23 Ekim 2024
  • İstanbul15°C
  • Ankara9°C
  • Antalya17°C

SİNEMA-TARİH BULUŞMASI BAŞLIYOR

TÜRSAK Vakfı'nı düzenlediği 10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarih Buluşması'nda 14-20 Aralık'ta “Sınırları Aşmak” teması ile 50’yi aşkın film gösterilecek.

Sinema-Tarih Buluşması başlıyor

13 Aralık 2007 Perşembe 17:30

İSTANBUL- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Beyoğlu Belediyesi’nin desteği ve Metro Group ile Digitürk’ün kurumsal sponsorluğunda gerçekleştirilen 10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarih Buluşması, 14 Aralık Cuma günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan açılış töreniyle başlayacak. Oyuncu Bergüzar Korel’in sunuşlarını üstlendiği açılış gecesinde; Tiglon tarafından 2008 yılında vizyona sunulacak olan yönetmen Sidney Lumet’ın ’”Şeytan Duymadan Önce-Before The Devil Knows You’re Dead” adlı filmi gösterilecek.


Uluslararası sinema yazarlarının üzerinde çok konuşulacak bir film olarak sözettikleri “Şeytan Duymadan Önce”nin başrollerinde, Oscar ödüllü aktör Philip Seymour Hoffman ve Oscar adayı aktör Ethan Hawke gibi güçlü iki oyuncu yer alıyor.


Tematik bir festival olarak on yıldır sinema izleyicisini tarihsel ve düşünsel ağırlığıyla ön plana çıkan yapıtlarla buluşturan, TÜRSAK Vakfı’nın geleneksel olarak her yıl gerçekleştirdiği 10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarihi Buluşması, toplumsal ve bireysel alanı etkileyen tüm serbestlik taleplerini ve sınırsız bir düşünce özgürlüğü idealini kucaklayan “Sınırları Aşmak” teması merkezinde sinemaseverleri yedinci sanatın yorumuyla zenginleşen bir düşünsel gündemin parçası olmaya davet edecek.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayelerinde TÜRSAK Vakfı tarafından düzenlenen, Beyoğlu Belediyesi’nin değerli destekleri ve Metro Group’un festival sponsorluğunda gerçekleştirilen, Dijitürk’ün kurumsal sponsorluğunda TÜRSAK VAKFI’nın gerçekleştirdiği 10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarihi Buluşması’nın sinemaları Beyoğlu Sineması, Beyoğlu Alkazar Sineması ve Fransız Kültür Merkezi olacak.

 Dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen, özgün bakışları ve üsluplarıyla öne çıkan değerli yapımların seyirciyle buluşacağı 10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarihi Buluşması filmleri, ana tema ile başlıklanan "Sınırları Aşmak"ın yanı sıra, "Dünya Festivallerinden", "Ödüllü Filmler", Sinema  Tarih Buluşması'nın gelenekselleşmiş bölümü "İnsan Hakları" ve büyük usta Roman Polanski ile Istvan Szabo’ya adanmış “Ustalardan Kısalar”, Türk ve Rum taraflarınca şekillenen sinemasal Kıbrıs gündeminin beyazperdeye yansıyacağı “Beyaz Perdede Kıbrıs Gündemi”, bu yıl ki “Işık Saçan Apollon” onur ödülünün sahibi Hümeyra’nın filmlerinin gösterileceği “Hümeyra Akbaş’a Saygı” ve Peter Gother’e saygı çerçevesinde “Bir Kuşağın Belleği” gibi başlıklar altında seyirci karşısına çıkacak.

10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarihi Buluşması programı dahilinde ayrıca, ülke sinemalarına adanmış kuşaklar ve beyazperdeye yeni bir soluk getiren genç yeteneklere yer veren "Yeni Keşifler / Discoveries" bölümü,  de yer alacak.

 

Festival’de gösterime girecek filmlerden bazıları ise şöyle;

 

Festivalin ana teması olan “Sınırları Aşmak” ile başlıklanan bölümde Mathias Pineiro’nun derinlikli yapıtı “The Stolen Man” (Çalınmış Adam), Alexi Salmanpera’nın yönettiği, Finlandiya sinemasının son yapıtlarından “Erkek İşi” (A Man’s Job), Jacques Nolot imzalı “Yok Olup Gitmeden Önce” (Before I Forget), Alain Gomis’in İspanya’ya uzandığı, göçmenlerin dünyasına derinlikli bir bakış sunan filmi “Endülüs” (Andalucia)  ve Sergei Eisenstein’ın sinema tarihini başlatan yapıtlarından biri olan “Potemkin Zırhlısı”nı merkezine alarak bir sinema-tarihsel dedektiflik öyküsünü takip eden “Potemkin Zırhlısı’nın İzinde” ve “Fransa” (France) yer alıyor.

 

2007’de dünya festivallerinden ödüllerle dönen filmlere yer veren “Ödüllü Filmler” başlığı altında yer alan filmler şöyle sıralanıyor: 

Başarılı Fransız yönetmen Nicolas Klotz’un imzasını taşıyan “Ofis Mahkumları” (Heartbeat Detector), bir petrokimya şirketinde insan kaynakları psikologu olarak çalışan Simon’un modern iş dünyasıyla faşist rejimlerin yöntemleri arasındaki şaşırtıcı paralellikleri fark etmesi ve yavaş yavaş ruhsal dengesini yitirmesi etrafında gelişiyor. Yönetmenin önceki filmlerinde merkeze aldığı temaları genişleterek işleyen “Ofis Mahkumları”, serbest piyasa ekonomisinin ahlakına sıradışı bir eleştiriyle yaklaşıyor.

 

İngiliz yönetmen David McKenzie’nin Peter Jinks’in romanından uyarladığı “Hallam Foe”, babasının lüks malikanesinde yaşayan ve başka insanların yaşamlarına davetsiz konuk olarak giren 17 yaşındaki uyumsuz Hallam Foe’nun annesinin ölümünden sorumlu tuttuğu üvey annesi yüzünden evden ayrılarak Edinburgh’a gitmesiyle başlayan serüvenlerini perdeye taşıyor. Yakın dönem İngiliz sinemasına özgü dinamizmi derinlikli bir karakter portresi ile birleştiren “Halam Foe”, öykünün genç ruhuyla uyumlu, günümüzün en başarılı müzik gruplarını bir araya getiren etkileyici soundtrack’i ile Berlin Film Festivali’nde “En İyi Müzik” dalında Gümüş Ayı ödülüne layık görülmüştü.

 

Brezilya sinemasına kilometretaşları hediye eden yönetmen Paulo Caldas'ın son filmi “Vaha Düşleri” (Deserto Feliz), Modern Brezilya'nın çelişkilerle dolu görünmeyen yüzünü perdeye taşıyor ve çok küçük bir yaşta fuhuşun karanlık dünyasına, insan ilişkilerinin yozlaştığı sıfır noktasına itilen bir genç kızın öyküsünü anlatıyor.

Jessica, üvey babasının tecavüzünün neden olduğu büyük travma sonrası, henüz 16 yaşında fuhuş dünyasına girer. Taşradaki evini terk eden genç kız, seks turizmi endüstrisinin bir parçası olacağı Recife'ye yerleştir. Umutsuzluğun kalbinde, kendini uyuşturucularla tüketen Jessica'nın burada genç bir Alman'la kuracağı sıradışı duygusal bağ, genç kızın başka bir hayata dair düşlerinin yeniden yeşermesine neden olacaktır.

“Vaha Düşleri”, Guadalajara Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen", Gramado Film Festivali'nde "En İyi Görüntü", "En İyi Sanat Yönetimi", "En İyi Müzik" ve "Eleştirmenler Ödülü"nü almış ve 2007 Altın Küre Ödülleri'nde aday gösterilerek Brezilya'da ve dünya çapında büyük bir başarıya imza atmıştı.

 

 

DÜNYA FESTİVALLERİNDEN

 

2007 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan ve Tokyo Film Festivali’nde Büyük Ödül’e layık görülen Raphael Nadjari’nin ustalıklı yapıtı, 10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarih Buluşması’nda “Dünya Festivallerinden” başlığı altında seyirciyle buluşacak olan  “Mezmurlar” (Tehilim), çağlara meydan okuyan şehir Kudüs’te yerleşik bir Yahudi ailenin babalarının kaybolmasıyola başlayan dramını perdeye taşırken Musevilik dininin farklı boyutlarına değiniyor.

 

 

Anna Broinowski’nin yönettiği, pek çok belgesel film festivalinden ödülle dönen “Kazançlı Yalanlar” (Forbidden Lies), “Yasak Aşk” adlı ‘gerçek yaşam öyküsü”ne dayanan romanıyla büyük bir servet ve şöhret kazanan fakat daha sonra kitabında yazdıklarının kurmaca olduğunun ortaya çıkmasıyla edebiyat dünyasından kaçan Ürdünlü kadın yazar Norma Khouri’nin öyküsünü mercek altına alıyor. Gerçek yaşamın nabzına ayarlı bir ‘edebi dedektiflik’ öyküsü sunan “Kazançlı Yalanlar” (Forbidden Lies), Norma Khouri ile onun tarafından aldatılmış olduğunu düşünen tarafları karşı karşıya getiriyor.

 

2002 tarihli “Kıs Gözlerini” ile uluslararası alanda büyük bir başarıya imza atarak festivallerde 14 ödül kazanan yönetmen Andrzej Jakimovski, 10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarih Buluşması’nda sinemaseverlerin karşısına son filmi “Kadere Rüşvet” (Tricks) ile çıkıyor. Venedik Film Festivali Laterna Magica ve Europa Sinemaları Ödülleri başta olmak üzere uluslararası festivallerden altı ödülle dönen “Kadere Rüşvet”, ablasından öğrendiği zekice oyunlar ve taktiklerle çevresini değiştirmeye başlayan ve yeni kabiliyetlerini ailesini terk etmiş olan babasına benzettiği bir yabancıyı annesiyle tanıştırmak için kullanan küçük Stefek’in serüvenini anlatıyor.

 

 

İNSAN HAKLARI

 

Beyazperdenin yakın tarihi aydınlatan ışığı, Kore asıllı Amerikalı yönetmen Isaac Lee Chung’un anlatısını özgün gerçekçi üslubuyla temellendirdiği, 2007 Cannes Film Festivali’nde Altın Kamera ödülü için yarışan “Munyurangabo”da yakın tarihin henüz üzerine yoğunlaşılmamış acı dolu hatıralarından birine, Ruanda’daki kabile savaşlarına ve katliamlara yoğunlaşıyor.

Yaşadıkları şehri terk ederek geçmişleriyle bağlantılı bir yolculuğa çıkan, farklı kabilelere ait iki gencin, Munyurangabo ve Sangwa’nın öyküsü üzerinden Ruanda katliamının ülkenin gençliği ve toplumu üzerinde süren etkilerini irdeleyen “Munyarangabo”, amatör oyuncularının doğal performanslarıyla öne çıkıyor. “Amerikan Ruhu”, Iska’nın Yolculuğu” (Iska’s Journey), “Meçhul Askerler” (The Unknown Soldier), “Mevlana: İslam'ın Şairi” (Rumi: Poetry of Islam) ise İnsan Hakları bölümünde gösterime girecek diğer filmler olarak sinemaseverlerle buluşacak.

 

 

SİNEMADA YENİ KEŞİFLER

 

Alman yönetmen Robert Thalheim'In “Ve Sonra Turistler geldi” (And Along Come Tourists),, askerlik görevini yapmak için yurtdışında sivil hizmet seçeneğini seçen ve kendini Polonya kasabası Auschwitz'de, tarihin en karanlık sayfalarından birinin yazıldığı yerde bulan Alman genç Sven'in öyküsünü perdeye taşıyor. Burada korkunç geçmişe tanıklık etmiş olan Bay Krzeminski'ye bakmakla görevlendirilen Sven, Polonyalı genç rehber Ania ile aralarında başlayan duygusal ilişkiyle birlikte kendini, tarihi ve insanları daha yakından tanıma fırsatını buluyor. 2007 Cannes Film Festivali "Belirli bir Bakış" seçkisinde seyirci karşısına çıkan ve Münih Film Festivali'nde Alexander Fehling'e "En İyi Erkek Oyuncu" dalında Alman Film Tanıtım Ödülü'nü kazandıran “Ve Sonra Turistler Geldi”, alışılmadık bir artalanda, farklı kültürlere ait iki insan arasında gelişen aşkın öyküsü üzerinden Auschwitz'e günümüzün perspektifinden bakarak, tarihten zekice, sempatik ve öğretici bir yoldan da bahsedilebileceğini kanıtlıyor. Sinemada Yeni Keşifler’in diğer gösterime girecek gilmleri arasında “Bundan Böyle” (From Now On”, “Erik Yağmuru” (Plum Rain), “Fil ve Deniz” (The Elephant and the Sea), “Raconbozan”

(Life Hits), “Sınıf” (The Class) yer alıyor.

 

 

USTALARDAN KISALAR

 

10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarihi Buluşması programında, dünya sinemasının seçkin ve yeni yapıtlarının yanı sıra, filmleriyle “Sınırları Aşan” usta yönetmen Roman Polanski ve Istvan Szabo’nun önemli yapıtlarının sinemaseverlerle buluşacağı “Ustalardan Kısalar” kuşağı ve belgesel sinemanın güncel ve başarılı yapıtlarının yer aldığı “Belgeseller” bölümü de yer alıyor.

Sinemanın usta yönetmeni Roman Polanksi “Cinayet” (Murder),  “Bir Gardrop ve İki Adam” (Two Man and A Wardrobe), “Bir “Haydi Partiyi Dağıtalım” (Lets Break the Dance), “Lamba” (The Lamp),  “Melekler Düştüğü Zaman” (When Angels Fall Down), “Memeliler” (The Mammals) ve “Sırıtış” (Teethful Smile) ile beyazperdeye çıkarken, Istvan Szabo da “Bir Ev Üzerine Düşler” (Dream About a House), “Saygı” (Homage), “Tema Üzerine Çeşitlemeler” (A Theme with Variations) ile sinemaseverlerle buluşacak.

 

10. Uluslararası İstanbul Sinema Tarihi Buluşması’nın filmleri Beyoğlu-Beyoğlu, Beyoğlu-Alkazar ve Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Bilet fiyatları tam 6 ytl, öğrenci 3 ytl. FransızKültür Merkezi’nde gösterilecek filmler ise ücretsiz.

SON DAKİKA