürün satan turizm tesislerinin Haziran 2020’de açılacağı ve tesislerin buna göre hazırlık yapması bugünlerde konuşuluyor. Bu tesislere turistlerin nereden ve nasıl getirileceği konusunda tam bilgi şimdilik yok.

Türkiye deki sektörün bileşenleri bu virüse karşı mücadelede yer almak yerine, bugün biri bizi kurtarsın demeyi tercih ediyorlar. Bileşenlerin kurdukları dernek ve birlikler (STK) bir araya gelip sorunun çözümü için ortak karara varamadıkları için çözümü Turizm Bakanlığından bekliyorlar. Bakanlık ise ‘’ Turizm Strateji Planı’’ yapmak yerine günübirlik çözümler getirmeyi tercih ediyor. Sektör S.T. Kuruluşlarının en kısa zamanda bir araya gelerek sektörün 2030 senesine kadar ‘’ Stratejik Planını’’ yaparak Turizm Bakanlığına vermeleri yararlı olacaktır.

En kısa zamanda güzel günleri paylamak dileğiyle