26 Kasım 2024
  • İstanbul11°C
  • Ankara4°C
  • Antalya15°C

“SAKİN KENT” OLDU, SAKİNLİK BİTTİ

Muğla'nın Akyaka beldesi ‘Sakin Kent’ ilan edildikten sonra günübirlik ziyaretçi sayısında büyük artış yaşanıyor.

“Sakin Kent” oldu, sakinlik bitti

20 Ağustos 2011 Cumartesi 15:30

MUĞLA- Muğla'nın Akyaka beldesi, Cittaslow Birliği Genel Sekreterliği tarafından ‘Sakin Kent’ ilan ediince günübirlik ziyaretçi sayısında büyük artış yaşanmaya başlandı.
Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, yaptığı açıklamada, beldenin ''Sakin Kent'' seçilmesinin gurur verici olduğunu ifade ederek, bu unvanı aldıktan sonra ulusal ve uluslararası basında isminin geçmesiyle Akyaka'ya olan ilginin arttığını söyledi.

akyaka3.jpg

Çalca, Akyaka beldesinin Muğla'nın diğer turizm merkezlerinden farklı olarak kendine özgü bir turizm konsepti bulunduğuna değinerek, şöyle konuştu:
''Akyaka'ya gelen herkes beldemizin mimari kimliğinin korunduğunu, farklı bir mimari yapıya sahip olduğunu ve yöreye özgü yemekleri bulabileceğini hissedecek. Ancak biz bunu daha da geliştirip kendi yaşam tarzımızla geleneksel değerlerimizi koruyan, var olan kaynaklarımızın geleceğe taşınması için çabalayan, doğal kaynakları koruma kullanma dengesi içerisinde kullanmak zorundayız. Çünkü artık kentlerin sınırları üretmiş oldukları hizmetlerle var.''
Gökova Körfezi'ne dökülen Kadın Azmağı Deresi, su samurundan deniz kaplumbağasına kadar onlarca hayvan türü ile bazıları tropikal iklimlerde yetişen farklı bitkilere ev sahipliği yapıyor.
Akyaka, Kadın ve Akçapınar azmaklarında yapılan tekne gezileriyle cazibe merkezi haline geldi. Farklı hayvan türleri, bitki yapısının çeşitliliği ve berrak akan suyuyla doğal akvaryumu andıran Kadın Azmağı Deresi'ni her yıl yaklaşık 150 bin kişi ziyaretçi ediyor.

mugla-akyaka-da-kazi-karmasasi_b.jpg

Karya'nın ilk açık hava tapınağı Akyaka'da

Muğla'nın Akyaka Beldesi Elmalı köyünde 2 bin 500 yıllık bir açık hava tapınağı bulundu. Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kaan İren ve ekibi tarafından sürdürülen yüzey tespit çalışmaları sırasında Anadolu topraklarında bulunan ve en büyüklerinden biri olduğu tahmin edilen 2 bin 500 yıllık açık hava tapınağı ortaya çıkarıldı.

İren, tapınağın Frig dönemine ait bir Kibele kaya anıtı olduğunu belirtti: ''Elmalı'da yaptığımız yüzey araştırması sırasında bulunan Frig dönemine ait açık hava tapınağı Yapıldak, Dömrek ve Midas şehirlerinde bulunan örneklerinden daha büyük. Bu tür kaya anıtları şehir merkezlerinden uzakta doğaya ve toprağa yakın yerde bulunuyor. Ana tanrıça Kibele toprağın bir parçası olarak kabul ediliyor. Bu yüzden şehirlerin içinde değil, şehirden uzakta, ıssız alanlarda ve mutlaka doğanın içinde bulunuyor. Bu tür tapınaklarda göğe ulaşan merdivenler ve hemen yanında adak yapılan kanallar mevcut. Ana tanrıçaya dilekte bulunan, dileğin gerçekleşmesi halinde ona hediyeler sunuyor. Elmalı da tespit ettiğimiz tapınak Anadolu uygarlığı için çok önemli bir örnek. Karya bölgesinde ise bulunan ilk açık hava tapınağı.''

Yrd. Doç. Dr. Kaan İren, bölgedeki arkeolojik bulguların sadece tapınakla sınırlı olmadığını bölgede yüzlerce sunak bulunduğuna da dikkat çekerek, ''tanrıçaya dua etmek için gelenlerin tapınak etrafına adak olarak taş levhalar (stel) diktiğini ve taş levhaların yerlerinin hala mevcut olduğunu tespit ettik. Bölgede yüzey tespit çalışmalarının ardından kazı çalışmalarının acilen başlaması lazım'' dedi.

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA