SELFİE'LER KÖPEKBALIĞI SALDIRILARINDAN DAHA ÖLDÜRÜCÜ
Venedik’te bir grup turist selfie çekmek için ayağa kalkınca bir gondol alabora oldu. Popüler turistik noktalarda selfie yasakları giderek yaygınlaşıyor.
17 Ocak 2024 Çarşamba 18:00
LONDRA - Journal of Travel Medicine'de 2022'de yayınlanan bir araştırma, son 13 yılda selfie kaynaklı 379 ölümü ortaya çıkardı. Selfie çılgınlığı artık köpekbalığı saldırılarından daha öldürücü oldu. Popüler turistik noktalarda selfie yasakları giderek yaygınlaşıyor.
Bunlardan 140 turist trajik bir şekilde son fotoğraflarını çekti. Bu arada, aynı zaman diliminde yalnızca 90 ölümcül karşılaşmada köpekbalıkları yer aldı, özellikle de sebepsiz.
Daha geçen ay İtalya'nın Venedik kentinde bir grup turistin selfie çekmeyi bırakıp oturmayı reddetmesi üzerine bir gondol alabora oldu. Kazadan hemen önce gondolcu, alçak bir köprünün altında zorlu bir manevra yapmaya çalışırken gruptan hareket etmemelerini istedi. Neyse ki kimse yaralanmadı.
SELFIE ÇEKERKEN UÇURUMA DÜŞTÜ
Sosyal medya için mükemmel selfie arayışı, turistleri aşırı risklerle dolu bir alana sürükledi ; bu durum, uçurumlardan ölümcül düşmeler, araba ve tren kazaları, tehlikeli yaban hayatı karşılaşmaları ve öngörülemeyen boğulmalar gibi trajik olaylarla sonuçlandı.
Sonuç olarak, turistler artık tehlikeli, yıkıcı ve yıkıcı selfie çekme eylemine giriştikleri için ağır para cezaları ve hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor.
Aralık ayında 24 yaşındaki bir kadın, Hindistan'daki Prabalgad Kalesi'nin kenarında selfie çekmeye çalışırken 60 metre yükseklikten uçuruma düştü, trajik bir şekilde öldü.
2023 Tour de France'da yoldan geçen bisikletçilerle selfie çekmeye çalışan bir seyirci, Amerikalı bir bisikletçinin gidonunu kırarak yarışın 15. etabında 20 bisikletçinin yığılmasına neden oldu.
Kuzey İtalya'daki Portofino, dar sokaklarında aşırı kalabalığı önlemek amacıyla geçen yıl şehrin bazı bölgelerine geçici bir selfie yasağı getirmişti. Yasak, turistlerin fotoğraf çekmek için trafiği tıkaması nedeniyle 'anarşik kaos' olarak tanımlanan durumun ardından yürürlüğe girdi.
MÜKEMMEL FOTOĞRAF IÇIN HAYATINIZI RISKE ATMAYIN
Sosyal medya için mükemmel fotoğrafı çekmek çoğu zaman kalabalık bir ortamda öne çıkma arzusundan kaynaklanan riskli davranışlara yol açmaktadır. Beğeni, paylaşım ve şöhret arzusunun tetiklediği tehlikeli selfielerin popülaritesi artmaya devam ediyor. En iyi fotoğraf arayışı, bireylerin güvenlik uyarılarını göz ardı etmesine veya güvenli olmayan yerlere girmesine neden olabilir.
SELFIE KURBANLARININ ORTALAMA YAŞI 24,4
2008 ile 2021 yılları arasında dünya çapında selfie kaynaklı 379 ölümün yüzde 37,2'si yerel halkın aksine gezginlerdi. Tüm ölümlerin yüzde 49,9'unu yüksekten düşmeler oluştururken, bunu yüzde 28,4 ile ulaşıma bağlı ölümler ve yüzde 15,3 ile boğulmalar izledi.
Yunan adasının Instagram'da en çok paylaşılan turistik mekanı silinme riskiyle karşı karşıya
Bu dönemde selfie kurbanlarının ortalama yaşı 24,4'tü. Kadınların yüksekten düşme ve hayvanlarla karşılaşmalarda ölümcül yaralanma olasılığı daha yüksekken , ulaşımla ilgili risklerde daha fazla erkek hayatını kaybetti. Selfie ölümlerinin en fazla olduğu ülkeler arasında Hindistan (yüzde 26,4), ABD (yüzde 10,3) ve Rusya (yüzde 8,7) yer alıyor.
Daha da kötüsü, Aile Hekimliği ve Birinci Basamak Dergisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, selfie bağlantılı ölümler genellikle ölüm nedeni olarak listelenmediğinden, büyük ihtimalle eksik rapor ediliyor.
TEHLIKELI SELFIELER BIR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR
Avustralya'nın Sidney kentindeki New South Wales Üniversitesi'nin (UNSW) bilimsel analizine göre, medya tehlikeli selfie çekmeyi aptalca ve bencilce gösterme eğiliminde ve sıklıkla kurbanı suçluyor. Ancak selfieler artık günlük yaşamın olağan bir parçası haline geldi ve bu bilim insanları, riskli selfieler çekme eyleminin bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınması gerektiğini ileri sürüyor.
Benzer şekilde, önceki nesiller emniyet kemeri olmadan araba kullanmayı, kask olmadan bisiklete binmeyi ve sigara içmeyi artık halk sağlığı açısından tehlike oluşturan 'normal' günlük aktiviteler olarak görüyordu.
Bu riskli davranışları halk sağlığı sorunları olarak kabul ederek suçlamayı ve utandırmayı bırakıp bunun yerine önleme ve eğitim yönünde adımlar atmaya başlıyoruz.
Bu , su kütleleri, dağ zirveleri ve yüksek binalar gibi tehlikeli turistik bölgeleri 'selfie'nin yasak olduğu bölgeler' olarak belirleme yönündeki geçmiş kararlardan bir adım daha ileri olacaktır .
SELFIE ÇEKMEYI KISITLAYAN DESTINASYONLAR
Japonya'nın JR West Demiryolu Şirketi, havai kablolardan kaynaklanan elektrik çarpmalarını ve rayların üzerine düşmeyi önlemek için platformlarında selfie çubuklarını yasakladı.
Hindistan'ın Mumbai kentinde selfie ile ilgili bir dizi kazanın ardından hükümet, bazı plajlar, festival alanları ve turistik yerler de dahil olmak üzere şehrin belirli bölgelerinde hiçbir selfie bölgesini yasalaştırmadı. İspanya'nın Pamplona kentinde, her yıl düzenlenen Boğa Koşusu sırasında selfie çekmek, önceki tıkanıklıklardan dolayı yasa dışıdır.
Amerika Birleşik Devletleri'nde New York , kişi ile hayvan arasında fiziksel bir engel olmadığı sürece yaban kedileriyle selfie çekilmesini yasaklayan bir yasa tasarısını kabul etti. Benzer şekilde, Tahoe Gölü'ne gelen ziyaretçilerden de ayı selfiesi çekmemeleri istendi çünkü bir ayının yanında arkanızı dönmek son derece tehlikeli.
SELFIE KAZALARINDA ÖLÜMLER ARTIYOR
Bazı yerlerde uyarı işaretleri uygulanmış , tehlikeli alanlara erişim kısıtlanmış ve bilinçlendirme kampanyaları yürütülmüştür. Ancak bu adımlar, sosyal medyada tanınma uğruna risk alma davranışının altında yatan sorunu tam olarak ele almayabilir.
Günümüzün bu güvenlik endişesini gidermek için daha etkili ve yenilikçi yaklaşımların uygulanması gerekiyor.
- Atina'daki en iyi restoranlarYunanistan'ın başkentindeki en lezzetli yerel lokantalarda nerede yemek yiyebilirsiniz?22 Aralık 2024 Pazar 19:00YEME İÇME
- Dünyanın en engelli dostu havayolu Air New ZealandAir New Zealand, dünyanın en erişilebilir havayolu olarak Conde Nast Traveller’den Sophie Morgan, Beyond Barriers'ın son bölümünde test etti22 Aralık 2024 Pazar 18:00ULAŞTIRMA
- Murat Muratoğlu: Kazıkların şahı havalimanları!Nefes gazetesi yazarı Murat Muratoğlu “Kazıkların şahı havalimanları!” başlıklı yazısında uçakların inmediği israf kaynağı havalimanlarını yazdı22 Aralık 2024 Pazar 17:00ULAŞTIRMA
- Avrupa ve Asya arasında bulunan minik adaCNN muhabiri Maureen O'Hare İstabul'da Asya ile Avrupa kıtalarının birleştiği Boğaziçi'nin tam ortasında bulunan Kız Kulesi'ni yazdı.22 Aralık 2024 Pazar 15:00TURİZM
- Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldıVasari Koridoru, Floransa'nın seçkinlerinin sıradan vatandaşlardan uzakta, fark edilmeden dolaşabilmeleri için gizli bir geçit olarak inşa edilmişti.22 Aralık 2024 Pazar 14:00TURİZM
- Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyorAlmanya'dan her yıl binlerce kişi başka ülkelere göç ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre Almanlar gittikleri yerde kendilerini çok daha mutlu hissediyor, ancak duydukları memnuniyet zamanla azalıyor.22 Aralık 2024 Pazar 13:00GÜNDEM
- Paris ve Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandıParis ile Berlin'i birbirine bağlayan, merakla beklenen gündüz hızlı treni, gece seferlerinin başlamasının üzerinden bir yıl sonra 16 Aralık'ta sefere başladı.22 Aralık 2024 Pazar 12:00ULAŞTIRMA
- Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölüMuğla'da bir ambulans helikopter Menteşe ilçesindeki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin binasına çarptı. Olayda dört kişi hayatını kaybetti.22 Aralık 2024 Pazar 11:00GÜNDEM
- Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladıElektrikli hava taksi girişimi Archer Aviation , Atlanta yakınlarındaki 38.000 metrekarelik Arc üretim tesisinin inşaatını tamamladı.22 Aralık 2024 Pazar 10:00ULAŞTIRMA
- Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniğiEmirates’in eski uçuş görevlisi Marika Mikusova, kabin ekibinin yolcuları sakinleştirmek için öğrendiği LEAP denilen psikolojik tekniği anlattı22 Aralık 2024 Pazar 09:00ULAŞTIRMA
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2005 Türkiye Turizm
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.