20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

SİLİFKE YOĞURDUNUN RUSLARDA MÜPTELASI OLDU

Mersin'in Silifke ilçesi Saray Mahallesi, Fevzi Çakmak Caddesinde Yoğurtçu Zekeriya Şenel, Silifke'de 20 yıldır yoğurtçuluk yapıyor.

Silifke yoğurdunun Ruslarda müptelası oldu

23 Şubat 2024 Cuma 09:00

Abdurrahman Büyükkeskin-Manavgat/Antalya - Türküye konu olan Silifkenin Yoğurdu'nun tadını Ruslarda sevdi.Ruslar Silifke yoğurdunu Ruslar bal ve çileğe batırarak yemeyi çok seviyor.
Mersin'in Silifke ilçesi Saray Mahallesi, Fevzi Çakmak Caddesinde Yoğurtçu Zekeriya Şenel, Silifke'de 20 yıldır yoğurtçuluk yapıyor. Yoğurtçu Zekeriya Şenel, 20 yıldır yoğurtçuluk yapmasına rağmen 10 yıl önce Silifke'de 90 yaşında Orta Toroslarda yaşayan 90 yaşındaki bir Yörük-Türkmen kadınından türküye konu olan orijinal Silifke Yoğurdu yapmasını öğrenir. Orijinal Silifke yoğurdunu yiyen ağızda bıraktığı damak tadı nedeni ile yiyenler tadına doyamıyor. Bu damak tadına son yıllarda Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesine kurulan Akkuyu Nükleer Santrali'nde Rusya Moskova ile St. Peterburs dan çalışmaya gelen Rus içi, teknik ekip, mühendisler ve nükleer enerji uzmanı ve mühendisleri de müptela olmuş.

yogurtcu-zekeriya-senel.jpgSilifke yoğurdunun diğer yoğurtlardan ayıran en önemli özelliği yüzde 50 yüzde 50 oranlarında keçi ve koyun sütünden yapılması büyük kazanlarda odun ateşinde fokur fokur kaynatılması ve kaynatıldıktan sonra kaynayan kazanın odun ateşinin köz olarak kömür haline gelince kaynatılan sütün incir sütü ile mayalanması oluşturuyor.

Silifkeli Yoğurtçu Zekeriya Şenel,'' Orijinal Silifke yoğurdu yüzde 50 yüzde 50 oranlarında koyun ve keçi sütü karıştırılması odun ateşinde kaynatılması ve mayalanmasını incir sütün ile yapılır. Bunun dışında yapılan yoğurtlar orijinal Silifke yoğurdu değildir. Hakiki Silifke yoğurdunun yapılmasını 10 yıl önce Silifke'de orta Toroslarda yaşayan 90 yaşında bir Yörük-Türkmen annesinden öğrendim. Hakiki Silifke yoğurdunun süt kazanı kaynatıldıktan sonra odun közünün üzerine konduğunda sütün mayalanmasını incir sütü ile yapıldığını öğrendim. 90 yaşındaki Yörük annesi birde bana uygulamalı gösterdi. İlk yaptığımızda yapılan yoğurdu yediğimde ağzımda çok büyük tad bıraktı. Silifke yoğurdunun bir özelliğide toprak güveç kaseleri tahta yada sert bir yere vursanız hayatta yere dökülmez. Şimdi asırlık Silifke damak lezzetinin Akkuyu'ya çalışmaya gelen Ruslar ve aileleri, çocukları da müptela oldu. Ruslar Silifke yoğurdunu balla karıştırarak yada Silifke çileği ne batırarak yemeyi çok seviyor.'dedi.

yogurtcu-zekeriya-senel-001.jpgSİLİFKE YOĞURDU SÜT KAYNADIKTAN SONRA MAYALANMASI İNCİR SÜTÜYLE YAPILIYOR

Silifke yoğurdunun Türk Patent Enstitüsü'nden tescil ettirdiğini vurgulayan Yoğurtçu Zekeriya Şenel, günlük 160 kilogram hakiki Silifke yoğurdu üretim yapabildiklerini söyledi. Zekeriya Şenel konuşmasını şu sözlerle tamamladı:Oluşturduğumuz, markalaştrdığımız kalitenin bozulmaması için üretimde günlük 160 kilogramı geçirmiyoruz. Marka değerimizi ve damak tadımızı korumak için seri üretim ve fabrikasyon üretime karşıyım. Fabrikasyon üretime geçersem bu damak lezzeti bozulur. Silifke yoğurdunu yemek için İstanbul'dan uçak ile Adana havalimanına Adanadan da Silifke'ye Silifke yoğurdu yemeye gelen yedikten sonra yine uçak ile İstanbul'a geri giden iş insanları var. Fabrika üretimine geçmediğim için Silifke'de bulunan süt ve süt mamülleri üreten bana kızıyor. Onlar ne kadar kızarsa kızsın seri üretime kesinlikle geçmeyeceğim. Antalya'nın turistik ilçesi Kemer'de beş yıldızlı bir otel turist siparişler üzerine Silifke yoğurdunu sadece o otele veriyoruz.'

yogurtcu-zekeriya-senel-003.jpg

Türküye konu olan Silifkenin yoğurdu Türküsünün sözleri şöyle;
Silifke'nin Yoğurdu, Ah Seni Kimler Doğurdu
Seni Doğuran Ana, Bal İlen mi Yoğurdu
Beşiği Çamdan, Ah Yuvarlandı Damdan
Anası Pilav Pişirir, Oğlu Durmaz Aşırır

Kale Kaleye Bakar, Ah Kaleden Sular Akar
Delikanlı Dururken, İhtiyara Kim Bakar
Beşiği Çamdan, Ah Yuvarlandı Damdan
Keşke Sevmez Olaydım, Usandırdı Bu Candan

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA