31 Ekim 2024
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C
  • Antalya19°C

SİVİL HAVACILIK AB KRİTERLERİNDE BAŞARILI

Musa Alioğlu

18 Kasım 2007 Pazar 08:02

Türkiye'nin 40 yıllık Avrupa rüyasının gerçek olması için her alanda büyük bir mücadele yaşanıyor.  Fakat gelin görün ki, bir yanda AB'yi canı gönülden isteyenler, öte yanda bu duaya amin demeyenler kıyasıya bir yarış içindeler. AB sevdasını bir kalkınma ve gelişme yarışı olarak algılamak daha doğru olur. Elbette kültürel konularda dinimizin ve sosyal gelenek ve göreneklerimizin tersine olan her türlü istek ve dayatmaya doğal olarak halkımız karşı çıkmaktadır. Yapılan son kamuoyu yoklamalarında AB'yi istemeyenlerin oranı ezici bir çoğunluğa ulaşmıştır. Bakınız , AB'ye her alanda uyum sağlamak ve ilerleme raporunda yıldızlı pekiyi ile temsil edilmek her sektörün boynunun borcu olsa gerek. Tarımdan tutun hayvancılığa kadar aklınıza gelen her sektörde umulan ve istenen başarıyı yakalayamadığımız kesin bir gerçek. Ama bir sektör var ki, herkesten önce uyum sağlayarak, söylenenleri harfi harfine yaparak  AB'ye fiilen ve de resmen girmiştir. Türk Sivil Havacılık sektörünün başarılı bir performans çizerek Avrupa Komisyonu'nun 2007 İlerleme Raporu'nda övgü dolu sözlerle anılması göğsümüzü kabartmıştır. Bu başarıda sektörün katkısının yanı sıra, sivil havacılığın resmi otoritesi olan Ulaştırma  Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün gayretlerini büyük harflerle yazıp, yüksek sesle telaffuz etmek hakkaniyete uygun olur.

 

Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı 2007 İlerleme Raporu’nun “Hava Taşımacılığı” ile ilgili kısmında; 18 Kasım 2005’te yürürlüğe giren 5431 sayılı yasa ile mali olarak özerk bir yapıya kavuşan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM)’nün yeniden yapılandırma çalışmalarından olumlu sonuçlar alındığı kaydediliyor.

 

Raporda, SHGM’nin hizmet ücretleri ile işletmeciler ve yer hizmetleri kuruluşlarının lisanslandırılmasından gelir elde etmeye başladığı ve böylece de mali özerkliğe kavuştuğu  ifade edildi. SHGM’nin yeniden yapılanmasını tamamlayarak yeni personel aldığı ve İstanbul’un yanı sıra Antalya’da da yeni bir temsilcilik açtığı belirtilen raporda ayrıca,  SHGM personel sayısının dört yıl içinde yaklaşık iki katına çıkarak 300’e ulaşacağı da öngörüldü.  Bu arada hatırlatmakta yarar var. 2005 yılının sonlarında personel sayısı  108 olan SHGM'nin şu an ki personel sayısı 138'dır. Personel sayısında iki yıl içinde sadece 30 kişilik bir artışın çok az olduğu, ama buna rağmen yapılan denetim ve diğer çalışmaların büyük bir artış gösterdiği bağımsız kaynaklar tarafından ifade ediliyor. Yeni bir anlayışın hakim olduğu SHGM'de elbette çalışanlarının da yeni sisteme entegre olmaları zor olmamıştır. Özveri veya fedakarlık, adına ne derseniz deyin bu kurumun çalışanları bunun hayata geçiriyorlar. Takdir etmemek ve görmemek haksızlık olur.

 

İlerleme raporunda hava taşımacılığındaki ilerlemeler;  SHGM’nin sektörün ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek yasal düzenlemeleri hayata geçirmesi ile açıklandı.  SHGM’nin yeniden yapılanma sürecinde yaptığı mevzuat çalışmalarının anlatıldığı raporda, “Hava taşıyıcıları mali mesuliyet sigortası, sivil havacılık olaylarının rapor edilmesi, hava trafik kontrolörlerinin lisanslandırılması ve derecelendirilmesi, emniyet elektronik personelinin sertifikalandırılması ve lisanslandırılması, emniyet hadiselerinin rapor edilmesi ve değerlendirilmesi, ticari hava taşıma işletmeleri konularına ilişkin yönetmelikler yayımlanmıştır.” şeklinde başarıyı yansıtan ifadelere yer verilmesi SHGM'nin rüştünü isbat etmesi anlamında nitelendirilmektedir.

 

Kısa adı ECAC (European Civil Aeronatutical  Conferance ) olan ve SHGM Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru'nun da Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Avrupa Sivil Havacılık Konferansı'nın 42 üyesi arasında Türk Sivil Havacılık otoritesi olan SHGM'nin  başarı sıralamasında ilk ondan ilk beşe girmesinin de beklendiğini söylemek elbette bize kıvanç vermektedir. Bunda kurumunu sevk ve idarede gözle görülür bir başarı gösteren  Genel Müdür Dr. Arıduru'nun çabaları yadsınamaz. Dünya ile en önde ve en ilk sırada entegre olan ve Avrupa Birliği'ne resmen ve fiilen giren ilk ve tek sektör havacılık, ilk resmi kurumumuzda SHGM olsa gerek.

 

AB bizi istemiyor, onlar bize düşman mantığının iflas ettiğini bize SHGM gösteriiyor. Siz yeter ki söylenenleri harfiyen yapınız, sizi aralarında almakta hiç mi hiç tereddüt etmeyeceklerdir. SHGM bunu başarmıştır, ama havacılık kuruluşlarımızın da kendilerine düşen görevleri eksiksiz ve hassasiyetle yerine getirmesi gerekmektedir. Sektör de dersini iyi çalışırsa, sivil havacılık alanında Avrupa'nın en iyisi olmamamız için hiç bir neden kalmaz. Yeter ki inanalım, yeter ki inancımıza hizmet edelim.