20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

SKÅL İSTANBUL ÜYELERİ 1500 YILLIK SARNIÇLARDA BULUŞTU

Skål İstanbul üyeleri Müzeler Haftası’nda herbiri 1500 yıllık Sarnıç Restoran ve Yerataan Sarayı’nda buluştu. Sarnıç restoranda yenilen yemekten sonra 6 yıllık restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı’nı gezildi.

Skål İstanbul üyeleri 1500 yıllık sarnıçlarda buluştu

30 Mayıs 2023 Salı 10:01

Skål İstanbul üyeleri  Müzeler Haftası’nda herbiri 1500 yıllık Sarnıç Restoran ve Yerataan Sarayı’nda buluştu. Sarnıç restoranda yenilen yemekten sonra 6 yıllık restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı’nı gezildi.
International İstanbul Kulübü üyeleri ve davetlileri, Uluslararası Müzeler Haftası kutlamaları kapsamında Semih Hazar’ın ev sahipliğinde Sarnıç Restoran’da bir araya geldi. Öğle yemeğinin ardından Yerebatan Sarnıcı Müzesi’ni gezen Skål İstanbul Kulübü, sarnıcın 6 yıl süren restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı.

skål-istanbul.jpg
skål-istanbul-001.jpg
SARNIÇ RESTORAN

Tarihi Yarımada’nın Soğukçeşme Sokak’ta yer alan The Sarnıç Restaurant, 1500 yıllık Bizans sarnıcının içinde bulunuyor. Büyük Saray ve civarındaki yapılara su sağlamak için M.S. 542 yılında Doğu Roma İmparatoru 1. Jüstinyen döneminde yapılan sarnıç zaman içinde toprakla doldu. Yok olmak üzere olan bu eşsiz mekan 1980’li yıllarda temizlenerek onarıldı ve restoran olarak kapılarını turizme açtı.

YEREBATAN SARAYI
532 yılında İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilen Yerebatan Sarnıcı Stoa Bazilikası'nın altında yer aldığı için Bazilika Sarnıcı olarak da biliniyor. Sarnıç, uzunluğu 140 m. genişliği 70 m. dikdörtgen biçimde bir alanı kapsayan dev bir yapıdır. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen bu sarnıcın içerisinde her biri 9 m. yüksekliğinde 336 sütun bulunuyor. Birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilen bu sütunlar, her sırada 28 tane 12 sıra meydana getiriyor. Suyun içerisinde yükselen bu sütunlar uçsuz bucaksız bir ormanı hatırlatmakta ve ziyaretçiyi sarnıca girer girmez etkiliyor.

skål-istanbul-002.jpg
ÖNEMLI KATıLıM OLDU
Skål International İstanbul Kulübü Uluslararası Müzeler Haftası kapsamında, tarihin en büyük restorasyon çalışmasının ardından İstanbul kültür yaşamına yeniden kazandırılan Yerebatan Sarnıcı Müzesi’ni ziyaret etti.

Skål International İstanbul Kulübü üyeleri ve davetlileri, Uluslararası Müzeler Haftası kutlamaları kapsamında Semih Hazar’ın ev sahipliğinde Sarnıç Restaurant’ta bir araya geldi.
İstanbul Turizm Platformu Direktörü Dr. Şengül Altan Arslan ve İBB Kültürel Varlıklar Müdür Yardımcısı Ayşen Kaya’nın konuşma yaptığı etkinliğe, TÜROB Başkan Yardımcısı Hediye Güral, TÜRSAB Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Nazilli, THY Genel Müdür Yardımcısı (Kargo) Turhan Özen, MNG Havayolları Genel Müdür Yardımcısı Emir Akın, İstanbul Rehberler Odası Geçmiş Dönem Başkanı Dr. Sedat Bornovalı ile Skål International Eski Dünya Başkanı Hülya Aslantaş, Uluslararası Skål Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Önen ve Geçmiş Dönem Başkanı Faik Alsaç, Skål International Marmara Kulübü Başkanı Merih Kırlı katıldı.

Yeni üyelerin yemin töreninin ardından katılımcılar, Yerebatan Sarnıcı Müzesi’ni gezerek sarnıcın 6 yıl süren restorasyon çalışmaları hakkında yerinde bilgi aldılar.

skål-istanbul-003.jpgCAN ARıNEL: “HER YıL MÜZELER HAFTASı’Nı BIRLIKTE KUTLUYORUZ”

Skål İstanbul ailesi olarak artık gelenekselleşen Müzeler Haftası etkinliğinde buluşmaktan mutluluk duyduğunu belirten Can Arınel sözlerine şöyle devam etti: “Tarihimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak konusunda müzelerin üstlendiği görevlerin bilincindeyiz. Skål İstanbul Kulübü olarak Uluslararası Müzeler Haftası kapsamında, her yıl gerçekleştirdiğimiz müze ziyaretleriyle bir araya geliyoruz. Geçen yıl Pera Müzesi’ndeydik. Bugün de çok farklı bir mekânda, bir sarnıcın içinde buluştuk. Binlerce yıllık tarihi burada yaşayabilme şansına sahibiz. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, dostluk ve barış turizmin anahtarıdır. Skål International İstanbul da 1956 yılından bu yana dostluk ve barışı tesis edecek her türlü turizm faaliyetine öncülük etmek için çalışıyor. Şimdi de yepyeni bir adımın müjdesini vermek istiyorum. Urfa, Mardin ve Diyarbakır üçgenini içine alan bölgede yeni bir Skål oluşumu hayata geçiyor. Skål İstanbul olarak, Selçuk Nazilli Başkanımızın destekleriyle Skål International Mezopotamya Kulübü’nün kuruluşuna öncülük ediyoruz. Yeni seçilen Skål International Mezopotamya Kulübü Başkanı TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Mehmet AkyIl kardeşimizi de kutluyorum.”

skål-istanbul-004.jpgSKÅL INTERNATIONAL İSTANBUL HAKKıNDA:

ve turizm sektörünün tüm branşlarını çatısı altında toplayan tek uluslararası organizasyon olan, 1934 yılında kurulmuş Skål International, geçmişiyle dünyanın en köklü sivil toplum örgütüdür. 7 Haziran 1956 yılında kurulmuş olan Skâl International İstanbul Kulübü, 109 ülkede yapılanmasıyla en geniş tabanlı sivil toplum örgütü olan Skål International’a bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Skâl International İstanbul Kulübü, 174 üyesi ve hayata geçirmiş olduğu projeler ile dünyanın en büyük Skål kulüplerinden biridir.
skål-istanbul-005.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA