23 Aralık 2024
  • İstanbul7°C
  • Ankara1°C
  • Antalya10°C

SİYASİ GÖSTERİ İÇİN GETİRİLEN SOMALİLİLER, İSTENMEYEN OLDU

Birleşmiş Milletlerde (BM)'de Türkiye'nin bizde çok güçlüyüz demek için getirilen Somalili öğrenciler üniversite okuyup bitirip iş sahibi olunca istenmeyen oldu

Siyasi gösteri için getirilen Somalililer, istenmeyen oldu

08 Ağustos 2022 Pazartesi 14:48

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
ANTALYA -
On yıl önce Türkiye'ye 'tarım ', sağlık'' ve imam hatip liselerinden getirilen 900 Somalili öğrenci Avrupa ülkelerine çıkmayan öğrencilerin yüzde 20'sinin üniversite bitirdiği velirtildi. 10 yıl önce Birleşmiş Milletlerde (BM)'de Türkiye'nin bizde çok güçlüyüz demek için getirilen Somalililer öğrencilerin üniversite okuyup bitirince İstanbul Beyoğlu, Beşiktaş, Etiler ile Ankara'nın göbeği Kızılay'da işletme açılmasının istenmediği ileri sürüldü. Bu sebeple Ankara Kızılay'da Somalililerin açtığı 10'nun üzerinde cafe ve restoranın yapılan baskılar nedeniyle kapandığı, kapatma yanlarında çalışma ve oturup izinleri iptal edilerek ülkelerine sınır dışı olduğu iddia edildi.

somalili-ogrenciler.jpgSOMALILERIN IŞYERLERININ KAPATıLMASı MECLISTE
Demokrasi ve Atılım Partisi(DEVA) Genel Başkan Yardımcısı be İstanbul Milletvekili Avukat Mustafa Yeneroğlu, işyeri sahibi olan Somalilerin işyerlerinin kapatılmasına zorlanmasını ve sınır dışı edilmesini Meclis gündemine taşıdı. 10 yıl önce siyasi iktidar tarafından siyasi söylem olarak kullanılmak 'Bizde çok güçlüyüz Somali'den öğrenci bile getirip ülkemizde okutuyoruz '' politik söylemin i güçlendirmek için getirilen öğrencilerin bazılarının üniversiteyi okuduktan sonra Türkiye'de kalarak Ankara'da Kızılay'da bir dükkan açtığında bir anda istenmeyen kişiler haline geldiğini söyledi. Ankara'nın göbeği Kızılay'da işletme açan çoğunluğu Somalili işletmecilerin ekseni çoğunluğunun Türkiye'de üniversite okuyan Somalili gençler olduğunu söyleniyor.
somalili-ogrenciler-001.jpg

BASKı KURUYORLAR
DEVA Genel Başkan Yardımcısı Avukat Mustafa Yeneroğlu,'' İktidarın 10 yıl önce bizde çok güçlüyüz diyerek Somali'den alkışlarla getirilen öğrenciler Türkiye'de üniversite okuduktan Ankara Kızılay'da bir kafe bir restoran açınca bir anda istenmeyen ülke insanı oldu. İktidar , Ankara'nın göbeği Kızılay Da sadece Somalili değil; siyahi renklileri görmek istemiyor. Tavrı var. Kızılay'da işleme açan Somaliler en son Saap cafe & Restaurant 'ın sahibinde a olduğu gibi her türlü baskılar uygulanarak işletmeyi kapatarak Türkiye'ye terk etmesi isteniyor. Baktılar, işletmeleri hepsi yasalara uygun açılmış bu seferde oturum ve çalışma izinlerini iptal ederek baskı kuruyorlar.'' dedi.
somalili-ogrenciler-002.jpg

BÜYÜK MÜCADELEM ıRKÇıLıĞA KARŞı OLMUŞTUR
Almanya'nın Köln şehrinde yaşadığını ve Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezunu olduğunu hatırlatan Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, ' Almanya'da yaşadığım yıllarda en büyük mücadelem ırkçılığa karşı olmuştur. İktidarın Ankara'nın göbeği Kızılay'da başta Somaliler olmak üzere niçin siyah renklilerin işletme sahibi olması ve siyah derili insanları görmek istememesini anlamış değilim. Ankara'daki Somalilere karşı yapılan baskılar ırkçılık seviyesine kadar vardı. Somalili öğrenciler 2012 yılında Türkiye'ye politik olarak bizde çok güçlüyüz siyasi imajı oluşturlmak için getirilen öğrenciler Türkiye bir üniversitede okuduktan sonra Kızılay'da bir iş yeri açınca istenmeyen ülke insanı oldular. Bu gençler üç dört yabancı dil bilen gençler. bugün okutulması için getirilirken, bugün iş güç sahibi olunca ülkelerine gönderilmek isteniyor, anlamış değilim?'' ifadesinde bulundu.
 

DEVA PARTISI'NE GEÇTI.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Yurtdışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeliği ile Ayrımcılık ve Irkçılıkla Mücadele Derneği Kurucu Başkanlığı görevinde bulunan Yeneroğlu ,IGMG Genel Sekreteri olarak görev yaptı. 2015 Milletvekili Genel Seçimlerinde AKP İstanbul Milletvekili olarak seçildi. 2015-2017 yılları arasında Göç Araştırmaları Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. Ayrıca 26. Yasama Dönemi 1. ve 2. Yasama Yıllarında TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı görevini ifa etti. Aralık 2017 itibariyle TBMM Anayasa Komisyonu ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu üyesi olan Milletvekili Yeneroğlu, başta hukuk olmak üzere Ak Partinin politikaları yanlış bularak 2 yıl önce partisinden istifa etti. Ardından eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Ali Babacan'ın kurduğu DEVA Partisi'ne geçti.

somalili-ogrenciler-004.jpg
SIYASI IRADE GERI GÖNDERMEYI ÇÖZÜM OLARAK GÖRMÜŞ
Antalya Evrensel Değerler Platformu (EDEP) Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, 10 yıl önce siyasi iktidarın Somali'den getirdiği öğrencilerin dönemin Başbakanına Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada prestij sağladığını söyledi. Antalya Manavgat'a gelen 50'ye yakın Somalili öğrencinin Manavgat Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuduğunu belirten EDEP Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, şöyle konuştu: ''Gelen 50 öğrenciden geldiğinin ilk 6 ayında 6'sı yurtdışına Belçika'ya çıkış yaptığı için bir yıl içinde 27 arkadaşını da yanlarına çekmek 33 öğrenci Türkiye'de gelecek görmedikleri için Belçika, Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve İtalya gitmiş. Burada kalan öğrencilerde okul idaresinin burası turizm bölgesi ahlakları bozulur düşüncesiyle Manavgat'ta Konya'ya taşınmış. 10 yıl önce gelerek burada kalarak üniversite okuyan ve Ankara Kızılayda kafe ve restoran açması iktidarı rahatsız ediyor anlamış değilim. Somali'den gelen öğrencileri biz getirdik bize her zaman muhtaç oldukları kanaatindeyim. Bu da olmayınca siyasi irade ülkelerine göndermeyi çözüm olarak görmüş anlaşılan O dönemde gider gidemezsin polemiği nedeniyle günübirlik CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Somali'ye gidip gelmişti .'

somalili-ogrenciler-003.jpgSİYASET MALZEMESİ OLMASINA KARŞI OLDUK!.
CHP Manavgat eski İlçe Başkanı Veteriner Hekim Ahmet Öztürk, dönemin Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu'nun vir siyasi parti ilçe başkanı gibi hareket ederek Somalili öğrencileri tüm etkinliklerde protokolde yer almasını sağladığını söyledi. Ahmet Öztürk şunları söyledi: '' Biz o zamanda söyledik buraya okumak için gelen öğrencileri siyaset malzemesi yapmayın. Fakat çoğu etkinlikte Somalili misafir öğrenciler siyasi etkinlikler de boy gösterdi. Bir yıl sonrasında da tüm öğrencileri Manavgat'ta görmez olduk. Türkiye'ye getirilirken alkışlanan gurur meselesi yapılan Somalili öğrenciler Türkiye'de üniversite okuduktan sonra iş güç sahibi olduktan sonra ülkelerine geri gönderilmesine bir terslik yok mu sizce ?”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA