25 Ekim 2024
  • İstanbul17°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

SİDE'DE 4 İLAHİ DİN VE ALEVİLİK TABLOLARLA ANLATILIYOR

Dedehan Kültür Evi'nde yer alan 53  tablo ve ayrı ayrı oluşturulan ses sistemiyle Adem ile Havva'dan, Hz. Muhammed'e(s.a.v) kadar tümHz.İbrahim'in Hanif dini ile ateşe atılması,anlatılıyor.

Side'de 4 ilahi din ve Alevilik tablolarla anlatılıyor

16 Ağustos 2019 Cuma 22:42

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
ANTALYA- Antalya'nın turistik Side Mahallesi'nde  hizmete giren Dedehan Kültür Evi'nde yer alan 53  tablo ve ayrı ayrı oluşturulan ses sistemiyle Adem ile Havva'dan, Hz. Muhammed'e (s.a.v) kadar tüm Hz.İbrahim'in Hanif dini ile ateşe atılması,  inanışlar ve insanlığın kardeşliği anlatılıyor. 

dedehan-kultur-evi.JPGManavgat İlçesi'ne bağlı Side'de insanlığın kardeşliğini anlatan Dedehan Kültür Evi, büyük ilgi görüyor. Alevi Dedesi Zeynel Ertekin tarafından oluşturulan ve Mevlana'nın "Ne olursan ol gel" sözüyle herkesin davet edildiği Kültür Evi'nde, Gürcü asıllı Gürcü ressam Tanrıyar tarafından resmedilen 52 tabloda, Adem ile Havva'nın şeytan tarafından kandırılıp kovulması ile başlayan insanlığın hikayesi, indirilen dinler, inanışlar her resmin yanında ayrı ayrı oluşturulan Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça dillerinde 1 ile 4 dakika arasında değişen sürelerde sesli olarak anlatılıyor. 

dedehan-kultur-evi-001.JPGSide'de ticaretle uğraştığı dönemde turistlere yıllarca Türk kültürü, Hacı Bektaşi Veli, Mevlana ve Yunus felsefesini anlattığını belirten Ertekin, Türkiye için ışığın dünyaya ve Avrupa'ya iki yoldan gideceğini dile getirdi. Zeynel Ertekin, bunlardan birincisinin kadının çağa uyması, ikincisinin de Ahmed Yasevi, Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Yunus felsefeleri olduğunu söyledi. Ertekin, onların felsefesinin bütün dinleri ve inançları, mezhepleri, ırkları kucakladığını aktardı. 

dedehan-kultur-evi-002.JPGKısa sürede birçok turistin yakın ilgisini gördüklerini anlatan Zeynel Ertekin, Türkiye'de turizmin halen kültüre uzak olduğunu söyledi. Anadolu topraklarının insanlık tarihinde çok büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Zeynel Ertekin, denizde, kumsalda, güneşte bedenini dinlendirenlerin, doğal güzellikleri, arkeolojik kalıntıları görmek için binlerce kilometre uzaktan gelenlerin Dedehan Kültür Evi'nde ruhlarını dinlendirebileceklerini dile getirdi. Zeynel Ertekin, hakikat kapısında ayrı gayrı olmadığını, dil, din, ırk, mezhep sorulmadığını belirterek, şöyle dedi: 

"Bu dünyada bir ırk var; insandır. Bu dünyada bir dil var; kalptir. Bu dünyada bir inanç var; sevgidir. Anadolu ise, büyük bir düşünce pınarıdır. Dedehan Kültür Evi bu düşünceleri paylaşarak çoğaltmak için kuruldu. Barışı, kardeşliği, esenliği ve sevgiyi isteyen bütün insanları burayı davet ediyoruz. Anadolu topraklarından su içmeye, ruhunuzdaki sıkıntıları gidermeye, Mevlana, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emre, Pir Sultan Abdal ve Abdal Musa düşüncesine çağırıyoruz." dedi

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA