20 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • Ankara16°C
  • Antalya25°C

SİDE ANTİK KENT'TE KAZI ÇALIŞMASI YILIN 12 AYINA YAYILDI

Efes'ten sonra 1947 yılında ilk kazı çalışması yapılan Antalya Side Antik Kentte yılın belirli aylarında yılın 12 ayına yayıldı.

Side Antik Kent'te kazı çalışması yılın 12 ayına yayıldı

17 Kasım 2022 Perşembe 20:14

Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya -
Türkiye'de İzmir Efes'ten sonra 1947 yılında ilk kazı çalışması yapılan Antalya Side Antik Kentte yılın belirli aylarında yılın 12 ayına yayıldı. Dünyaca ünlü turizm destinasyonu Side'de ilk kazı çalışması 75 yıl önce Türkiye'nin ilk arkeologlarından Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel 1960 yılına kazı çalışmasını sürdürdü.Mansel' den  ise öğrencisi uzun yıllar Perge Kazı Başkanlığı yapan Prof. Dr. Jale İnan yaptı. Ordinaryüs Prof. Dr. Arif Müfid Mansel ile Jale İnan'ın Side kazılarında toprak altın da gün yüzüne çıkarılan Roma ve Bizans dönemi eserler bugün Side Müzesinde sergilenmekte.

side-antik-kent-006.jpg

17 yıldırda Side Antik Kent kazılarını Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü arkeologlarından Arkeolog Prof. Dr. Feriştah Soykal Alanyalı ve ekibi yapmakta.  Prof. Dr. Feriştah Alanyalı , Türkiye turizminin gözbebeği destinasyonlarından biri olan dünyaca ünlü Side Antik Kentte, 75 yıldır aralıksız kazı çalışmasının sürdüğünü  söyledi. Prolf. Alanyalı,''Dünyada turizmin aktif yapıldığı ve yerleşimin olduğu tek tarihi ören yeri Side Antik Kent. Turistlerin Side'ye ilgi göstermesin de en önemli faktör tarihi, kültürel ve arkeolojik zenginliğidir. Side' nin tamamının gün yüzüne çıkarılmasına bir insan ömrü yetmez. Bu bağlamda Side'de kazı çalışmasını yılın belirli ayında değil yılın 12 ayına yaydık. Kazı çalışmalarımız aralıksız sürüyor. ' dedi.

    Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Side'de Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor Projesi kapsamında yaptıkları çalışma kapsamında Side Antik Kentte kaçak tarihi ören yerinin estetik dokusuna  zarar veren ve görüntü kirliliği oluşturan tüm yapıları yıktıklarını söyledi. Bu Bağlamda Side'de Osmanlı döneminde kalma çok sayıda Cumbalı Osmanlı evini belediye mülkiyet sahibi ile ortaklaşa restore ettirdiklerini söyleyen Başkan Şükrü Sözen, ''' Böylece  Side kültür, tarih ve arkeolojik varlıkları tanıma  turizmindeki yerini daha da sağlamlaştırdı. Side'yi Side yapan tarihi, kültürel, estetik dokusu ve arkeolojik varlık zenginliğidir. Antalya'ya, Kemer'e, Alanya'ya, Kundu'ya ve Belek'e gelen bir Rus, bir Avrupalı turist Side Apollon Tapınağı ve Side Antik Tiyatro'da hatıra fotoğrafı çektirmeden ülkesine geri dönmüyor. Side Manavgat, Antalya turizmi kadar ülke turizmi içinde çok önemli turizm destinasyonu.'' ifadesinde bulundu.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA